Gigantul din domeniul auditului KPMG a fost actionat miercuri in judecata pentru mai multe miliarde de dolari, fiind acuzat de “consultanta neglijenta” care a dus la colapsul unui creditor ipotecar major - New Century Financial Corp, la inceputul crizei imobiliare din Statele Unite, anunta Reuters.

New Century Financial Corp, cel mai mare creditor ipotecar independent pentru persoane cu un scor mic de credit din Statele Unite, a cerut in urma cu doi ani sa intre sub incidenta legilor aplicate institutiilor falimentare, din cauza neindeplinirii obligatiunilor financiare ale clientilor.

Colapsul de la New Century Financial Corp a dus la alte falimente pe pietele financiare, bancile suferind pierderi de miliarde de dolari din cauza garantiilor ipotecare ceea ce constituie baza crizei globale actuale.

KPMG a fost chemat in instanta de catre trustul de lichidare format de debitorii New Century, iar actiunea vizeaza atat divizia americana a grupului, KPMG LLP, cat si KPMG International.

KPMG este acuzat de "participare la acoperirea problemelor catastrofale ale New Century - inclusiv erori financiare si de contabilitate - care au condus la faliment".

Lichidatorii cer daune de un miliard de dolari de la KPMG, mai scrie Reuters.