Activitatea din industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul in perioada februarie - aprilie se va reduce comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in sectorul serviciilor se va inregistra o stabilizare a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in toate sectoarele economice.

In industria prelucratoare, 31% dintre managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei. Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa.

Tot un trend descendent se estimeaza de catre manageri si pentru numarul de salariati, in vreme ce pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni.

Din sintetizarea opiniilor managerilor intreprinderilor care au raspuns la aceasta cercetare statistica, rezulta o tendinta de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru perioada februarie-aprilie 2009. Se prognozeaza, de asemenea si reducerea numarului de salariati, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Totodata, managerii din acest sector estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni.

In comertul cu amanuntul, managerii si-au mentinut estimarile pesimiste privind evolutia activitatii economice. De asemenea, volumul total al vanzarilor de marfuri va avea pentru perioada urmatoare o evolutie negativa, ca si volumul comenzilor.

Si in aceast sector, angajatorii prognozeaza pentru perioada urmatoare reducerea numarului de salariati si cresterea preturilor.

Situatia economica din sectorul de servicii a avut o tendinta de scadere in ultimele trei luni, insa managerii estimeaza ca activitatea in acest sector se va stabiliza.

Cu toate acestea, se estimeaza o scadere a numarului de salariati pentru urmatoarele trei luni, tendinta data in special de inteprinderile mijlocii si mari.

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.