Cancelarul german Angela Merkel a exclus categoric, duminica seara, intr-un interviu la televiziunea publica, o participare directa a statului la capitalul Opel, filiala a gigantului american General Motors, pentru a salva constructorul de automobile.

Intrebata asupra unei participari directe a statului la capitalul Opel, Merkel a raspuns:”nu avem aceasta intentie”. O asemenea decizie „nu ar fi o veste buna” pentru angajati, a adaugat cancelarul.

Ideea fusese enuntata, tot duminica, de ministrul muncii Olaf Scholtz, de la partidul social-democrat (SDP), partener de coalitie cu Merkel. El a recomandat o participare a statului in capitalul constructorului aflat in dificultate. „Nu trebuie sa se fie teama pentru o asemenea decizie”, a declarat Scholtz intr-un interviu pentru cotidianul Bild. „Dar ea nu trebuie sa constituie o perspectiva de lungă durata”, a precizat acesta.

Declaratiile sale au alimentat astfel o polemica existenta in interiorul coalitiei formate din conservatori CDU-CSU si social-democratii din SPD, cu sase luni inaintea alegerilor legislative.

Unul dintre liderii CDU, Volker Kauder, considera ca este „total exclus” ca statul sa participe direct la capitalul Opel pentru a-l salva.

Opel are 26.000 de angajati in Germania si a cerut 3,3 miliarde de euro de la stat pentru a evita falimentul. Berlinul asteapta deocamdata clarificari privind planul Opel de redresare, dar si despre viitorul constructorului mama General Motors.