Guvernul: Hai sa ne batem un pic joc de proprietatea privata!
Ambele partide sunt alergice atunci cand este vorba despre respectul dreptului la proprietate.
Din pacate, am avut din nou dreptate.
Astfel, in ultimele doua zile, noul guvern a dat doua lovituri proprietatii private:
In primul caz, a decis, confrom ZF, sa transfere participatia de 53% la Antibiotice Iasi de la AVAS (adica de la agentia guvernamentala a carei scop este tocmai valorificarea activelor statului) la Ministerul Sanatatii. Ca tot nu avea dl. Bazac, ministrul sanatatii, ce sa faca. Antibiotice Iasi va fi declarata “unitate strategica” si va face parte dintr-o viitoare “Companie Nationala a Medicamentului”. Firma va produce medicamente ieftine pentru toti, iar profiturile vor fi reinvestite in firma.
Evident, actionarii minoritari au luat act de decizie si au inceput sa-si vanda repede actinunile in firma, ca tot era BVB-ul pe verde. In acest fel, actionarii si-au spus parerea in ceea ce priveste viitoarele profituri ale firmei, dar si despre modul in care actionarul stat ii trateaza.
Al doilea caz se refera la Fondul Proprietatea (FP). Acest fond a fost constituit in vederea compensarii celor carora le-au fost confiscate proprietatile de catre regimul comunist si nu au putut fi compensati in alt mod. Valoarea activelor fondului trebuie sa corespunda cu valoarea compensatiilor, fostii proprietari detinand actiuni la Fond. Insa de vreo 4 ani, desi are o retea stufoasa de functionari, statul nu a reusit decat sa aloce 30% din actiunile la Fond fostilor proprietari. Restul de 70% il detine statul si, cu siguranta, ne va apunca 2012 si tot statul va fi actionar majoritar.
Oricum, problema la FP este ca, desi activele au scazut datorita scaderii Bursei, totusi firma a reusit, printr-un artificiu contabil, sa fie in pozitia de a distribui dividende. Desigur, statul a luat 70%, adica 40 de milioane de euro. Eu stau si ma intreb: in conditiile in care aceste active sunt destinate fostilor proprietari iar statul nu a reusit sa aloce actiunile FP, nu cumva FP nu ar trebui sa distribuie dividende? Distribuindu-si dividende din activele FP, statul si-a insusit banii actionarilor de drept, adica tot aceiasi (sau urmasii lor) care au avut de suferit acum 60 de ani.
PS. Am urmarit, fascinat, telenovela despre aderarea la PDL a jurnalistului Traian Ungureanu. Desigur, dl. Ungureanu este liber sa faca ceea ce doreste, precum fostul sau coleg de la Cotidianul, Sever Voinescu. Vor lupta ei din interiorul PDL, alaturi de fostul Ministru al Finantelor, Ionut Popescu (actionar la FP, printre altele) si alaturi de alti fosti liberali pentru ca actualul Guvern sa respecte un drept precum cel la proprietate? Pana acum nu am auzit nimic…
Citeste si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Existenta unui producator national de medicamente ieftine, cu actionariat de stat, este strict necesara in conditiile actuale si de perspectiva, indiferent cine este ministru, ca si a unei banci de stat (CEC). Ar fi oportuna si prezenta unei soc. com. de stat in domeniul imobiliar, care sa realizeze constructii ieftine pentru segmentele populatiei mai putin favorizate, cu preturi finale de 350-400 Eur/mp, societate cu potential real si de durata, care ar regla definitiv piata imobiliara, avand si un profit net rezonabil de 15%. Dar pentru unii dintre voi (asa zisii ziaristi/analisti), asta inseamna direct comunism, nu?
Te rog sa recitesti articolul, incepand cu titlul!!!
Comunismul de care vorbesti a confiscat nejustificat bunuri de la privati. La fel face si actualul guvern, din cauza asta articolul are titlul pe care il are si despre asta vorbesc cele doua exemple.
PS. Privatizarea este o alta discutie.