UE si G20 se pregatesc sa creasca fondurile pentru Europa de Est

Uniunea Europeana urmeaza sa discute, saptamana aceasta, despre majorarea fondului de 25 de miliarde euro destinat asistentei tarilor din afara zonei euro. Potrivit unui proiect de document obtinut de Reuters. Comisia Europeana este ingrijorata de posibilitatea unei instabilitati financiare in Europa Centrala si de Est, dupa deprecierile semnificative pe care le-au suferit monezile din regiune. Majorarea fondului de ajutorare ar putea servi inclusiv tarii noastre care analizeaza posibilitatea unui imprumut extern.

Informatia survine in contextul in care, dupa discutiile ministrilor de finante din G20 de sambata, s-a conturat angajamentul de a sustine economiile emergente si de a creste semnificativ resursele FMI. Acestea sunt puse in dificultate de retrageri importane de fonduri din sistemele lor financiare. In acest context ministrii de Finante si directorii bancilor centrale din cele mai mari economii ale lumii au convenit asupra unei cresteri semnificative a resurselor Fondului Monetar International. Nu au fost publicate insa cifre oficiale.

OPEC mentine nivelul productiei in asteptarea rezultatelor G20

Organizatia tarilor exportatoare de petrol a decis, ieri, la Viena sa mentina productia la nivelul actual, cel putin pana la sfarsitul lunii mai cand va avea loc o noua reuniune a cartelului. Decizia a fost luata in pofida informatiilor initiale ca exista un consens in privinta reducerii productiei. Piata se asteapta la o scadere cuprinsa intre 500.000 si 1,5 milioane de barili pe zi, ceea ce ar fi putut duce la o crestere a pretului cu aproape 5 dolari pe baril. Cartelul a hotarat insa sa mentina nivelul actual al extractiei pentru a vedea primele rezultate ale summitului G20 privind combaterea crizei economice mondiale. Agentia Internationalã pentru Energie, care reprezinta statele consumatoare, a aratat ca ieftinirea petrolului este echivalenta cu un program de stimulare financiara in valoare de 1.000 miliarde de dolari. Vineri barilul a fost cotat la aproape 47 de dolari.

Problemele nu s-au rezolvat pe Wall Street

Investitorii de pe Wall Street continua sa se teama ca actiunile ar putea cobori la noi minime in aceasta saptamana, desi bursa americana a avut saptamana trecuta cea mai buna perioada din noiembrie 2008. Principalii indici au crescut spectaculos, patru zile consecutiv. De asemenea, majoritatea pietelor europene au inchis in crestere vineri, avand cel mai mare avans saptamanal de la inceputul anului. Si bursa de la Bucuresti a avut aceeasi tendinta cu marile piete internationale. Actiunile SIF-urilor au crescut spectaculos vineri, cu peste 4%.

Deprecierea francului elvetian, o veste buna pentru est-europeni

Leul incepe saptamana la un curs de 4,27 pentru un euro, dupa ce a incheiat vineri pe apreciere la cursul oficial. Spre finalul zilei insa moneda nationala a pierdut din avans cursul revenind la 4,28. In atentie este evolutia francului elvetian, mai ales pentru cei care au credite in acesta moneda. Vineri, francul s-a depreciat considerabil fata de leu, pana la 2,79 de la 2,89. Deprecierea francului elvetian a fost un semn bun si pentru alti est-europeni. Statisticile arata ca Polonia are cele mai multe credite in valuta in franci, iar in Ungaria acestea reprezinta 20% din PIB.

Compania Antibiotice Iasi trece la Ministerul Sanatatii

Antibiotice Iasi, una dintre cele mai importante fabrici de medicamente din Romania, trece de la AVAS in subordinea Ministerului Sanatatii. In jurul societatii va fi creata apoi Compania Farmaceutica Romana, care va gestiona sectorul farmaceutic autohton pe timp de criza, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Societatea farmaceutica ieseana a incheiat anul trecut cu un profit de 10 milioane lei, de peste trei ori mai mic fata de castigul din 2007.

Statul are mari intarzieri la restituirea TVA catre firme

O treime din totalul cererilor de rambursare a TVA au termenul legal de solutionare depasit. Rambursarile restante insumeaza 1,5 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor. Pe tara, cele mai multe deconturi cu termen depasit sunt in Bucuresti, Arad si Timis. Termenul legal de solutionare a unei cereri de rambursare de TVA este de 45 zile, dar metodologia de rambursare ar urma sa fie modificata pentru ca plata sa se faca in termenul prevazut. De multe ori, firmele s-au plans ca au probleme in activitatea lor din cauza rambursarilor cu intarziere a Taxei pe Valoare Adaugata.

Ministerul finantelor primeste, de azi, cereri de finantare prin scheme de ajutor de stat

De astazi, se pot depune cereri de ajutor de stat pentru proiecte de dezvoltare regionala si pentru dezvoltarea intreprinderilor. Solicitarile pentru acordul de principiu privind obtinerea finantarii se depun la Ministerul de Finante.

Si, din agenda economica a zilei:

Premierul Emil Boc participa la o dezbaterea in Camera Deputatilor privind programul Guvernului de combatere a crizei economice

Continua negocierile intre sindicate si Executiv, pe marginea Ordonantei de Urgenta privind eliminarea sporurilor din sectorul bugetar

O noua zi de discutii intre FMI si autoritatile de la Bucuresti privind imprumutul extern