Eliminarea remunerarii sub forma drepturilor de autor a fost una din propunerile formulate de Cartel Alfa in cadrul intalinirii dintre Ministerul de Finante, sindicate si patronate, referitoare la celebra deja Ordonanta de Urgenta pentru rectificarea bugetara. Pe controversatul subiect legat de impozitul forfetar, a fost propusa impozitarea in functie de cifra de afaceri a firmelor. Un alt subiect a fost obligarea producatorilor si distribuitorilor de gaze naturale de a contribui la constituirea Fondului Social.

Propunerile au venit de la confederatiile sindicale si patronale, in vederea modificarii variantei initiale a Ordonantei de Urgenta privind rectificarea bugetara, care a inflamat deja mediul de afaceri si opinia publica.

"S-a retinut propunerea de modificare a Codului Fiscal astfel incat angajatul sa nu mai fie platit cu drepturi de autor", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Acesta afirma ca propunerea este sustinuta de reprezentantii Ministerului Finantelor, secretarii de stat Gratiela Iordache si Gheorghe Gherghina.

Faptul ca Ministerul Finantelor este dispus sa analizeze eliminarea remunerarii drepturilor de autor a fost confirmat si de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan. "Probabil ca cei care sunt platiti acum cu drepturi de autor vor trebui sa devina persoane fizice autorizate", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Pirvan.

In ceea ce priveste taxarea intreprinderilor mici si mijlocii, Ministerul Finantelor va analiza posibilitatea aplicarii impozitului forfetar in functie de cifra de afaceri.

"De exemplu, va fi stabilit un cuantum de 500 de euro pentru a cifra de afaceri de pana la 15.000 de euro. Cei care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 15.000 si 30.000 de euro ar putea plati 1.000 de euro anual, iar pentru o cifra de afaceri intre 30.000 si 100.000 euro, impozitul ar putea fi 1.500 de euro. Pentru o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 milion si 30 de milioane de euro, impozitul ar putea fi de 10.000 de euro la stat, iar pentru 30 milioane euro, plata s-ar ridica la 15.000 euro", a spus pentru HotNews.ro Vasile Zaborila, secretar confederal al BNS.

Zaborila sustine ca impozitul va fi aplicat tuturor firmelor, indiferent daca au pierderi sau nu.

In urma rectificarii, producatorii si distribuitorii de gaze naturale ar putea fi obligati sa contribuie la constituirea Fondului Social. In textul initial al ordonantei, se prevede ca acestia sa contribuie benevol. Sumele cu care vor sponsoriza si vor contribui la Fondul social producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale sunt, de regula, sume obtinute din majorarea de pret la gazele naturale in cursul anului 2009.

Luni nu s-a ajuns la nici o concluzie privind forma finala a Ordonantei. Discutiile vor continua