UPDATE Presa bulgara: Firmele din Romania si Grecia aleg sa-si mute afacerile in Bulgaria. Gabriel Biris: Nu vad care ar fi rostul unei astfel de decizii
Aceasta tendinta a fost deja observata in regiunea sudica a Bulgariei unde companiile grecesti incearca sa gaseasca conditii mai bune de dezvoltare a afacerilor. Ziarul grec Vima noteaza ca firmele elene sunt interesate de Bulgaria datorita costurilor de productie reduse din aceasta tara, iar unele companii multinationale precum Tate & Lyle Grecia, producatorul german de lenjerie Triumph sau gigantul american Crown Cork & Seal au inceput deja operatiunile in Bulgaria.
Directorul Asociatiei Industriale din Bulgaria (BIA), Kamen Kolev, sustine ca aceste companii sunt atrase de piata bulgara deoarece cheltuielile, costurile de functionare si salariile pot fi cu pana la 40% mai mici.
In contextul crizei economice din Romania, nord-estul orasului bulgar Ruse a cunoscut deja o crestere semnificativa a cererilor de inchiriere pentru spatii de birouri, iar acest lucru este de asteptat sa continue pe tot parcursul anului 2009.
Potrivit lui Kolev, firmele grecesti si multinationalele cu sediul in Grecia vor continua, se pare, sa opteze pentru mutarea afacerilor in Bulgaria, deoarece salariul mediu in Bulgaria este de pana la de trei ori mai mic decat cel din Grecia.
UPDATE: "E posibil ca unele firme sa se mute in Bulgaria pentru a plati un impozit pe profit mai mic, insa nu vad care ar fi rostul", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Biris, reprezentantul casei de avocatura Biris Goran.
Daca firma se muta in Bulgaria dar isi pastreaza punct de lucru in Romania, profitul realizat in tara noastra se impoziteaza aici, si nu in tara vecina, a precizat Biris.
"Este insa posibil sa mai existe si alte avantaje", a mai spus Gabriel Biris, care a subliniat insa ca nu cunoaste legislatia din Bulgaria.
Acesta a spus ca pana in prezent nu a auzit astfel de cazuri.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
E sfidator la cer ca in 3 luni (dec,ian si feb) sa avem 3 procente diferite de CAS la angajator (18,18.5,20.8)...In timp ce mediul privat e sugramat "specialistii" apar la TV si spun ca "nici un bugetar nu va fi disponibilizat". Deci omoram privatul pentru ca bugetarul face bugetul!...Vai de noi!
Dupa aia a sarit brusc la 20,5 (parca) - ceea ce ma face sa ma intreb de ce naiba a fost nevoie de o "majorare treptata" in inauarie si februarie?
La asta se aduaga milioanele de declaratii, sacii si vagoanele de declaratii pe care le dai, spunind de fapt acelasi si acelasi lucru in sute de feluri.
Nu pricep de ce naiba nu e suficient sa depui bilantul anual si gata.
Restul trebuie sa se faca fara interventia fiscului (eventuale regularizari pot fi prevazute daor in cazuri speciale, cum ar fi liber de datorii pentru participare la licitatii)
Contabilitatea unei firme cu 10 milioane EUR cifra de afaceri e aceeeasi cu cea a lui Gogu Gogosharu. Ce tampenie e asta???
Cine a inventat aiureala cu indicatorii la Contul de profit si pierderi, indicatori complet kretini pentru firme cu cifra de afaceri sub 200,000 EUR sau cu obiect de activitate ingust???
Statul "isi face de lucru"....
In acelasi timp ni se flutura pe la nas gogoshi in care nimeni nu mai crede , cum ar fi scutirea de impozitul pe profitul reinvestit.
Parca vad ca e vorba doar de reinvestirea impozitului in sine, nu a profitului ca atare...
Sau gasesc ei vreo metoda prin care "scutirea de impozitul reinvestit sa fie doar pe hartie"...
Cand eram mai mic "prindeam bulgarii". Vad ca e cvazul sa-i prind si acum.
Romanii pot scrie exact acelasi lucru despre firme care prefera Romania in locul Ungariei sau Cehiei, datorita costurilor mai mici.
E criza si orice mijloc e bun sa-ti faci publicitate.
Observati va rog ca se dau doar exemple de firme multinationale, nu grecesti si nicaieri nu e citata nici macar o singura companie romaneasca.
Evident, indiferent unde ai sediul social, se impoziteaza acolo unde ai punctul de lucru, unde produci efectiv!
Daca va uitati pe articlolul in engleza vedeti imediat in dreapta publicitate pentru o firma spaniola care construieste birouri in..Ruse (parcul industrial Slatina) ! Normal ca dezvoltatorul imobiliar spanioli plateste astfel de articole :)
Bulgaria e o piata de 3 ori mai mica decat Romania, are o crima organizata extrem de violenta (peste 100 asasinate nerezolvate, de oameni de afaceri, politicieni, magistrati), a avut crestere economica mai mica decat a Romaniei si se confrunta cu dificultati mari in ce priveste minoritatea turca (11% din total !) si cu minoritatea tiganeasca (oficial la 5% din total, insa la fel de numeroasa ca aceea turca). Bulgaria are si relatii tensionate cu Grecia (de la localitati si teritorii revendicate) si Macedonia (macedonenii vorbesc un dialect bulgar). Comisia UE a sanctionat deja Bulgaria cu retragere de fonduri europene.
Impozitul e mai mic insa riscul e mai mare in Bulgaria.
Iata de ce:
a) niciodata, dar absolut niciodata nu stii care va fi regimul fiscal al anului urmator
b) plata impozitelor la zi si la singe nu garanteaza lipsa datoriilor catre statul roman: e sufieient sa nu depui declarati 394 (o tampenie in care iti scrii facturile, de parca nu-i sufient ca ai duplicatele in contabilitatea ta...) ca te-ai pricopsit cu o amenda de 120 milioane de lei vechi!
c) este imposbil sa ai grija de datoriile pentru angajat, fara un om special pentru asta- nu-i suficient sa platesti tot, ai atat de multe decalratii de depus si atat de complicat incat este imposibil sa nu o zbarcesti la ceva- si HATZ! AMENDA! "Pai, am platit tot!" , "Da, dar nu ai depus declaratia pishpe'n nbatz la inspectoratul pentru caini si pisici!"
d) Nimeni nu supravietuieste cu nervii intregi unei investitii- sunt atat de multe si de complicate avizae, toate interpretabile si imbarligate, ca e imposibil sa scapi cu nervii intregi
e) daca te-a pus draq sa deschizi o firma si in primul an ai vandut un cvalculator de 20 milioane de lei, nu am timp si nici putere sa va spun ce cuprinde bilantul si contul de profit si perideri (zeci de pagini, indicatori etc.) - plus ca nu ai voie decat semnat de un contabil autorizat! De fapt, chiar ca iti trebuie scoala sa scrii in asa de multe feluri cum se reflecta in contabilitate ca ai vandut un calculator intr-un an intreg...
f) Este absolut imposibil sa-ti faci vocea auzita: fie sunt angajate firme de consultanta pe bani buni, care iti dau de fapt in cap, fie Guvernul face "consultatii" de mantuiala, unde degeaba scrii ca tot nu te baga nimeni in seama.
Si ar mai fi, ar mai fi asa de multe ca deja mi-e greatza....
Bine, mai fratele meu, cum naiba comentezi atunci, facand comparatie intre ceva ce se pare ca ai un oarecare habar si ceva despre care singur recunosti ca nu stii nimic???
Chiar nu ai simtul ridicolului, domnule Biris?!!
Pai, daca firma se muta in Bulgaria, se muta pentru a face acolo profit, nu aici.
E treaba firmei respective daca isi pastreaza punct de lucru aici sau nu.
Era vorba de relocarea unei firme cu totul, nu de declararea unui alt sediu in alt stat.
Pentru a vedea daca renteaza sa-ti muti activitatea (nu sediul!) in alt stat, trebuie sa cunosti si legislatia statului respectiv.
De fapt, trebuie sa stii mult mai mult decat legislatie, trebuie sa te pricepi la analiza mediului de afaceri - din AMBELE tari.
Afirmatia ca "profitul se impoziteaza unde se realizeaza" - ca, de fapt, de asta e vorba - e in ordine, dar nu ajuta la absolut nimic pe cineva care decide unde sa-si puna afacerea (afacerea, nu sediul!) - in Ro sau Bg.