Afectati de criza economica care obliga companiile sa isi restranga considerabil bugetele de cheltuieli, oamenii de afaceri renunta nu numai la calatoriile la clasa business, dar si la avioanele private, spre marea dezamagire a constructorilor si companiilor aeriene.

Reprezentantii companiei franceze Dassault Aviation, care realizeaza avioane particulare de ultima generatie, se plang ca nu mai au nicio comanda. Ei au pierdut clienti importanti precum Citigroup sau Royal Bank of Scotland.

In companiile care fac zboruri de linie domneste disperarea din cauza disparitiei clientilor care, inaintea crizei financiare, ar fi dat oricat sa calatoreasca confortabil, la clasa I.

Numarul pasagerilor care calatoreau la business class a scazut in ianuarie cu aproape 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa un declin de 13% in decembrie 2008, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), care reprezinta 93% din companiile aeriene ale lumii.

In noiembrie trecut, reprezentanti ai celor trei giganti auto americani General Motors, Chrysler si Ford, grav afectati de criza mondiala, au fost aspru criticati pentru ca au folosit un avion privat catre Washington pentru a cere sprijin financiar pentru industria auto, in colaps.