Ministerul Transporturilor si Infrastructurii intentioneaza sa reduca cu 12.139 numarul salariatilor din sistemul feroviar, potrivit programului de restructurare a sistemului feroviar inaintat vineri organizatiilor sindicale reprezentative, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial.

Conducerea Federatiei anunta ca se opune acestor disponibilizari de personal si va uza de toate formele legale de protest pentru a mentine locurile de munca.

Programul de restructurare a sistemului feroviar al Ministerului Transporturilor prevede concedierea a 5.949 de angajati de la CFR Marfa, 2.545 angajati ai CFR Calatori si 3.536 de salariati ai CFR SA. Totodata, vor fi disponibilizati 109 de salariati ai Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviara de Turism, Autoritatea Feroviara Romana si Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara.

Reducerea de personal se va face prin desfintarea unor subunitati si rastrangeri de activitate.

Reprezentantii FNFMC arata ca in programul de restructurare nu se prevede nici o forma de protectie sociala pentru personalul disponibilizat .

"Un salariat disponibilizat in aceasta perioada deosebit de dificila este un om sacrificat fara nici o perspectiva. Mai mult programul va afecta si anumite comunitati locale si agenti economici prin inchiderea unor sectii de circulatie si prin anularea unui numar mare de trenuri.", se mai arata in comunicatul asociatiei sindicale.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor, contactati de HotNews.ro, nu au putut da detalii in legatura cu programul de restructurare a sistemului feroviar, precizand insa ca ministrul Radu Berceanu se va intalni luni cu sindicalistii.