Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni anunta ca, anul acesta, industria aeriana va inregistra pierderi de 4,7 miliarde de dolari, pe fondul crizei economice mondiale. Intr-un comunicat, directorul general IATA, Giovanni Bisignani, a precizat ca veniturile operatorilor aerieni vor inregistra in 2009 un declin de 12%, la 467 miliarde de dolari, rezultate cu mult mai slabe decat cele inregistrate dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

Starea industriei aeriene este "groaznica" si se deterioreaza mai rapid decat s-a anticipat, spune Giovanni Bisignani. Traficul de pasageri ar putea scadea anul acesta cu 5,7 procente, iar traficul aerian de marfa va inregistra un declin de 13%, a estimat IATA.

"Singura veste buna", mai arata Bisignani in comunicat, "este pretul scazut al combustibilului". Cu toate acestea, "industria aeriana este la terapie intensiva".

In prima luna a anului, traficul international de pasageri a inregistrat o scadere de 5,6%, dupa o scadere de 4,6% in decembrie 2008. In cazul traficului aerian de marfa, in ianuarie 2009 s-a inregistrat o scadere anuala de 23,2%, dupa o scadere de 22,6% in decembrie 2008.

Giovanni Bisignani a mai aratat ca, in timp ce traficul aerian de pasageri la categoria economy a scazut din cauza crizei financiare, un declin mai rapid s-a inregistrat in cazul segmentului business, segment important pentru profiturile companiilor aeriene. "Locurile de la clasa business sunt goale. Companiile aeriene fac bani de pe urma locurilor de la clasa business, iar atunci cand aceste locuri sunt goale, avem o problema."

IATA reprezinta 94% din traficul aerian mondial, adica circa 230 de companii aeriene din intreaga lume.