Compania franceza de asigurari de credite Coface a criticat luni marile agentii de evaluare financiara si a anuntat ca incepe propria afacere, prin care intra in competitie cu acestea, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Coface a anuntat ca monitorizeaza deja riscurile de credite ale 50 de milioane de companii din lume si ca va oferi evaluari financiare la circa o treime din pretul pe care il cer marile agentii concurente, Standard & Poor's (S&P), Moody's si Fitch.

Coface, care face parte din banca de investitii Natixis, a cerut Uniunii Europene sa reglementeze mai strict calitatea statistica a agentiilor de rating, nu doar procesul de rating, in noua legislatie pentru acest sector.

"Agentiile (de rating) au fost un catalizator al crizei", a declarat seful Coface Germania, Benoit Claire, referitor la evaluarile facute de agentiile de rating pentru instrumentele financiare complexe, care au stat a baza declansarii crizei financiare.

Coface nu va evalua si astfel de produse, ci se va limita la evaluarea bonitatii si a solvabilitatii companiilor.

Asiguratorul de credite Euler Hermes, care face parte din grupul de asigurari Allianz, are deja o divizie care evalueaza sectorul industrial si companiile de dimensiuni medii.