"Decat sa disponibilizam 12.000 de angajati de la CFR, as prefera sa taiem din miile de salarii de peste 15.000-20.000 de lei", a afirmat, luni, ministrul Transporturilor, dupa intalnirea cu sindicalistii de la CFR. "Nu este obligatoriu să fie disponibilizati angajati de la CFR, sindicatele trebuie să vină cu propuneri de reducere a costurilor", a adaugat Radu Berceanu, potrivit Rador.

Sindicaliştii feroviari sunt nemultumiti de rezultatul discutiilor de luni cu reprezentantii Ministerului Transporturilor. Discutiile vor continua, iar in cazul in care, pana la sfarsitul saptamanii, nu se va ajunge la un acord, toate confederatiile feroviare vor stabili un program al actiunilor de protest pe calea ferata.

Ministerul Transporturilor a anuntat, saptamana trecuta, ca intentioneaza sa reduca cu 12.139 numarul salariatilor din sistemul feroviar.

Ministerul a inaintat, vinerea trecuta, organizatiilor sindicale, programul de restructurare a sistemului feroviar, ce prevede concedierea a 5.949 de angajati de la CFR Marfa, 2.545 angajati ai CFR Calatori si 3.536 de salariati ai CFR SA. Totodata, vor fi disponibilizati 109 de salariati de la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviara de Turism, Autoritatea Feroviara Romana si Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara.

Reducerea de personal ar urma sa se faca prin desfiintarea unor subunitati si rastrangeri de activitate. Reprezentantii Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial sustin ca in programul de restructurare nu se prevede nicio forma de protectie sociala pentru personalul disponibilizat.