Tot mai multe companii romanesti isi deplaseaza afacerile la sud de Dunare, in Bulgaria, in incercarea de a se apara de efectele severe ale crizei financiare din propria tara si de a gasi un climat de afaceri mult mai favorabil in alta parte, noteaza cotidianul bulgar Standart, citat de Sofia Echo.

Aceasta tendinta a fost deja observata in regiunea sudica a Bulgariei unde companiile grecesti incearca sa gaseasca conditii mai bune de dezvoltare a afacerilor. Ziarul grec Vima noteaza ca firmele elene sunt interesate de Bulgaria datorita costurilor de productie reduse din aceasta tara, iar unele companii multinationale precum Tate & Lyle Grecia, producatorul german de lenjerie Triumph sau gigantul american Crown Cork & Seal au inceput deja operatiunile in Bulgaria.

Directorul Asociatiei Industriale din Bulgaria (BIA), Kamen Kolev, sustine ca aceste companii sunt atrase de piata bulgara deoarece cheltuielile, costurile de functionare si salariile pot fi cu pana la 40% mai mici.

In contextul crizei economice din Romania, nord-estul orasului bulgar Ruse a cunoscut deja o crestere semnificativa a cererilor de inchiriere pentru spatii de birouri, iar acest lucru este de asteptat sa continue pe tot parcursul anului 2009.

Potrivit lui Kolev, firmele grecesti si multinationalele cu sediul in Grecia vor continua, se pare, sa opteze pentru mutarea afacerilor in Bulgaria, deoarece salariul mediu in Bulgaria este de pana la de trei ori mai mic decat cel din Grecia.

UPDATE: "E posibil ca unele firme sa se mute in Bulgaria pentru a plati un impozit pe profit mai mic, insa nu vad care ar fi rostul", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Biris, reprezentantul casei de avocatura Biris Goran.

Daca firma se muta in Bulgaria dar isi pastreaza punct de lucru in Romania, profitul realizat in tara noastra se impoziteaza aici, si nu in tara vecina, a precizat Biris.

"Este insa posibil sa mai existe si alte avantaje", a mai spus Gabriel Biris, care a subliniat insa ca nu cunoaste legislatia din Bulgaria.

Acesta a spus ca pana in prezent nu a auzit astfel de cazuri.