Directorul constructorului european de avioane Airbus, Thomas Enders, a avertizat ca, "in conditiile actuale", societatea nu poate construi aeronava militara de transport A400M, a carei livrare a fost amanata deja cel putin patru ani, relateaza AFP.

"In conditiile actuale, nu putem construi avionul", a declarat Enders, intr-o declaratie postata pe site-ul saptamanalului german Der Spiegel.

El s-a declarat chiar gata sa puna punct, pur si simplu, acestui program, preferand "un sfarsit cu proteste violente decat proteste violente fara sfarsit".

Pentru ca grupul pe care il conduce sa poate finaliza acest proiect este necesar ca guvernele "sa-si asume o parte din responsabilitati in ceea ce priveste motoarele" si sa relaxeze caietele de sarcini.

Directorul Airbus a precizat ca nu exclude o abandonare totala a programului, raspunzand astfel guvernelor german si francez, care au amenintat recent ca vor reduce sau chiar anula comenzile in cazul in care se vor anunta noi intarzieri ale proiectului.

In urma cu zece zile, secretarul de stat german pentru Aparare, Rudiger Wolf, a apreciat ca o reziliere a comenzilor pentru avionul A400M ar trebui luata in considerare drept "o optiune seriosa" iar "EADS nu ar trebui lasat sa ne invarta pe degete".

Franta, al doilea mare client pentru acest tip de aeronava, cu 50 de aparate comandate, a lasat sa se inteleaga, doua zile mai tarziu, ca ar putea reduce numarul de exemplare achizitionate.

EADS estimeaza ca anularea proiectului - lansat in 2003, prin cooperarea a sapte state, cu un cost total de 20 miliarde euro - va insemna rambursarea de catre companie a 5,7 miliarde euro in contul sumelor incasate in avans.

EADS a constituit deja provizioane in valoare de 2,1 miliarde euro.

A400M este primul avion cu patru motoare la care propulsoarele interioare si exterioare functioneaza in directii opuse. In acest fel, aeronava ramane stabila in cazul inchiderii sau defectarii unui motor.

A400M a fost raspunsul Europei la batranul, dar puternicul Lockheed C-130 Hercule, construit pentru a transporta trupe si echipament militar in cele mai dificile locuri ale lumii.

Vanzarea a 180 de aeronave A400M, in 2003, catre sapte state europene - Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Belgia, Luxemburg si Turcia - a reprezentat cea mai mare comanda militara unica ce a avut loc in Europa vreodata.

Avionul nu va fi livrat inainte de sfarsitul lui 2012