Fitch: Rating 'A-' pentru OMV, insa compania este expusa pe Romania prin Petrom
Un element pozitiv, in opinia agentiei de rating, este angajamentul conducerii OMV de a reduce cheltuielile de capital in 2009.
Ratingurile reflecta, de asemenea, decizia managementului de a propune o reducere cu 20% a dividendului pentru 2009, pentru a mentine lichiditatile in contextul deteriorarii situatiei de pe piata petrolului si a gazelor naturale.
Conducerea OMV intentioneaza sa micsoreze considerabil si cheltuielile de capital pentru 2010, daca nu se imbunatatesc conditiile de pe piata, astfel incat sa mentina un profil solid de creditare.
Ratingul actual reflecta si profilul solid al afacerilor companiei, una de dimensiuni medii pe piata petroliera, integrata si cu o pozitie de lider in sectoarele de explorare, productie, rafinare si distributie din sud-estul si centrul Europei.
Ratingurile au de castigat si de importanta operatiunilor grupului pentru securitatea furnizarii de petrol si gaz in Austria si Romania, de cadrul favorabil pentru OMV din punct de vedere fiscal, de licentiere si de reglementare din aceste doua tari unde se desfasoara cele mai multe dintre activitati.
Cu toate acestea, expunerea mare a grupului la Romania - o tara cu un calificativ slab ('BB+', cu perspectiva 'negativa') si in care economia incetineste puternic, existand chiar "un risc semnificativ" de criza economica si financiara - reprezinta un motiv de ingrijorare pentru rating, avertizeaza analistii de la Fitch.
Compania romaneasca Petrom SA, detinuta in proportie de 51% de OMV, a generat circa 27% din castigurile grupului inainte de deducerea dobanzii, a impozitarii, deprecierii si amortizarii (EBITDA) si a reprezentat 61% din productia din 2008 a companiei.
Expunerea la Romania este partial contrabalansata de faptul ca OMV nu depinde de banii de la Petrom pentru a-si plati datoriile, iar lichiditatea generata de productia de petrol a Petrom este legata efectiv de pretul international al petrolului, denominat in dolari, mai arata Fitch.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Si pe spusele cui se bazeaza articolul de mai sus? (nu cred ca autorul a fost de rea credinta, el doar a relatat niste analize facute de altii). A, alti baieti de aur: agentiile de evaluare. Astia nu-s aia cu calificativele lor de genul A++, A, B, etc. etc? Ce minti luminate! Cum era povestea acum cateva luni? AIG, calificativ A++! (acuma nu stiu daca era chiar A++, dar A sigur era). Si in cateva luni, cati bani au bagat contribuabilii americani in AIG? 170 miliarde parca e suma de azi, ca maine precis creste! Scump A++ - ul asta! :)) Mari, mari specialisti si astia de la agentiile de rating! Profesionisti desavarsiti si mai ales sa nu uitam - complet incoruptibili! Eu nu inteleg cine naiba ii mai asculta!
Oricum, in cateva luni Romania va fi o tara moarta, toata economia se va prabusi complet! Ca doar asa zic baietii de la agentiile de evaluare. Cred ca de maine nici nu ma mai duc la munca! La ce bun? :))
Pai astia cand au cumparat petromul aveau o zecime din cifra de afaceri a petromului.
Castigurile Marianei Gheorghe si ale celorlatti membri din boardul Petrom, care include si patru austrieci, un maghiar si un britanic, sunt, in acest moment, clasate de oficialii firmei listate pe bursa ca "informatii confidentiale", potrivit NewsIn.
Potrivit Business Standard, 52 de administratori si directori, lista pe care se afla si primii sapte oameni din Petrom, au primit, in 2007, salarii de 8,7 mil. lei (2,62 mil. euro), potrivit ultimului raport anual al companiei. Spre comparatie, teful direct al Marianei Gheorghe, Wolfgang Ruttenstorfer - presedintele OMV si al CA al Petrom, a incasat 2,195 mil. euro in 2007, din care 600.000 de euro inseamna remuneratia fixa (adica 50.000 de euro pe luna), restul insemnand bonusurile de performanta (1,4 mil. euro), contributii la fondul de pensii (145.000 de euro) si alte beneficii (masina de serviciu, polita de asigurare si cheltuieli rambursabile, in valoare totala de 8.000 de euro). Potrivit unei surse din interiorul companiei, salariul lunar al Marianei Gheorghe se situeaza la circa 15.000 de euro, in conditiile in care pachetul sau cuprinde bonusuri de performanta (care, la nivelul top managementului OMV, este de circa 2,2 ori mai mare decat salariul de baza), plus stock options (pachet de actiuni ale firmei). Experti din industria de executive search, contactati de Business Standard, estimeaza ca pachetul lunar al CEO-ului Petrom ajunge la 35.000-40.000 de euro. Sursele citate sustin ca unii expati din conducerea Petrom castiga chiar cu 20-25% mai mult decat Mariana Gheorghe.
Cica 61% din productie si doar 27% din profit in conditiile in care salariile aici sunt penibile. Au mutat profitu in Austria sa nu platesca nici impozit catre statul roman.
Multumim PSD!