
Organizatia patronala condusa de Ovidiu Nicolescu s-a aflat in mijlocul dezbaterilor aprinse legate de impozitul forfetar, care au avut loc la Ministerul de Finante. "Sustinem eliminarea impozitului minin de 500 de euro pentru firmele cu cifra de afaceri de cel mult 12.000 de euro, dar Ministerul a spus ca nu se poate", au declarat , in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Consiliului. Ovidiu Nicolescu a raspuns online intrebarilor legate de noile impozite introduse de Guvern.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Mi se par mai corecte urmatoarele:
- impozitul forfetar sa se aplice daca societatea a avut 2 ani consecutivi pierdere financiara;
- impozitul forfetar sa se aplice TUTUROR societatilor comerciale din Romania, INDIFERENT de codul CAEN;
- valoarea impozitului forfetar sa se stabileasca prin praguri valorice sau procente in functie de cifra de afaceri.
Legat de codul CAEN - sunt sectoare comerciale si ramuri unde este un grad ridicat de evaziune fiscala. Credem ca trebuie pronit de la un nivel minim al cifrei de afaceri cu prag minim 12.000 de euro cu exceptia bauturilor, tranzactiilor imobiliare, restaurante si alimentatie publica. Acestia nu-si aduc nici contributia fireasca la finantarea unor acetivitati ale statului.
A treia propunere - suntem absolut de acord, deja MFinante a aprobat aceasta abordare, la sedinta de luni 6 aprilie, unde a fost prezent reprezentantul nostru.
As avea trei intrebari:
1. C.A. de referinta este cea din anul precedent sau din anul in curs ?
2. 500 euro pe an sau pe trimestru ?
3. Care sunt hotararile in privinta deducerii TVA la combustibili si piese de schimb ?
2. Se refera la nivel de an
3. Nu intra in sfera de reglementare a ordonantei deci nu va putem spune nici da nici nu.
Consider ca trebuie inclusa si o categorie (de exemplu, sub 5.000 euro cifra de afaceri) la care sa impozitul sa fie zero sau sa ramana actualul impozit de 3% sau 16% pentru profit.
Daca realizarile sunt semnificativ sub 12000 euro, iar firma este noua, inseamna ca practic trebuie adusi bani de acasa pentru a plati impozitul.
Pe de alta parte, ce negocieri sunt acestea daca ...Ministerul a spus ca nu se poate".
Întrebările mele:
1. Ce soluții vedeți pentru supravietuirea celor mai mici? Eu nu mă pot gândi decât la fuzionarea mai multor firme pentru a plăti un singur impozit forfetar. Mai sunt si alte soluții?
2. Se va aplica hotărârea guvernului asupra tuturor firmelor din domeniile enunțate de dânșii, sau doar asupra microîntreprinderilor?
3. Există posibilitatea scutirii în primii X ani de viață ai unei firme de impozitul forfetar, ținându-se cont că în primii ani abia se stabilește baza de clienți și investițiile sunt din banii acționarilor cu precădere, nu din veniturile firmei?
4. Cu cât credeți că vor scădea încasările la buget în urma aplicării acestei ordonanțe? Credeți că ar putea să crească încasările?
5. De obicei, în regimul fiscal se aplicau hotărârile la șase luni de la intrarea în vigoare. Cum este posibil să se voteze în aprilie și să se aplice în mai? Este normală această procedură?
Mulțumesc,
2. Sigur- Hotararea Guvernului se va aplica in toate domeniile propuse. Noi vom cere maine la MFinante ca domen iul industrial sa fie execlus, este doemniul cel mai afectat si capacitatea este mai mica de a se descurca.
3. Asa ar trebui, ca in priomul an de activitate o microfirma sa beneficieze de tratament preferential, inclusiv scutirea de impozit forfetar.
4.Nu putem face evaluari ce se va intampla la buget, aparent vor fi niste incasari mai mari pentru ca peste 100.000 de firme vor deveni contributori dar nu putem sti in ce masura criza diminueaza numarul de firme si cifra de afaceri. Mari cresteri la bugetul statului nu vor fi, dupa opinia noastra.
5. Procedura este complet anormala, orice modificare trebuie anuntata cu cel putin 6 luni inainte, justificarea MFinante este ca e o cerinta impusa de FMI si UE fiind o conditie pentru acordarea acestui acord de finantare.
Am si eu o intrebare: ce putem face?
Deja suntem inrobiti de taxe, penalizati peste masura pentru orice intarziere, trebuie sa platim in avans sume pe care nu le detinem (TVA-ul).
Ce putem face sa nu murim!?!
(aici ma refer la fimele mici care chiar incearca sa isi faca treaba pe drepte - fara pile, fara spagi - pur si simplu MUNCIND)
Va multumesc!
cu stima,
Maria Cosaceanu - Craiova
Sunt 3 trasaturi definitorii:
- lupta sa schimbe ceea ce se poate schimba
- are capacitatea sa reziste la ce nu se poate schimba
- este sufocient de intelept sa stie cand trebuie sa lupte si cand sa renunte
Putem sa luam si noi exemplu de la miscarea sindicala? Ei si-au invatat lectia si, cind le sint atinse interesele, fac presiuni. Ameninta cu greva, ies in strada. Noi de ce nu am putea face la fel? Nu-mi place sa traiesc in jungla dar, daca sint impins in jungla, trebuie sa ma comport ca in jungla ca sa supravietuiesc.
situatia 1. Nu am gasit in textul legii exceptia cu privire la firmele existente, dar care NU AU ACTIVITATE. Vreau sa cred ca pot sta linistita, ca nu tb sa aduc bani de acasa pentru impozitul impus tuturor firmelor cu CA mai mic de 12 000 euro......
situatia 2. S-a gandit cineva ce inseamna de fapt cei 12000 euro?? sunt 1000 euro pe luna, adica minim 300-400 euro chirie si un minim de utilitati pt cel mai mic birou, 200 euro cheltuieli cu masina si mai reusea sa bage si omul in buzunar 400 euro, caz ideal in care deducea mare parte din cheltuieli. Acum ce ne facem????? Mai bine stam acasa din somajul garantat decat sa ne agitam cu firme ca sa imbuibam statul care nu este in stare sa isi culeaga impozitele de acolo de unde trebuie. Cum sa deranjeze firmele mari care au ditamai casele de avocatura in spate si gasesc modalitati de slalom in legi?
Multumesc!!!!
2. ce parghii aveti pentru a va face cunoscut punctul de vedere? asa cum sindicatele pot face greva, de ce nu militati pentru introducerea intr-o lege a conceptului de greva fiscala, asa incat firmele care sunt/adera in aceasta organizatie sa nu fie penalizate/controlate/persecutate pentru ca isi apara drepturile.
3. exista in aceasta organizatie preocupari pentru eliminarea birocratiei de care se confrunta majoritatea firmelor? sau cel putin daca o firma care este parte din organizatie poate fi aparata de abuzurile autoritatilor la cererea acesteia?
3. Consiliul a facut mai multe analize privind birocratia. Avem si un proiect de lege depus la mai multi senatori si deputati. Pentur membrii nostri care au de-a face cu abuzuri ale organismelor fiscale am intervenit si i-am ajutat.
Cei care au un venit de pana la 15.000 de euro /an si au pana la 3 angajati sunt clar defavorizati fata de IMM uri fara angajati sau cu un singur angajat.
Asa cum ei nu discuta cu noi,nici noi nu discutam cu ei.
Scurt si simplu.
Va multumesc.
Am observat ca in anumite puncte, au dat inapoi (cazul tichetelor de vacanta - de ce oare?!?!) asa ca daca ar fi fost o obligatie dictata de FMI, cu siguranta nu s-ar fi anulat propunerile initiale. Este clar ca totul este doar o enumerare pe o coala de hartie prin care, printr-o stoarcere a creierelor celor din Guvern (uff, ce efort!), au trecut toate posibilitatile de a mai aduce bani la buget.
Detin un IMM care executa dezvoltare de programe soft. Impozitul platit anual este in jurul a 1000 Euro. Eu pur si simplu refuz sa cred ca organizatia condusa de Dvs va permite acestor incompetenti sa faca ceea ce vor.
In acest sens as dori sa aflu:
1) E posibila atacarea in justitie a acestei OG?
2) Este adevarat ca orice modificare a codului fiscal trebuie aplicata in minim 6 luni?
3) Cum se integreaza deciziile guvernului cu politica UE in ce proveste IMM-urile? (capital 1 Euro si facilitati fiscale)
4) Ce motiv am sa nu-mi fac un off-shore (~500$/an costuri)?
5) Ce veti face concret in cazul in care totusi acesti guvernanti vor sa dea o asemenea OG?
Toate cele bune.
2. E adevarat, pentru codul fiscal sunt necesare 6 luni.
3. Deciziile Guvernului nu respecta spiritul si prevederile Small Business Act. Se prevede ca nu se va mari fiscalitatea, ca vor beneficia de tot felul de inlasniri, ori acest eement nu face parte din aceste categorii.
4. Puteti face, dar pe plan international este o ofensiva contra off-shore-urilor si s-ar putea sa va fie mai greu.
5. Daca va aparea in forma care tina cont si de propunerile noastre, nu putem face nimic. Daca nu, vom lupta sa fie schimbata anul viitor, cand se termina criza, desi sunt slabe sanse sa se intample asta.
2. Vor exista scutiri de impozit forfetar pentru firme in primii ani de activitate, cand pierderile inregistrate sunt reale (din cauza investitiilor)?
3. Vi se pare normal sa fie impozitate companiile, chiar daca inregistreaza pierderi? De ce nu se gasesc si sanctioneaza doar cele care incearca sa evite plata impozitelor?
4. De ce grila de impozitare prevede un impozit procentual mai mare pentru firmele cu cifra de afaceri mica si un impozit mai mic pentru firmele cu cifre de afaceri mari?
2 si 3- Am raspuns
4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.
2 si 3- Am raspuns
4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.
De ce trebuie să acceptăm cu mâinile la sân să ne falimenteze Guvernul?Cea mai importantă armă a patronatelor e să nu se plătească deloc dările la stat!Sindicatele obțin ce vor când amenințează cu greve...Și de unde sunt bani pt. a satisface revendicările lor? De la noi!Sfera privată, care muncim zi și noapte, și după ce plătim tot ce trebuie la stat, rămânem cu bani mult mai puțini decât un bugetar!
Consultați-vă cu specialiști, să calculeze cineva efectele macroeconomice pe termen lung ale acestor măsuri! În timp, și statul va ieși în pierdere!
Acum , și dacă ne confruntăm cu criza, avem pierderi, dar plătim impozit pe salarii, contribuții sociale, TVA, taxe locale, multe alte taxe...
dar , prin aceste impozite forfetare , nedeductibilitate TVA ...etc., suntem condamnați la faliment!Nu mai avem de unde plăti!!!
Și atunci, se vor închide multe firme, care în loc să plătească impozite și taxe în continuare, vor produce șomeri... Pe care statul ar trebui să-i întrețină...
Nu lăsați să se întâmple lucrurile acestea!
Mai bine să se întărească controalele fiscale, să fie depistate adevărații evazioniști!Să se monitorizeze ca cei de la control fiscal să nu fie corupți, să se reducă birocrația și să se reducă numărul personalului bugetar...
Sunt posibilități...
Nu lăsați să ne omoare!
Intarirea contraolelor fiscale este o practica in toate tarile, in perioada de criza. Pe de-o parte e firesc sa fie contraoel, pe de alta parte in Romania se constata ca in majoritatea judetelor controalele sunt excesive, nu respecta procedurile legale si se fac cu scopul aplicarii de sanctiuni din care controlorii sunt recompensati substantial.
As vrea sa stiu de ce nu propuneti guvernului urmatoarele masuri:
1. Impozitarea cat mai redusa a Firmelor - banii rezultati se cheltuie - rezulta salarii mai mari (impozite pe salarii mai mari), plati de TVA mai mari - chiar daca intra in buzunarul patronului (dupa plata impozitului pe dividende) - sunt cheltuiti - iar TVA, taxe, impozite - bani mai multi la stat
2. Schimbarea de la impozitul pe venit la impozitul pe profit bidirectional
3. scutirea de impozite pentru start-up (firme noi infiintate cat si crearea de noi domenii de activitata intr-o firma deja existenta)
4. reducerea taxelor si impozitelor si crearea unui birou unic (eventual online) pentru plata acesteia
5. eliminarea garzii financiare - sau diminuarea puterii (de aici se vor reduce nemultumirile, spagile abuzurile acestei institutii) si introducerea unui singur control la fisc anual - astfel nu se mai intampla amenzi usturatoare pentru afaceri mici (de exemplu neexistenta orei pe factura - o aberatie legislativa care genereaza amenzi/spagi)
6. Crearea de legi pentru contractele intre persoane Juridice - de ex: Clauzele abuzive contractuale dintre o firma mare si o firma mica
7. De ce in legile din Romania, firmele - utilizatorii finali ai serviciilor nu sunt considerati consumatori, pentru a limita abuzurile in contractele comerciale.
Multumesc anticipat
6. Este nevoie de o lege a contractelor comerciale de tip european care sa prevada caluze foarte precise astfel incat obligatia financiara asumata sa fie executata rapid. Consiliul are propuneri concrete pentru codul civil in legatura cu aceasta, inspirate din directiva europeana.
2 - Va rog sa solicitati Guvernului (adica tot lui Pogea) studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar la IMM, din care sa reiasa si CAT vor fi cheltuielile cu ajutoarele sociale pentru cei care vor fi nevoiti sa isi inchida firmele sau sa-si dea cate un angajat afara! Din cate stiu eu, orice lege noua trebuie fundamentata si printr-un "studiu de impact" al aplicarii acesteia.
3 - Daca sunteti amabil, as dori o comparatie intre sumele care vor ajunge la buget prin aplicarea imp. forfetar (dupa ce se vor inchide acele IMM care se vor inchide), sumele pierdute prin faptul ca nu se vor mai plati impozitele si taxele aferente angajatilor care vor ramane fara job (CAS, CASS, impozit etc.) si ajutoarele (inclusiv cele mascate, gen "programul rabla") pe care Statul le acorda: producatorilor de automobile; industriei miniere (scutiri de impozite), marilor producatori agricoli (inclusiv ingrasamnite), industriei nucleare (se aude ca statul vrea sa bage o GRAMADA de bani pentru construirea unor noi reactoare cu probleme?) precum si fondurilor alocate tzepei numite "autostrada Bechtel"!!!
Ca bonus: sa comparati si fondurile incasate prin acest impozit stupid, cu bugetele a doua ministere TOTAL inutile: al Turismului si al Tineretului !
3. Consiliul tocmai de aceea a propus modificarile respective pentru a nu genera somaj sau pierderi la buget prin falimentarea firmelor.
Tocmai am infiintat o firma si cred ca va trebui sa o inchid cat mai rapid, deoarece sigur nu voi face fata nici platii impozitului forfetar si nici concurentei. In cazul aplicarii unui adaos comercial de 200-300% voi ajunge in aceeasi situatie: clienti inexistenti, venituri zero. Deci faliment.
2. Care este pana la urma cota de impozitare pentru domeniul 0-11999 EUR al CA: 500 EUR/an sau 1500 EUR/an? In unele articole apare o cifra, in altele cealalta.
3. Cum ne putem organiza pentru acum dar si viitor, pentru a putea protesta legal impotriva tuturor abuzurilor generate de guvern?
Va multumesc.
- pe fundamente politice
- datorita imprumutului aberant de la FMI
Si as dori sa stiu cum o intelegi dvs (asta daca puteti fi obiectiv, daca nu - atunci voi intelege abtinerea).
"In an interview, the former Romanian Prime Minister Tăriceanu stated that "Since 2005, IMF is constantly making mistakes when it appreciates the country's economic performances".[20] "
Va rog intelegeti ca in USA daca iti faci un PFA iti poti deconta mancarea, benzina si chiria si alte chestii cu deduceri de la taxe catre stat !!!!
microintreprinderile de ce nu pot face asta ???
Si sa imi spuneti de ce in trecut am refuzat imprumutul FMI - iar in prezent el e aprobat... generand aceste impozite si legi financiare iesite din comun.
1. Avand in vedere ca se acorda facilitati pt. studenti la deschiderea unei firme, exista posibilitatea de scutire a acelor firme de plata impozitului pt primii 1-2 ani?
2. Mai generala ar fi intrebarea daca exista posibilitatea ca oricarei firme noi infiintate sa-i fie scutita plata acestui impozit pt primii ani de activitate.
3. Exista vre-o posibilitate de a contesta acest impozit la U.E.? Precum a fost contestata taxa de prima imatriculare.
4. Mai exista tari europene in care sa fie implementata acest impozit? Si daca da, care sunt acelea si care este diferenta intre modurile de implementare.
Va multumesc.
Bafta la negocieri.
4. Da, exemplul este Franta. Au si ei cateva praguri.
Care este situatia acordului incheiat intre patronate (deci si dvs) si intreprinzatori vizavi de absortia de fonduri europene?
Cu stima,
Un fost student de-al dumneavoastra...