Programul Rabla: producatorii nu stiu deocamdata cate dosare pot primi

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca, de astazi, incepe programul Rabla. Teoretic, cei care au o masina mai veche de 10 ani si vor una noua isi pot depune dosarul la producatorul auto de care sunt interesati. Practic insa, nu au fost finalizate, deocamdata, cotele fiecarui producator si importator auto. Lista acestora va fi facuta publica cel tarziu in 12-13 martie, a precizat Administratia Fondului de Mediu. Numai de atunci cei interesati vor putea depune cererile. Anul acesta numarul de locuri a crescut de la 40.000 la 60.000. Si prima de casare este mai consistenta: 3.800 de lei de masina. Romanii au preferat, anul trecut, sa-si schimbe autoturismele vechi mai ales cu marci Dacia. Au urmat Skoda, Seat, Audi si Volkswagen.

Masuri drastice: Volkswagen concediaza toti angajatii temporar

Cel mai mare constructor auto din Europa, Volkswagen, concediaza in acest an toti angajatii temporar. Numarul acestora se ridica la 16.500, scrie presa germana. Directorul grupului a declarat ca aceasta masura drastica este singura solutie in actuala situatie de criza. In ianuarie, vanzarile Volkswagen au scazut cu 15%. Compania are 330.000 de angajati in intreaga lume.

Criza economica: nu va fi un plan global de ajutor pentru tarile est-europene

Uniunea Europeana va sustine, de la caz la caz, tarile Europei de Est care se vor confrunta cu probleme financiare grave. Liderii Uniunii, intruniti ieri, la Bruxelles, exclud insa aplicarea unui masiv plan global in fata crizei economice, asa cum ceruse Ungaria. Alaturi de Polonia, Ungaria vrea o accelerare a integrarii tarilor din Est in zona euro, pentru a contracara criza. Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a respins insa o schimbare rapida a criteriilor de trecere la euro. Si la noi, premierul Boc a vorbit, saptamana trecuta, despre o accelerare a procesului de aderare la zona euro.

Romania ar putea intra in recesiune, prima data in ultimii 9 ani

Guvernul are in vedere cresterea varstei de pensionare, majorarea limitata a salariilor si blocarea angajarilor in sectorul public in 2010-2011. Programul economic ce va fi trimis Comisiei Europene prevede si riscul ca economia sa intre in recesiune, pentru prima data dupa 9 ani, scrie Mediafax. Documentul, aprobat de Guvern, estimeaza o crestere medie a economiei de 4,2%, in urmatorii doi ani, si reducerea la jumatate a investitiilor straine.

Venezuela: interventia armatei pentru controlul preturilor

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ordonat armatei sa preia imediat controlul asupra tuturor unitatilor de prelucrare a orezului. El ii acuza pe unii oameni de afaceri ca nu respecta preturile stabilite de guvern. Chavez nu a precizat cat timp va dura interventia, dar a avertizat ca firmele ar putea fi nationalizate daca isi vor intrerupe productia. Autoritatile din Venezuela controleaza strict preturile la alimentele de baza, mai ales orez si grau. In ultimii 4 ani, Chavez a lansat o campanie de nationalizare a unor segmente strategice ale economiei inclusiv companii private de ciment si din sectorul petrolier.

RBS Bank Romania tranzactioneaza in nume propriu la BVB

Bursa de Valori Bucuresti reduce de astazi comisioanele de tranzactionare cu 10 procente. Tot de astazi divizia din Romania a Royal Bank of Scotland incepe sa tranzactioneze in nume propriu la Bursa. Pana acum tranzactiile erau intermediate de firma de brokeraj a bancii.

Si, din agenda economica a zilei:

Functionarii publici ar urma sa intre, in aceasta dimineata, in greva de avertisment

Agricultorii pot depune de azi cereri pentru subventiile europene la hectar

Si tot azi va fi anuntata estimarea inflatiei in zona euro pe luna februarie