Dezbateri la Finante: Sindicatele propun eliminarea drepturilor de autor, patronatele - impozitare in functie de cifra de afaceri
Propunerile au venit de la confederatiile sindicale si patronale, in vederea modificarii variantei initiale a Ordonantei de Urgenta privind rectificarea bugetara, care a inflamat deja mediul de afaceri si opinia publica.
"S-a retinut propunerea de modificare a Codului Fiscal astfel incat angajatul sa nu mai fie platit cu drepturi de autor", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Acesta afirma ca propunerea este sustinuta de reprezentantii Ministerului Finantelor, secretarii de stat Gratiela Iordache si Gheorghe Gherghina.
Faptul ca Ministerul Finantelor este dispus sa analizeze eliminarea remunerarii drepturilor de autor a fost confirmat si de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan. "Probabil ca cei care sunt platiti acum cu drepturi de autor vor trebui sa devina persoane fizice autorizate", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Pirvan.
In ceea ce priveste taxarea intreprinderilor mici si mijlocii, Ministerul Finantelor va analiza posibilitatea aplicarii impozitului forfetar in functie de cifra de afaceri.
"De exemplu, va fi stabilit un cuantum de 500 de euro pentru a cifra de afaceri de pana la 15.000 de euro. Cei care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 15.000 si 30.000 de euro ar putea plati 1.000 de euro anual, iar pentru o cifra de afaceri intre 30.000 si 100.000 euro, impozitul ar putea fi 1.500 de euro. Pentru o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 milion si 30 de milioane de euro, impozitul ar putea fi de 10.000 de euro la stat, iar pentru 30 milioane euro, plata s-ar ridica la 15.000 euro", a spus pentru HotNews.ro Vasile Zaborila, secretar confederal al BNS.
Zaborila sustine ca impozitul va fi aplicat tuturor firmelor, indiferent daca au pierderi sau nu.
In urma rectificarii, producatorii si distribuitorii de gaze naturale ar putea fi obligati sa contribuie la constituirea Fondului Social. In textul initial al ordonantei, se prevede ca acestia sa contribuie benevol. Sumele cu care vor sponsoriza si vor contribui la Fondul social producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale sunt, de regula, sume obtinute din majorarea de pret la gazele naturale in cursul anului 2009.
Luni nu s-a ajuns la nici o concluzie privind forma finala a Ordonantei. Discutiile vor continua

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
codul fiscal poate fi modificat doar cu cel putin 6 luni inainte, asa zice legea.
Toate firmele care platesc 3% impozit pe venit ar trebui sa nu se incadreze in aceasta masura de impunere a unui impozit forfetar .
Vai de pogea lor, ii duce capu' la prostii in loc sa munceasca.
cum va fi acesta platit?
A crea o opera sau a inventa nu are treaba cu muncitul 8 ore, cu concediul platit, somajul si pensia si in consecinta nici cu contributiile aferente.
Dar vorba aia dupa 45 de ani de comunism in care intelectualul era si el tot un fel de proletar nimeni nu mai e in stare sa vada diferenta.
Daca se mai fac si abuzuri in domeniu, statul, ca tot plateste cu salarii grase (sa nu ma contraziceti ca in finante toti au salarii mari) functionarii respectivi, nu are decat sa controleze si sanctioneze abuzurile. Dar de aici si la a descuraja creatia intelectuala ca asa vrea nu stiu ce sindicalist si vocea populimii e cam mult.
Romani, (care ganditi) va ordon treceti Atlanticul (spre Canada SUA si alte state unde a face creatie intelectuala nu e considerat o frauda)
daca este cum spui tu, suntem o tara de inventatori, de creatori, de nu mai stiu ce...
cand vine vb de pensii, toata lumea trage pe guvern, si lucrul asta o sa se intample si dupa ce vor intra in circuit pensiile private, o alta mare magarie, care nu au randament nici cat dobanda la o banca, care sunt obligate sa-si plaseze banii in titluri de stat, adica tot statul plateste aproape tot randamentul...
apropo, care sunt marile creatii facute de romani, care merita drepturi de autori?
si ma refer la notari, ziaristi, ingineri, si toti cei enumerati de sindicate...
este o masura binevenita, inclusiv cea cu impozitarea, mai ales a firmelor mici si obscure, prestatoare de servicii, care merg numai pe pierderi, dar care patroni nu-si pot justifica bunurile dobandite...
evaziunea fiscala, la noi este in floare, in america inseamna puscarie curata, aici trebuie iar "umblat"...
nu poti justifica bunurile cu veniturile declarate, atunci ori esti evazionist ori accepti de bunavoie sa fie confiscate...
asa sa dea dumnezeu..., poate scapam de toti smecherasii, aparatori ai democratiei visate de ei...
Delimitarea activitatilor care pot fi incluse in "drepturile de autor" vor trebui strict delimitate.
Un administrator cu contract este pana la urma o persoana fizica si nu un autor.
Nu inteleg, de asemeni, plajele pe care le propune (impozitul in scara) : pentru un ban, pierd inca 500 euro.
Mai e cineva din guvern care e in stare sa gandeasca?
cand prestezi un serviciu, spui manopera + TVA...
NUMAI ASA SE POATE MENTINE ECHILIBRUL>
ps in nord (Danemarca) bancheta din spate este scoasa ca sa nu se folosesasca mansina pt a transporta decat marfa sau soferul
si au avantaje de cca 40% sa ia o masina daca o vinde da bani la stat
avem atatia functinari care stau degeaba pot verifica tot
impozitul pe cifra de afaceri e ok si-a facut firma trebuie sa cotizeze la stat
Daca iti place sa gandesti asa, ce ar fi ca tu din salarul tau, pe langa impozit, sa cotizezi la stat cu sa zicem inca 1500 euro pe an. Ti-ar placea, nu ?
"De exemplu, va fi stabilit un cuantum de 500 de euro pentru a cifra de afaceri de pana la 25.000-35.000 de euro. PLafonul exact urmeaza sa fie analizat.
Adica daca ai firma mica sau esti la inceput pariez ca te imprumuti sa-ti platesti impozitele.
Asta e gandire de miliardar care nu stie valoarea la 1000 EUR. La ei e maruntis de buzunar !
Asistam la bataia de joc a miliardarilor la adresa oamenilor si a maimutelor la adresa omenirii.
Cum sa impozitezi pe cineva care iese in pierdere?
Deci nu ajunge ca daca ies pe profit intr-un trimestru platesc 16% si cand ies pe pierdere intr-un trimestru iau ciuciu de la stat, da' acum trebuie sa platesc si cand sunt pe pierdere.
Cate dari si biruri se pot pune pana cand .ro sa devina goala?
:)
ce spuneti?
o "mica" greva fiscala de 3 luni ar fi una din cele mai dure forme de protest.
Decizia asta omoara notiunea insasi de initiativa privata. In loc sa micsoreze taxele si sa spuna ca pana la profitul de 10000E/an nu platesti impozit ei nu mai stiu cum sa ii jupoaie fix pe aia mici, care reprezinta motorul economiei.
Pun pariu ca banii astia se duc la Ford si la Renault.
http://www.petitieonline.ro/petitie-p48923053.html
Acum, poate, ii privim cu alti ochi pe liberali, nu? Dar, deh, mintea romanului cea de pe urma nu mai foloseste la nimic. Au 70% in Parlament, nu-i mai poate opri nimeni!
1. Cel care are o cifra de afaceri de 15000 euro, plateste "fofetar" 6.6 % din cifra de afaceri.
2. Cei care au cifra de afaceri de 30 mil euro, platesc "forfetar" 0.05 % din cifra de afaceri.
Adica cei multi platesc de 132 de ori mai mult decit smecherii. Asta numai Pogea putea sa propuna, cred ca are metal topit in creier.
El s-a gindit ca elevul de clasa a 4-a: daca avem 300.000 de firme si trebuie sa luam de la ele ( in plus fata de taxe pe salarii, CAS etc.) 300 mil euro, cat trebuie sa luam de la fiecare?
Incredibil, Romania te iubesc!
pe cand
daca ai cifra de afaceri de cel putin 1 milion de euro, adica ai bani, ai cu ce, platesti 10000 ... adica maxim 1% din venituri.
Cam disproportionata taxa asta, si ma face curios sa intreb unde poate fi contestata? Pentru ca ori e facuta ca firmele mari sa ia angajati din cei care si-au facut firme mici, ori e facuta ca firmele mari, clientelare sa nu aiba concurenta la licitatii pana in 2012, cand fondurile de la UE se epuizeaza, si dupa aia pot veni fraierii sa-si faca firmulite.
Oricum, cu greu cred ca un finantist poate fi atat de tampit incat sa scoata pe margine zeci de mii de oameni
Am inchis si firma si tot...Am socotit. Io un parlit de firma ff mica am platit de 5 ani luna de luna 3 salarii de profi tampiti (adeca aia care isi iubesc si isi fac meseria pe bani putini, nu jigodiile cu salarii mari si spagi si vile si masini de bugetari....) si 3 pensii medii... sau cateva zeci der agricultori - din pacate niciuna de magistrat ...o pensie=profitul meu pe 5 ani)
de ce sa le platesc|?
stiu oameni care muncesc din greu
ii iubesc
stiu dascali , doctori si culmea, chiar si politisti care sunt super oameni super Romani
ii iubesc si ii respect
dar spun una
indiferent care vor fi consecintele nu accept sa fiu furat si luat drept prost...
Toate bune mandra natie romana
http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/
Sustineti petitia online http://www.petitieonline.ro/petitie-p48923053.html
Nu va bazati pe PFA-uri si pe suspendarea firmelor. Se poate "rezolva din condei" foarte usor ordonanta. Aceasta masura este abuziva si cretina insa nu veti face nimic stand si lamentandu-va. Trebuie sa actionam.
Aceasta ordonanta este o mare greseala fiscala, care va aduce exact contrariul beneficiilor pe care le asteapta guvernul.
Este cu adevarat dovada unei crase incompetente si va aduce valuri mari atit de proteste, cit si tulburari sociale.
In alta ordine de idei, daca o firma e mica si rupta-n cur, proaspat infiintata, hai sa zicem ca e normal sa mearga in pierdere 1-2-3 ani. Da' daca functioneaza de zece ani si tot pe minus e, firma aia inseamna ca nu e capabila sa faca treaba ca lumea, asa ca oricum e bine sa fie bagata in faliment, sa se elibereze locul pt. o firma mai performanta.
Asa ca parerea mea e ca ceva trebuie facut. Nu sunt specialist, nu stiu eu sa propun o solutie, da' mie mi se pare normal ca statul sa ia masuri ca sa taxeze si firmele care se fofileaza. Care firme ar trebui sa fim idioti in masa sa nu vedem ca exista. De unde sunt pline mall-urile si hipermarket-urile la sfarsit de saptamana, daca chiar asa de nasol o duce toata lumea? Da' daca majoritatea firmelor merg in pierdere si dau lefuri mici (leafa medie in RO pe 2008 a fost de cca 300 EUR), de unde iau oamenii banii sa goleasca pravaliile, cand la noi preturile sunt comparabile cu sau mai mari decat cele din occident?
Mall-urile sunt pline pentru ca sunt putine.
Referitor la drepturi de autor, hai sa-i gasim pe cei ce platesc sub aceasta forma alte drepturi, nu sa ne batem joc de cei care incaseaza drepturi de autor pt. creatia lor. Sa nu uitam ca se platesc drepturi de autor catre urmasii unor persoane decedate pt. creatia din timpul vietii, sau se platesc drepturi de autor unor organizatii care le colecteaza si repartizeaza apoi. Cu astia cum facem, punem mortu pe statu de plata?
Haideti sa va zic ce se mai vehiculeaza prin anumite cercuri, frecventate de unii derbedei politici (de genul celui care a facut recent afirmatia ca "vor urma si alte arestari, inclusiv in randurile ziaristilor"): se adopta un impozit forfetar, unele firme nu vor putea sa il achite din lipsa de fonduri, si nu din rea credinta, dar finantele le vor "executa" punand popriri asupra sediilor lor. Si uite-asa o frumusete de sediu in zona buna va fi "luat" (aparent legal) pentru o suma derizorie in comparatie cu valoarea lui de piata. Poate nu stiti ca guvernantii "coc" si o alta modificare de legislatie, cea privind bunurile provenite din confiscari. O noua afacere imobiliara, aproape fara bani, dar cu un potential urias pentru o anumita clica de golani ajunsi in unele functii.
Si fiindca tot veni vorba de asemenea derbedei (cu scoala cat clasele de la CFR), nu-mi pot imagina cum crema ofiterilor de informatii de la 2/15 (care, fie vorba intre noi, au fost intotdeauna unii dintre cei mai scoliti si destepti oameni din tara asta) se pot lasa condusi de interesele unor indivizi cu 7 clase, dar cu "scoala vietii"! Mai baietzi, unde va este mandria? Alta data va dadeati patrioti! Acum ce sunteti de fapt? Ati ajuns pe post de presh?
firma din EU , isi face echipa de programatori in RO. Isi face un s.r.l. ca sa-si poata plati oamenii. In fiecare luna, firma din EU trimite bani firmei din RO pentru salarii, chirie, abonamente la net si telefon si alte mici cheltuieli.
Practic firma din RO nu are profit. Nu are incasari, iar contabila si administratorul au grija sa fie ban pe ban.
Cand a inceput criza, firma din EU inceput sa se agite, a renuntat la 2 programatori. Au mai ramas 3. Ma intreb cat o sa mai ramana in RO in conditiile astea?
Este adevarat ca firmele ar face orice sa nu te plateasca pe cartea de munca. Multi practica metoda "jumate la vedere , jumate in plic" . Mai sunt si plata pe: "drepturi de autor" , "pe firma ta", "PFA"...
Stiti care este partea interesanta? Contribui la fondul de somaj, dar nici macar cand ramai fara munca tot nu te duci sa beneficiezi de el. De ce? Pentru ca desi nu ai loc de munca, cu siguranta stii sa faci ceva si iti merge si pe cont propriu ... si iti deshizi o firma, faci si tu un ban ... macar ca te-ai autoangajat. Dar vine statu si din banii pe care i-ai facut si tu acolo (sa zicem, intr-o luna buna un 1000 - 1500Euro) iti mai ramane cat sa platesti restul de taxe . Domnilor, sunt oameni care din firmulita aia traiesc. Nu salariu, nu cont in banca, aia este ceea ce le hraneste familia.
Un prieten (are o firma ) spunea "Vreau sa ma angajez. Am obosit si vreau sa ma odihnesc si eu un pic".
Sectorul IT este de bine de rau unul care produce, in mod autentic, ceva romanesc. Sunt firme romanesti care fac soft, nu doar vand forta de munca (diferenta fiind enorma).
Te uiti la multele firme din afara care vin aici si isi deschid fabrici si uzine...Pentru ei si pentru RO , noi nu reprezentam decat forta de munca. Atunci cand aceasta resursa va deveni prea scumpa si in Romania ... se vor muta si vor lasa in urma sate si orase plangand ca cele din Germania (vezi fabrica Nokia din Germania, care s-a mutat in RO pe la Cluj cred).
stii cu cat isi hraneste familia un om de rand?
stii ce salarii sunt in cartile de munca?
stii cu ce masini se plimba "marii patroni"?
trei sferturi din micile intreprinderi sunt pe pierderi, dar daca vezi casa si masina patronului, iti vine s-o iei la fuga!
chiar nu putem sa fim si noi civilizati, sa ne platim corect taxele si impozitele, poate asa or sa mai scada...
sunt si firme care sunt corecte, de ce nu pot toate?
hai sa vedem: 1 roman are cel putin un telefon, un credit de nevoi pers sau mai rau, o masina cu casco eventual, chirie si intretinere etc.....
Cand acest roman devine somer stiti ce mai este important pentru el? Sa manance ceva, sa zice paine si atat. Si eventual partea locativa.
Cate firme traiau si de pe urma acestui roman? Cate firme, la care sunteti acum angajati si rupeti usa la 5, credeti ca o sa aibe probleme daca 100 de romani ca cel de mai sus ramane fara job? Dar 1000, dar 10000? Si asta numai in Buc.
Aveti impresia ca aceasta criza este un miraj , o chestie ireala?!
Si va las sa va ganditi la urmatoarea situatie: cuplu , lucreau impreuna, firma i-a dat pachet afara. Acum traiesc de pe urma firmei pe care o au impreuna ...
Aplicat firmelor care oricum platesc un impozit si "peste noapte" el este de fapt o TAXA, cu efect economic de SCADERE a capacitatii IMM de a angaja personal si de a obtine profit, din care oricum plateau la stat impozite.
Rezultatul va fi scaderea eficientei economice in fazele de start a IMM si in cele de criza, precum si cresterea somajului.
Nu pot sa inteleg de ce ministerul de finante urmareste uciderea sectorului de afaceri emergent si cresterea somajului. Este dincolo de posibilitatile mele de intelegere.
Dar, daca Ministerul de Finante are ca obiectiv cresterea efectelor negative ale crizei prin aceste prevederi, atunci a reusit sa-si atinga obiectivul: in mod sigur efectele crizei se vor inrautati, cu efect direct de scadere a impozitelor la stat, a veniturilor la buget, cu sporirea presiunii pe bugetul de asigurari sociale si a fondului de somaj.
Sincer, parerea mea personala este ca domnul Pogea pur si simplu nu intelege nimic din politica fiscala.
Astfel de masuri le poate lua oricine .
Competenta ministrului de finante s-ar fi vazut daca ar fi gasit masurile care ar fi micsorat posibilitatile de evaziune fiscala .
Din pacate nu sunt in stare de asa ceva .
Punem taxe la fraierii care muncesc si isi vad de treaba ca e mai simplu asa.