Intalnire online

Ovidiu Nicolescu, discutie online: Vom cere Ministerului de Finante documentul cu solicitarile FMI

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:30 Economie | Companii


Ovidiu Nicolescu
Foto: AGERPRES
Organizatia patronala condusa de Ovidiu Nicolescu s-a aflat in mijlocul dezbaterilor aprinse legate de impozitul forfetar, care au avut loc la Ministerul de Finante. "Sustinem eliminarea impozitului minin de 500 de euro pentru firmele cu cifra de afaceri de cel mult 12.000 de euro, dar Ministerul a spus ca nu se poate", au declarat , in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Consiliului. Ovidiu Nicolescu a raspuns online intrebarilor legate de noile impozite introduse de Guvern.
 • Intalnirea s-a incheiat

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 laurentiu69

  In tarile civilizate microintreprinderea este incurajata, mai ales in perioada de criza, pentru a reduce presiunea asupra fondului de somaj. Germania, acum 4-5 ani, a initiat o campanie televizata, cu exemple privind infiintarea si administrarea micilor afaceri.
  Mi se par mai corecte urmatoarele:
  - impozitul forfetar sa se aplice daca societatea a avut 2 ani consecutivi pierdere financiara;
  - impozitul forfetar sa se aplice TUTUROR societatilor comerciale din Romania, INDIFERENT de codul CAEN;
  - valoarea impozitului forfetar sa se stabileasca prin praguri valorice sau procente in functie de cifra de afaceri.

  • Ovidiu Nicolescu

   Utilizarea impozitului forfetar nu este singulara in Romania, s-a folosit inclusiv in Franta, cautandu-se sa se contrabalanseze insuficienta capacitate a organismelor fiscale de a colecta taxe si impozite. Propunerea 1 - este foarte rationala. CNIPMMR a indicat 3 elemente esentiale pe care trebuie sa se fundamenteze aceasta reglementare. Unul se refera la comportamentul fiscal - cele care au fost bune platnice pana la inceperea crizei sa nu intre in sfera de actiune a impozitului forfetar. Situatia dificila a firmei poate fi agravata sau poate chiar ajunge la faliment.
   Legat de codul CAEN - sunt sectoare comerciale si ramuri unde este un grad ridicat de evaziune fiscala. Credem ca trebuie pronit de la un nivel minim al cifrei de afaceri cu prag minim 12.000 de euro cu exceptia bauturilor, tranzactiilor imobiliare, restaurante si alimentatie publica. Acestia nu-si aduc nici contributia fireasca la finantarea unor acetivitati ale statului.
   A treia propunere - suntem absolut de acord, deja MFinante a aprobat aceasta abordare, la sedinta de luni 6 aprilie, unde a fost prezent reprezentantul nostru.

 • Întrebarea nr. 2 Marina

  Buna ziua !

  As avea trei intrebari:
  1. C.A. de referinta este cea din anul precedent sau din anul in curs ?
  2. 500 euro pe an sau pe trimestru ?
  3. Care sunt hotararile in privinta deducerii TVA la combustibili si piese de schimb ?

  • Ovidiu Nicolescu

   1. Daca acest impozti se refera la 2009 este firesc sa fie CA din anul curent.
   2. Se refera la nivel de an
   3. Nu intra in sfera de reglementare a ordonantei deci nu va putem spune nici da nici nu.

 • Întrebarea nr. 3 BCTT

  In cazul unui IMM nou infiintat sau care are, in conditiile actuale, o cifra de afaceri cu mult sub 12.000 euro, impozitul de 500 euro este urias.
  Consider ca trebuie inclusa si o categorie (de exemplu, sub 5.000 euro cifra de afaceri) la care sa impozitul sa fie zero sau sa ramana actualul impozit de 3% sau 16% pentru profit.
  Daca realizarile sunt semnificativ sub 12000 euro, iar firma este noua, inseamna ca practic trebuie adusi bani de acasa pentru a plati impozitul.
  Pe de alta parte, ce negocieri sunt acestea daca ...Ministerul a spus ca nu se poate".

  • Ovidiu Nicolescu

   Suntem de acord ca in acest caz impozitul este urias de aceea am propus ca pragul minim sa fie 12.000 euro. Sugestiile pe grade de marime au fost deja luate in considerare, sunt 6 sau 7 nivele corespunzatoare la cifre de afaceri diferite.

 • Întrebarea nr. 4 Wasile

  Ziua bună,

  Întrebările mele:
  1. Ce soluții vedeți pentru supravietuirea celor mai mici? Eu nu mă pot gândi decât la fuzionarea mai multor firme pentru a plăti un singur impozit forfetar. Mai sunt si alte soluții?
  2. Se va aplica hotărârea guvernului asupra tuturor firmelor din domeniile enunțate de dânșii, sau doar asupra microîntreprinderilor?
  3. Există posibilitatea scutirii în primii X ani de viață ai unei firme de impozitul forfetar, ținându-se cont că în primii ani abia se stabilește baza de clienți și investițiile sunt din banii acționarilor cu precădere, nu din veniturile firmei?
  4. Cu cât credeți că vor scădea încasările la buget în urma aplicării acestei ordonanțe? Credeți că ar putea să crească încasările?
  5. De obicei, în regimul fiscal se aplicau hotărârile la șase luni de la intrarea în vigoare. Cum este posibil să se voteze în aprilie și să se aplice în mai? Este normală această procedură?

  Mulțumesc,

  • Ovidiu Nicolescu

   Nu putem da oreteta precum cea sugerata de dv. Pentru ca fiecare intreprinzator decide pentru el si pentru firma lui. Daca fuzioneaza mai multe firme creste CA si creste si impozitul. Cheia este un management mai performant, o adaptare mai buna la cerintele pietei, un control strict al costurilor pentru a diminua cheltuielile fara a afecta calitatea, gasirea de comenzi poentru mentinerea unui volum cat mai mare al cifrei de afaceri.

   2. Sigur- Hotararea Guvernului se va aplica in toate domeniile propuse. Noi vom cere maine la MFinante ca domen iul industrial sa fie execlus, este doemniul cel mai afectat si capacitatea este mai mica de a se descurca.

   3. Asa ar trebui, ca in priomul an de activitate o microfirma sa beneficieze de tratament preferential, inclusiv scutirea de impozit forfetar.

   4.Nu putem face evaluari ce se va intampla la buget, aparent vor fi niste incasari mai mari pentru ca peste 100.000 de firme vor deveni contributori dar nu putem sti in ce masura criza diminueaza numarul de firme si cifra de afaceri. Mari cresteri la bugetul statului nu vor fi, dupa opinia noastra.

   5. Procedura este complet anormala, orice modificare trebuie anuntata cu cel putin 6 luni inainte, justificarea MFinante este ca e o cerinta impusa de FMI si UE fiind o conditie pentru acordarea acestui acord de finantare.

 • Întrebarea nr. 5 lady_c

  Buna ziua d-le Nicolescu!
  Am si eu o intrebare: ce putem face?
  Deja suntem inrobiti de taxe, penalizati peste masura pentru orice intarziere, trebuie sa platim in avans sume pe care nu le detinem (TVA-ul).
  Ce putem face sa nu murim!?!
  (aici ma refer la fimele mici care chiar incearca sa isi faca treaba pe drepte - fara pile, fara spagi - pur si simplu MUNCIND)
  Va multumesc!

  cu stima,
  Maria Cosaceanu - Craiova

  • Ovidiu Nicolescu

   Situatia in conditii de cirza este deosebit de dificila, singura slutie de contracarare o reprezinta un management profesionist, o diminuare la maxim posibil a cheltuieliloe, o cota de piata care sa-ti permita sa ai venituri mai mari decat cheltuielile. Este o situatie deliacat de aceea in acest an statul trebuie sa aiba o abordare care sa tina cotn de aceste element,e tocmai de aceea am facut aceste propuneri (mentionate intr-un raspuns anterior)

  • Ovidiu Nicolescu

   Cu o nota semi-umoristica, iata care este definitia intreprinzatorului de succes Kambler, un specialist elvetian:
   Sunt 3 trasaturi definitorii:
   - lupta sa schimbe ceea ce se poate schimba
   - are capacitatea sa reziste la ce nu se poate schimba
   - este sufocient de intelept sa stie cand trebuie sa lupte si cand sa renunte

 • Întrebarea nr. 6 Frobenius

  Sintem niste sute de mii de oameni care vor fi afectati direct. Mai sunt niste alte sute de mii de oameni care depind de noi si, la rindul lor, vor fi si ei afectati. Forma in care au iesit aceste reglementari de la Ministerul Finantelor (dar si altele care se intimpla in aceasta perioada) arata o totala desconsiderare a problemelor cu care ne confruntam. Nu ma sfiesc sa o spun ca aduce a batjocura si ca s-ar impune niste demiteri imediate.
  Putem sa luam si noi exemplu de la miscarea sindicala? Ei si-au invatat lectia si, cind le sint atinse interesele, fac presiuni. Ameninta cu greva, ies in strada. Noi de ce nu am putea face la fel? Nu-mi place sa traiesc in jungla dar, daca sint impins in jungla, trebuie sa ma comport ca in jungla ca sa supravietuiesc.

  • Ovidiu Nicolescu

   Am raspuns partial la intrebare in comentariile anterioare. Sugestia cu greva nu este fezabila, am mai incercat, iar intreprinzatorii fac un pas inapoi si intr-un fel este normal, ei nu sunt sindicalisti.

 • Întrebarea nr. 7 rodica

  Buna ziua!
  situatia 1. Nu am gasit in textul legii exceptia cu privire la firmele existente, dar care NU AU ACTIVITATE. Vreau sa cred ca pot sta linistita, ca nu tb sa aduc bani de acasa pentru impozitul impus tuturor firmelor cu CA mai mic de 12 000 euro......
  situatia 2. S-a gandit cineva ce inseamna de fapt cei 12000 euro?? sunt 1000 euro pe luna, adica minim 300-400 euro chirie si un minim de utilitati pt cel mai mic birou, 200 euro cheltuieli cu masina si mai reusea sa bage si omul in buzunar 400 euro, caz ideal in care deducea mare parte din cheltuieli. Acum ce ne facem????? Mai bine stam acasa din somajul garantat decat sa ne agitam cu firme ca sa imbuibam statul care nu este in stare sa isi culeaga impozitele de acolo de unde trebuie. Cum sa deranjeze firmele mari care au ditamai casele de avocatura in spate si gasesc modalitati de slalom in legi?
  Multumesc!!!!

  • Ovidiu Nicolescu

   Probabil ca ar trebui completata legea dar poate fi un indemn ca firma sa fie radiata.

 • Întrebarea nr. 8 johngood

  1. cum puteti sa luptati pentru o lege care sa interzica astfel de acte normative date peste noapte. am avea nevoie ca in domeniu fiscal indiferent de legi sa se aplice la cel putin 6 luni distanta si de la 1.ian al anului urmator (vezi cas, impozit, etc)

  2. ce parghii aveti pentru a va face cunoscut punctul de vedere? asa cum sindicatele pot face greva, de ce nu militati pentru introducerea intr-o lege a conceptului de greva fiscala, asa incat firmele care sunt/adera in aceasta organizatie sa nu fie penalizate/controlate/persecutate pentru ca isi apara drepturile.

  3. exista in aceasta organizatie preocupari pentru eliminarea birocratiei de care se confrunta majoritatea firmelor? sau cel putin daca o firma care este parte din organizatie poate fi aparata de abuzurile autoritatilor la cererea acesteia?

  • Ovidiu Nicolescu

   2. Sugestia de a introduce prin lege greva fiscala o putem sustine, dar noi am incercat acum circa 7 ani, si-au dat adeziunea 27.000 de persoane si au venit la greva fiscala vreo 400. Si-au dat seama ca asta inseamna costuri suplimentare. Nu cred ca este o masura care sa functioneze. In nicio tara din lume nu a fost o solutie.

   3. Consiliul a facut mai multe analize privind birocratia. Avem si un proiect de lege depus la mai multi senatori si deputati. Pentur membrii nostri care au de-a face cu abuzuri ale organismelor fiscale am intervenit si i-am ajutat.

 • Paul

  De ce nu se ia in calcul numarul angajatilor la IMM uri?

  Cei care au un venit de pana la 15.000 de euro /an si au pana la 3 angajati sunt clar defavorizati fata de IMM uri fara angajati sau cu un singur angajat.

 • Întrebarea nr. 10 Petrescu

  Asa cum guvernul nu negociaza doar discuta sau asculta pareri si nu ia in considerare nici una din propuneri,atunci va solicitam sa impuneti in termeni fermi si ireconciliabili excluderea in totalitate a tuturor articolulor cuprinse in Capitolul 2 din proiectul de OUG referitoare la impozitul forfetar si TVA-ul deductibil.
  Asa cum ei nu discuta cu noi,nici noi nu discutam cu ei.
  Scurt si simplu.
  Va multumesc.

  • Ovidiu Nicolescu

   Trebuie sa dialogam si sa-i convingem ca anumite elemente trebuie eliminate sau notificate. Sugestia sa nu mai avem dialog nu rezolva nimic. Prin dialog tot rezolvam ceva. Altfel, vor ramane propunerile cele mai defavorabile.

 • Întrebarea nr. 11 George

  Am ovservat la ca orice propunere, raspunsul (sau scuza) celor din Guvern este invariabil "asa au cerut cei de la FMI". Cum cred ca si dv, (ca si noi, de altfel) nu credeti ca acest raspus are acoperire, nu exista posibilitatea sa va arate documentul inscrisul prin care cei de la FMI au cerut asa ceva? Nu cred ca discutiile au un caracter secret, si astfel minciuna guvernantilor ar fi evidenta!
  Am observat ca in anumite puncte, au dat inapoi (cazul tichetelor de vacanta - de ce oare?!?!) asa ca daca ar fi fost o obligatie dictata de FMI, cu siguranta nu s-ar fi anulat propunerile initiale. Este clar ca totul este doar o enumerare pe o coala de hartie prin care, printr-o stoarcere a creierelor celor din Guvern (uff, ce efort!), au trecut toate posibilitatile de a mai aduce bani la buget.

  • Ovidiu Nicolescu

   Sugestia e binevenita, vom solicita Ministerului sa ne prezinte documentul cu solicitarile FMI. Este o idee buna, il vom cere.

 • Întrebarea nr. 12 Diana Moldovan

  Cum putem protesta eficient impotriva acestui nou impozit?

  • Ovidiu Nicolescu

   Daca am fi avut un timp normal poate am fi strans semnaturi, dar pentru ca problema oricum se va transa in urmatoarele zile. Am facut conferinta, am trabnsmis punct de vedere la Minister. Daca vedeti alta varianta, va rugam sa ne transmiteti, noi nu vedem alta varianta.

 • Întrebarea nr. 13 Bogdan P

  Buna ziua,

  Detin un IMM care executa dezvoltare de programe soft. Impozitul platit anual este in jurul a 1000 Euro. Eu pur si simplu refuz sa cred ca organizatia condusa de Dvs va permite acestor incompetenti sa faca ceea ce vor.

  In acest sens as dori sa aflu:

  1) E posibila atacarea in justitie a acestei OG?

  2) Este adevarat ca orice modificare a codului fiscal trebuie aplicata in minim 6 luni?

  3) Cum se integreaza deciziile guvernului cu politica UE in ce proveste IMM-urile? (capital 1 Euro si facilitati fiscale)

  4) Ce motiv am sa nu-mi fac un off-shore (~500$/an costuri)?

  5) Ce veti face concret in cazul in care totusi acesti guvernanti vor sa dea o asemenea OG?

  Toate cele bune.

  • Ovidiu Nicolescu

   1. Este posibila atacarae in justitie, numai ca asta presupune depunerea unei sume mari de bani potrivit legislatiei in vigoare

   2. E adevarat, pentru codul fiscal sunt necesare 6 luni.

   3. Deciziile Guvernului nu respecta spiritul si prevederile Small Business Act. Se prevede ca nu se va mari fiscalitatea, ca vor beneficia de tot felul de inlasniri, ori acest eement nu face parte din aceste categorii.

   4. Puteti face, dar pe plan international este o ofensiva contra off-shore-urilor si s-ar putea sa va fie mai greu.

   5. Daca va aparea in forma care tina cont si de propunerile noastre, nu putem face nimic. Daca nu, vom lupta sa fie schimbata anul viitor, cand se termina criza, desi sunt slabe sanse sa se intample asta.

 • Întrebarea nr. 14 Alina

  1. Aceasta este varianta finala a grilei de impozitare ? - http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-5557991-cat-firma-este-mai-mare-atat-impozitul-este-mai-mic.htm sau mai urmeaza discutii intre organizatiile patronale si Ministerul Finantelor?

  2. Vor exista scutiri de impozit forfetar pentru firme in primii ani de activitate, cand pierderile inregistrate sunt reale (din cauza investitiilor)?

  3. Vi se pare normal sa fie impozitate companiile, chiar daca inregistreaza pierderi? De ce nu se gasesc si sanctioneaza doar cele care incearca sa evite plata impozitelor?

  4. De ce grila de impozitare prevede un impozit procentual mai mare pentru firmele cu cifra de afaceri mica si un impozit mai mic pentru firmele cu cifre de afaceri mari?

  • Ovidiu Nicolescu

   1. Grila se va definitiva in perioada urmatoare, speram sa o miscam putin "in sus"pentru a proteja firmele mici.

   2 si 3- Am raspuns

   4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.

  • Ovidiu Nicolescu

   1. Grila se va definitiva in perioada urmatoare, speram sa o miscam putin "in sus"pentru a proteja firmele mici.

   2 si 3- Am raspuns

   4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.

 • Întrebarea nr. 15 zsoka balogh

  De ce patronatele ies deobicei, învinși din negocierile cu guvernul? De ce nu se organizează mișcări în masă în semn de protest?
  De ce trebuie să acceptăm cu mâinile la sân să ne falimenteze Guvernul?Cea mai importantă armă a patronatelor e să nu se plătească deloc dările la stat!Sindicatele obțin ce vor când amenințează cu greve...Și de unde sunt bani pt. a satisface revendicările lor? De la noi!Sfera privată, care muncim zi și noapte, și după ce plătim tot ce trebuie la stat, rămânem cu bani mult mai puțini decât un bugetar!
  Consultați-vă cu specialiști, să calculeze cineva efectele macroeconomice pe termen lung ale acestor măsuri! În timp, și statul va ieși în pierdere!
  Acum , și dacă ne confruntăm cu criza, avem pierderi, dar plătim impozit pe salarii, contribuții sociale, TVA, taxe locale, multe alte taxe...
  dar , prin aceste impozite forfetare , nedeductibilitate TVA ...etc., suntem condamnați la faliment!Nu mai avem de unde plăti!!!
  Și atunci, se vor închide multe firme, care în loc să plătească impozite și taxe în continuare, vor produce șomeri... Pe care statul ar trebui să-i întrețină...
  Nu lăsați să se întâmple lucrurile acestea!
  Mai bine să se întărească controalele fiscale, să fie depistate adevărații evazioniști!Să se monitorizeze ca cei de la control fiscal să nu fie corupți, să se reducă birocrația și să se reducă numărul personalului bugetar...
  Sunt posibilități...
  Nu lăsați să ne omoare!

  • Ovidiu Nicolescu

   De regula patronatele merg la negocierile cu Guvernul. Din cele 600.000 de firme numai cateva zeci de mii sunt membre in Consiliu si numai cateva mii si platesc taxa. Daca nu esti implicat, sigur ca pierzi. Sunteti membru in vreo organizatie?

   Intarirea contraolelor fiscale este o practica in toate tarile, in perioada de criza. Pe de-o parte e firesc sa fie contraoel, pe de alta parte in Romania se constata ca in majoritatea judetelor controalele sunt excesive, nu respecta procedurile legale si se fac cu scopul aplicarii de sanctiuni din care controlorii sunt recompensati substantial.

 • Întrebarea nr. 16 Silviu Boiangiu

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu de ce nu propuneti guvernului urmatoarele masuri:
  1. Impozitarea cat mai redusa a Firmelor - banii rezultati se cheltuie - rezulta salarii mai mari (impozite pe salarii mai mari), plati de TVA mai mari - chiar daca intra in buzunarul patronului (dupa plata impozitului pe dividende) - sunt cheltuiti - iar TVA, taxe, impozite - bani mai multi la stat

  2. Schimbarea de la impozitul pe venit la impozitul pe profit bidirectional

  3. scutirea de impozite pentru start-up (firme noi infiintate cat si crearea de noi domenii de activitata intr-o firma deja existenta)

  4. reducerea taxelor si impozitelor si crearea unui birou unic (eventual online) pentru plata acesteia

  5. eliminarea garzii financiare - sau diminuarea puterii (de aici se vor reduce nemultumirile, spagile abuzurile acestei institutii) si introducerea unui singur control la fisc anual - astfel nu se mai intampla amenzi usturatoare pentru afaceri mici (de exemplu neexistenta orei pe factura - o aberatie legislativa care genereaza amenzi/spagi)

  6. Crearea de legi pentru contractele intre persoane Juridice - de ex: Clauzele abuzive contractuale dintre o firma mare si o firma mica

  7. De ce in legile din Romania, firmele - utilizatorii finali ai serviciilor nu sunt considerati consumatori, pentru a limita abuzurile in contractele comerciale.

  Multumesc anticipat

  • Ovidiu Nicolescu

   4. Se lucreaza la crearea unui birou unic.
   6. Este nevoie de o lege a contractelor comerciale de tip european care sa prevada caluze foarte precise astfel incat obligatia financiara asumata sa fie executata rapid. Consiliul are propuneri concrete pentru codul civil in legatura cu aceasta, inspirate din directiva europeana.

 • Întrebarea nr. 17 Codruta N

  1 - Va rog sa cereti guvernului (adica lui Pogea, ma rog) EXACT documentul FMI, cu citatul in care acesta solicita "impozit forfetar pentru firmele mici si mijlocii"! Doresc sa vad citatul in care se spune CLAR "solicitam impozit forfetar PENTRU IMM"!!!

  2 - Va rog sa solicitati Guvernului (adica tot lui Pogea) studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar la IMM, din care sa reiasa si CAT vor fi cheltuielile cu ajutoarele sociale pentru cei care vor fi nevoiti sa isi inchida firmele sau sa-si dea cate un angajat afara! Din cate stiu eu, orice lege noua trebuie fundamentata si printr-un "studiu de impact" al aplicarii acesteia.

  3 - Daca sunteti amabil, as dori o comparatie intre sumele care vor ajunge la buget prin aplicarea imp. forfetar (dupa ce se vor inchide acele IMM care se vor inchide), sumele pierdute prin faptul ca nu se vor mai plati impozitele si taxele aferente angajatilor care vor ramane fara job (CAS, CASS, impozit etc.) si ajutoarele (inclusiv cele mascate, gen "programul rabla") pe care Statul le acorda: producatorilor de automobile; industriei miniere (scutiri de impozite), marilor producatori agricoli (inclusiv ingrasamnite), industriei nucleare (se aude ca statul vrea sa bage o GRAMADA de bani pentru construirea unor noi reactoare cu probleme?) precum si fondurilor alocate tzepei numite "autostrada Bechtel"!!!

  Ca bonus: sa comparati si fondurile incasate prin acest impozit stupid, cu bugetele a doua ministere TOTAL inutile: al Turismului si al Tineretului !

  • Ovidiu Nicolescu

   2. Am solicita dar nu cred ca-l vom obtine vreodata. Din pacate, nu exista.
   3. Consiliul tocmai de aceea a propus modificarile respective pentru a nu genera somaj sau pierderi la buget prin falimentarea firmelor.

 • Întrebarea nr. 18 Daniel I

  1. Va rog sa solicitati guvernului sa va puna la dispozitie masurile de incurajare a initiativei private atat de mult laudate in urma cu cateva luni. Mai exact, cum poate o firma nou infiintata, cu cheltuielile aferente investitiei initiale, sa faca fata noului impozit forfetar, tinand cont ca in primul an firma isi va stabili doar clientii, fara a avea pretentii la profit?
  Tocmai am infiintat o firma si cred ca va trebui sa o inchid cat mai rapid, deoarece sigur nu voi face fata nici platii impozitului forfetar si nici concurentei. In cazul aplicarii unui adaos comercial de 200-300% voi ajunge in aceeasi situatie: clienti inexistenti, venituri zero. Deci faliment.
  2. Care este pana la urma cota de impozitare pentru domeniul 0-11999 EUR al CA: 500 EUR/an sau 1500 EUR/an? In unele articole apare o cifra, in altele cealalta.
  3. Cum ne putem organiza pentru acum dar si viitor, pentru a putea protesta legal impotriva tuturor abuzurilor generate de guvern?

  Va multumesc.

  • Ovidiu Nicolescu

   3. Sa deveniti membru al unei organizatii de IMM-uri, sa va implicati, sa facem analize, sa organizam intalniri, sa facem presiuni. Sa intelegem democratia intr-o dimensiune profesionista.

 • Întrebarea nr. 19 Lucian Telegescu

  Dupa cum a declarat si dl Pogea, o firma e pasibila la plata a peste 300 de taxe. Introducerea acestui impozit, care acum se face fara niciun discernamant, ar pune la pamant zeci de mii de firme mai ales din provincie, unde majoritatea afacerilor sunt de subzistenta. Sunt multe firme care depun declaratii pe zero in ideea ca perioada de criza va trece. Ce se va intampla cu aceste firme? Si mai e o intrebare. Cat de bine face economiei romanesti un mediu de afaceri complet impredictibil si unde fiecare lege poate fi interpretata dupa cum vrea agentul fiscal care vine in control?

  • Ovidiu Nicolescu

   Sunt doua aspecte: elementele de parafiscalitate sunt peste 500, cele de taxe si impozite sunt mai putine.

 • Întrebarea nr. 20 gheorghe

  As dori sa stiu in ce masura aceasta decizie a fost luata :

  - pe fundamente politice
  - datorita imprumutului aberant de la FMI

  Si as dori sa stiu cum o intelegi dvs (asta daca puteti fi obiectiv, daca nu - atunci voi intelege abtinerea).

  "In an interview, the former Romanian Prime Minister Tăriceanu stated that "Since 2005, IMF is constantly making mistakes when it appreciates the country's economic performances".[20] "

  Va rog intelegeti ca in USA daca iti faci un PFA iti poti deconta mancarea, benzina si chiria si alte chestii cu deduceri de la taxe catre stat !!!!
  microintreprinderile de ce nu pot face asta ???

  Si sa imi spuneti de ce in trecut am refuzat imprumutul FMI - iar in prezent el e aprobat... generand aceste impozite si legi financiare iesite din comun.

  • Ovidiu Nicolescu

   In general toate tarile evita sa faca imprumuturi de la FMI fiindca acestea costa foarte mult, sunt legate de masuri de restrictionare economica si sociala, pentru ca experienta istorica arata ca in nicio tara unde a fost FMI nu s-a murit., dar nici nu s-a obtinut performanta. Imprumutul, in conditiile actuale era necesar dar trebuie folosit cu mult profesionalism fiind necesar asa cum a propus Consiliul un program concret de implementare si un mecanism de supervizare cu participarea partenerilor sociali pentru a maximiza efectele economice si sociale care se pot obtine.

 • Întrebarea nr. 21 Alex C

  Buna ziua,

  1. Avand in vedere ca se acorda facilitati pt. studenti la deschiderea unei firme, exista posibilitatea de scutire a acelor firme de plata impozitului pt primii 1-2 ani?

  2. Mai generala ar fi intrebarea daca exista posibilitatea ca oricarei firme noi infiintate sa-i fie scutita plata acestui impozit pt primii ani de activitate.

  3. Exista vre-o posibilitate de a contesta acest impozit la U.E.? Precum a fost contestata taxa de prima imatriculare.

  4. Mai exista tari europene in care sa fie implementata acest impozit? Si daca da, care sunt acelea si care este diferenta intre modurile de implementare.

  Va multumesc.
  Bafta la negocieri.

  • Ovidiu Nicolescu

   3. Nu exista. Politica fiscala este atributul statului respectiv. Niciun for extern nu poate sa intervina. Asa, daca nu incalca prevederile legislatiei europene, si acest act nu incalca.

   4. Da, exemplul este Franta. Au si ei cateva praguri.

 • Întrebarea nr. 22 HAHUI EMANUEL

  Dle profesor Nicolescu,

  Care este situatia acordului incheiat intre patronate (deci si dvs) si intreprinzatori vizavi de absortia de fonduri europene?

  Cu stima,

  Un fost student de-al dumneavoastra...

  • Ovidiu Nicolescu

   Nu se incheie acorduri. Intreprinzatorii care au nevoie de asistenta patronatelor pot sa incheie contracte pentru elaborarea de proiecte specifice in conditii negociate.

4363 vizualizari

 • Impozit forfetar...la altii (Marţi, 7 aprilie 2009, 14:05)

  laurentiu69 [anonim]

  In tarile civilizate microintreprinderea este incurajata, mai ales in perioada de criza, pentru a reduce presiunea asupra fondului de somaj. Germania, acum 4-5 ani, a initiat o campanie televizata, cu exemple privind infiintarea si administrarea micilor afaceri.
  Mi se par mai corecte urmatoarele:
  - impozitul forfetar sa se aplice daca societatea a avut 2 ani consecutivi pierdere financiara;
  - impozitul forfetar sa se aplice TUTUROR societatilor comerciale din Romania, INDIFERENT de codul CAEN;
  - valoarea impozitului forfetar sa se stabileasca prin praguri valorice sau procente in functie de cifra de afaceri.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:35)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laurentiu69

   Utilizarea impozitului forfetar nu este singulara in Romania, s-a folosit inclusiv in Franta, cautandu-se sa se contrabalanseze insuficienta capacitate a organismelor fiscale de a colecta taxe si impozite. Propunerea 1 - este foarte rationala. CNIPMMR a indicat 3 elemente esentiale pe care trebuie sa se fundamenteze aceasta reglementare. Unul se refera la comportamentul fiscal - cele care au fost bune platnice pana la inceperea crizei sa nu intre in sfera de actiune a impozitului forfetar. Situatia dificila a firmei poate fi agravata sau poate chiar ajunge la faliment.
   Legat de codul CAEN - sunt sectoare comerciale si ramuri unde este un grad ridicat de evaziune fiscala. Credem ca trebuie pronit de la un nivel minim al cifrei de afaceri cu prag minim 12.000 de euro cu exceptia bauturilor, tranzactiilor imobiliare, restaurante si alimentatie publica. Acestia nu-si aduc nici contributia fireasca la finantarea unor acetivitati ale statului.
   A treia propunere - suntem absolut de acord, deja MFinante a aprobat aceasta abordare, la sedinta de luni 6 aprilie, unde a fost prezent reprezentantul nostru.
 • Impozitul forfetar (Marţi, 7 aprilie 2009, 14:14)

  Marina [anonim]

  Buna ziua !

  As avea trei intrebari:
  1. C.A. de referinta este cea din anul precedent sau din anul in curs ?
  2. 500 euro pe an sau pe trimestru ?
  3. Care sunt hotararile in privinta deducerii TVA la combustibili si piese de schimb ?
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:36)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marina

   1. Daca acest impozti se refera la 2009 este firesc sa fie CA din anul curent.
   2. Se refera la nivel de an
   3. Nu intra in sfera de reglementare a ordonantei deci nu va putem spune nici da nici nu.
 • impozit forfetar (Marţi, 7 aprilie 2009, 14:31)

  BCTT [anonim]

  In cazul unui IMM nou infiintat sau care are, in conditiile actuale, o cifra de afaceri cu mult sub 12.000 euro, impozitul de 500 euro este urias.
  Consider ca trebuie inclusa si o categorie (de exemplu, sub 5.000 euro cifra de afaceri) la care sa impozitul sa fie zero sau sa ramana actualul impozit de 3% sau 16% pentru profit.
  Daca realizarile sunt semnificativ sub 12000 euro, iar firma este noua, inseamna ca practic trebuie adusi bani de acasa pentru a plati impozitul.
  Pe de alta parte, ce negocieri sunt acestea daca ...Ministerul a spus ca nu se poate".
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:37)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui BCTT

   Suntem de acord ca in acest caz impozitul este urias de aceea am propus ca pragul minim sa fie 12.000 euro. Sugestiile pe grade de marime au fost deja luate in considerare, sunt 6 sau 7 nivele corespunzatoare la cifre de afaceri diferite.
 • Solutii pentru nano-intreprinderi (Marţi, 7 aprilie 2009, 14:32)

  Wasile [utilizator]

  Ziua bună,

  Întrebările mele:
  1. Ce soluții vedeți pentru supravietuirea celor mai mici? Eu nu mă pot gândi decât la fuzionarea mai multor firme pentru a plăti un singur impozit forfetar. Mai sunt si alte soluții?
  2. Se va aplica hotărârea guvernului asupra tuturor firmelor din domeniile enunțate de dânșii, sau doar asupra microîntreprinderilor?
  3. Există posibilitatea scutirii în primii X ani de viață ai unei firme de impozitul forfetar, ținându-se cont că în primii ani abia se stabilește baza de clienți și investițiile sunt din banii acționarilor cu precădere, nu din veniturile firmei?
  4. Cu cât credeți că vor scădea încasările la buget în urma aplicării acestei ordonanțe? Credeți că ar putea să crească încasările?
  5. De obicei, în regimul fiscal se aplicau hotărârile la șase luni de la intrarea în vigoare. Cum este posibil să se voteze în aprilie și să se aplice în mai? Este normală această procedură?

  Mulțumesc,
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:42)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wasile

   Nu putem da oreteta precum cea sugerata de dv. Pentru ca fiecare intreprinzator decide pentru el si pentru firma lui. Daca fuzioneaza mai multe firme creste CA si creste si impozitul. Cheia este un management mai performant, o adaptare mai buna la cerintele pietei, un control strict al costurilor pentru a diminua cheltuielile fara a afecta calitatea, gasirea de comenzi poentru mentinerea unui volum cat mai mare al cifrei de afaceri.

   2. Sigur- Hotararea Guvernului se va aplica in toate domeniile propuse. Noi vom cere maine la MFinante ca domen iul industrial sa fie execlus, este doemniul cel mai afectat si capacitatea este mai mica de a se descurca.

   3. Asa ar trebui, ca in priomul an de activitate o microfirma sa beneficieze de tratament preferential, inclusiv scutirea de impozit forfetar.

   4.Nu putem face evaluari ce se va intampla la buget, aparent vor fi niste incasari mai mari pentru ca peste 100.000 de firme vor deveni contributori dar nu putem sti in ce masura criza diminueaza numarul de firme si cifra de afaceri. Mari cresteri la bugetul statului nu vor fi, dupa opinia noastra.

   5. Procedura este complet anormala, orice modificare trebuie anuntata cu cel putin 6 luni inainte, justificarea MFinante este ca e o cerinta impusa de FMI si UE fiind o conditie pentru acordarea acestui acord de finantare.
 • ce putem face? (Marţi, 7 aprilie 2009, 14:46)

  lady_c [utilizator]

  Buna ziua d-le Nicolescu!
  Am si eu o intrebare: ce putem face?
  Deja suntem inrobiti de taxe, penalizati peste masura pentru orice intarziere, trebuie sa platim in avans sume pe care nu le detinem (TVA-ul).
  Ce putem face sa nu murim!?!
  (aici ma refer la fimele mici care chiar incearca sa isi faca treaba pe drepte - fara pile, fara spagi - pur si simplu MUNCIND)
  Va multumesc!

  cu stima,
  Maria Cosaceanu - Craiova
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:45)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lady_c

   Situatia in conditii de cirza este deosebit de dificila, singura slutie de contracarare o reprezinta un management profesionist, o diminuare la maxim posibil a cheltuieliloe, o cota de piata care sa-ti permita sa ai venituri mai mari decat cheltuielile. Este o situatie deliacat de aceea in acest an statul trebuie sa aiba o abordare care sa tina cotn de aceste element,e tocmai de aceea am facut aceste propuneri (mentionate intr-un raspuns anterior)
  • continuare (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:47)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lady_c

   Cu o nota semi-umoristica, iata care este definitia intreprinzatorului de succes Kambler, un specialist elvetian:
   Sunt 3 trasaturi definitorii:
   - lupta sa schimbe ceea ce se poate schimba
   - are capacitatea sa reziste la ce nu se poate schimba
   - este sufocient de intelept sa stie cand trebuie sa lupte si cand sa renunte
 • IMM-urile in Romania anului 2009 (Marţi, 7 aprilie 2009, 15:20)

  Frobenius [anonim]

  Sintem niste sute de mii de oameni care vor fi afectati direct. Mai sunt niste alte sute de mii de oameni care depind de noi si, la rindul lor, vor fi si ei afectati. Forma in care au iesit aceste reglementari de la Ministerul Finantelor (dar si altele care se intimpla in aceasta perioada) arata o totala desconsiderare a problemelor cu care ne confruntam. Nu ma sfiesc sa o spun ca aduce a batjocura si ca s-ar impune niste demiteri imediate.
  Putem sa luam si noi exemplu de la miscarea sindicala? Ei si-au invatat lectia si, cind le sint atinse interesele, fac presiuni. Ameninta cu greva, ies in strada. Noi de ce nu am putea face la fel? Nu-mi place sa traiesc in jungla dar, daca sint impins in jungla, trebuie sa ma comport ca in jungla ca sa supravietuiesc.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:48)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Frobenius

   Am raspuns partial la intrebare in comentariile anterioare. Sugestia cu greva nu este fezabila, am mai incercat, iar intreprinzatorii fac un pas inapoi si intr-un fel este normal, ei nu sunt sindicalisti.
 • firma fara activitate (Marţi, 7 aprilie 2009, 16:01)

  rodica [anonim]

  Buna ziua!
  situatia 1. Nu am gasit in textul legii exceptia cu privire la firmele existente, dar care NU AU ACTIVITATE. Vreau sa cred ca pot sta linistita, ca nu tb sa aduc bani de acasa pentru impozitul impus tuturor firmelor cu CA mai mic de 12 000 euro......
  situatia 2. S-a gandit cineva ce inseamna de fapt cei 12000 euro?? sunt 1000 euro pe luna, adica minim 300-400 euro chirie si un minim de utilitati pt cel mai mic birou, 200 euro cheltuieli cu masina si mai reusea sa bage si omul in buzunar 400 euro, caz ideal in care deducea mare parte din cheltuieli. Acum ce ne facem????? Mai bine stam acasa din somajul garantat decat sa ne agitam cu firme ca sa imbuibam statul care nu este in stare sa isi culeaga impozitele de acolo de unde trebuie. Cum sa deranjeze firmele mari care au ditamai casele de avocatura in spate si gasesc modalitati de slalom in legi?
  Multumesc!!!!
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:49)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   Probabil ca ar trebui completata legea dar poate fi un indemn ca firma sa fie radiata.
 • Cum e posibil (Marţi, 7 aprilie 2009, 16:26)

  J [anonim]

  Cum e posibil sa se impuna taxe de 500 de euro firmelor cu CA - zero. O asemenea aberatie e de neimaginat. Aruncam initiativa privata la cos? De ce mi-as mai deschide o firma in Romania?
 • propuneri (Marţi, 7 aprilie 2009, 16:51)

  johngood [utilizator]

  1. cum puteti sa luptati pentru o lege care sa interzica astfel de acte normative date peste noapte. am avea nevoie ca in domeniu fiscal indiferent de legi sa se aplice la cel putin 6 luni distanta si de la 1.ian al anului urmator (vezi cas, impozit, etc)

  2. ce parghii aveti pentru a va face cunoscut punctul de vedere? asa cum sindicatele pot face greva, de ce nu militati pentru introducerea intr-o lege a conceptului de greva fiscala, asa incat firmele care sunt/adera in aceasta organizatie sa nu fie penalizate/controlate/persecutate pentru ca isi apara drepturile.

  3. exista in aceasta organizatie preocupari pentru eliminarea birocratiei de care se confrunta majoritatea firmelor? sau cel putin daca o firma care este parte din organizatie poate fi aparata de abuzurile autoritatilor la cererea acesteia?
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:52)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui johngood

   2. Sugestia de a introduce prin lege greva fiscala o putem sustine, dar noi am incercat acum circa 7 ani, si-au dat adeziunea 27.000 de persoane si au venit la greva fiscala vreo 400. Si-au dat seama ca asta inseamna costuri suplimentare. Nu cred ca este o masura care sa functioneze. In nicio tara din lume nu a fost o solutie.

   3. Consiliul a facut mai multe analize privind birocratia. Avem si un proiect de lege depus la mai multi senatori si deputati. Pentur membrii nostri care au de-a face cu abuzuri ale organismelor fiscale am intervenit si i-am ajutat.
 • impozit forfetar (Marţi, 7 aprilie 2009, 17:27)

  antoaneta.a [anonim]

  De ce la noi toate schimbarile se fac in mijlocului anului fiscal? ganditi-va ca la inceputul anului marea majoritate a firmelor si-au facut un plan,indiferent cum, bun sau rau.Asadar cu aceasta noua modificare (dijma o numesc eu) unde vom ajunge,va spun eu ,tot in ecomomia subterana.
  Se va vinde fara factura etc..etc.iar statul va avea doar de suferit.In situtaia actuala ne gasim datorita bunilor nostri guvernanti care au stiu sa administreze bugete facund-le praf.S-au lafait in bani 3 ani de zile fara sa la pese de nimic.
 • Impozit pe existenta (Marţi, 7 aprilie 2009, 18:27)

  Biro Zoltan [anonim]

  Buna dl.Nicolaescu. Intrebarile mele:
  1. Ca sa platesc un impozit pe profit de 500 de euro anual si sa nu duc acasa la familia mea nici un ban trebuie sa realizez un profit de 3125 euro, iar pentru asta e nevoie de o cifra de afaceri de minim 20-25 mii de euro. Si acum intrebarea: in cate comune sau orase mici din provincie se poate atinge aceasta cifra de afaceri?
  2. Oare guvernantii de ce cred ca nu ar trebui sa existe patroni care sa se multumeasca cu un profit net de 1500lei pe luna (ceea ce e peste un salar mediu din provincie) cu impozitele achitate la zi si corect? ..de ce vrea sa ne forteze falimentul? ..este mai simplu sa depindem de mila statului?
  3. De ce nu se pune si un impozit minim obligatoriu pe salarii??? ..de ex. salarul mediu este undeva la 1500 lei/luna. Presupunand ca cei care platesc sub acest nivel practic sunt evazionisti, adica isi iau banii pe stat pe salarul minim, iar restul pe negru. De ce nu incearca guvernul treaba asta??? ..pentru ca muncitorii probabil stiu sa-si apere punctul de vedere, iar ei stiu ca noi nu suntem INCA organizati k lumea pentru a determina guvernul sa nici nu incerce sa ridice asemenea idei prostesti de subminare a economiei nationale! ..poate intr-o zi..poate chiar zilele astea..
 • numar angajati (Marţi, 7 aprilie 2009, 18:38)

  Paul [anonim]

  De ce nu se ia in calcul numarul angajatilor la IMM uri?

  Cei care au un venit de pana la 15.000 de euro /an si au pana la 3 angajati sunt clar defavorizati fata de IMM uri fara angajati sau cu un singur angajat.
 • Eliminarea definitiva a Capitolului 2 (Marţi, 7 aprilie 2009, 18:56)

  Petrescu [anonim]

  Asa cum guvernul nu negociaza doar discuta sau asculta pareri si nu ia in considerare nici una din propuneri,atunci va solicitam sa impuneti in termeni fermi si ireconciliabili excluderea in totalitate a tuturor articolulor cuprinse in Capitolul 2 din proiectul de OUG referitoare la impozitul forfetar si TVA-ul deductibil.
  Asa cum ei nu discuta cu noi,nici noi nu discutam cu ei.
  Scurt si simplu.
  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:56)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petrescu

   Trebuie sa dialogam si sa-i convingem ca anumite elemente trebuie eliminate sau notificate. Sugestia sa nu mai avem dialog nu rezolva nimic. Prin dialog tot rezolvam ceva. Altfel, vor ramane propunerile cele mai defavorabile.
 • "Asa a zis FMI-ul" (Marţi, 7 aprilie 2009, 18:58)

  George [anonim]

  Am ovservat la ca orice propunere, raspunsul (sau scuza) celor din Guvern este invariabil "asa au cerut cei de la FMI". Cum cred ca si dv, (ca si noi, de altfel) nu credeti ca acest raspus are acoperire, nu exista posibilitatea sa va arate documentul inscrisul prin care cei de la FMI au cerut asa ceva? Nu cred ca discutiile au un caracter secret, si astfel minciuna guvernantilor ar fi evidenta!
  Am observat ca in anumite puncte, au dat inapoi (cazul tichetelor de vacanta - de ce oare?!?!) asa ca daca ar fi fost o obligatie dictata de FMI, cu siguranta nu s-ar fi anulat propunerile initiale. Este clar ca totul este doar o enumerare pe o coala de hartie prin care, printr-o stoarcere a creierelor celor din Guvern (uff, ce efort!), au trecut toate posibilitatile de a mai aduce bani la buget.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:57)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Sugestia e binevenita, vom solicita Ministerului sa ne prezinte documentul cu solicitarile FMI. Este o idee buna, il vom cere.
 • Protest (Marţi, 7 aprilie 2009, 19:03)

  Diana Moldovan [anonim]

  Cum putem protesta eficient impotriva acestui nou impozit?
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:58)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Moldovan

   Daca am fi avut un timp normal poate am fi strans semnaturi, dar pentru ca problema oricum se va transa in urmatoarele zile. Am facut conferinta, am trabnsmis punct de vedere la Minister. Daca vedeti alta varianta, va rugam sa ne transmiteti, noi nu vedem alta varianta.
 • UE si instanta (Marţi, 7 aprilie 2009, 19:57)

  Bogdan P [anonim]

  Buna ziua,

  Detin un IMM care executa dezvoltare de programe soft. Impozitul platit anual este in jurul a 1000 Euro. Eu pur si simplu refuz sa cred ca organizatia condusa de Dvs va permite acestor incompetenti sa faca ceea ce vor.

  In acest sens as dori sa aflu:

  1) E posibila atacarea in justitie a acestei OG?

  2) Este adevarat ca orice modificare a codului fiscal trebuie aplicata in minim 6 luni?

  3) Cum se integreaza deciziile guvernului cu politica UE in ce proveste IMM-urile? (capital 1 Euro si facilitati fiscale)

  4) Ce motiv am sa nu-mi fac un off-shore (~500$/an costuri)?

  5) Ce veti face concret in cazul in care totusi acesti guvernanti vor sa dea o asemenea OG?

  Toate cele bune.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:02)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan P

   1. Este posibila atacarae in justitie, numai ca asta presupune depunerea unei sume mari de bani potrivit legislatiei in vigoare

   2. E adevarat, pentru codul fiscal sunt necesare 6 luni.

   3. Deciziile Guvernului nu respecta spiritul si prevederile Small Business Act. Se prevede ca nu se va mari fiscalitatea, ca vor beneficia de tot felul de inlasniri, ori acest eement nu face parte din aceste categorii.

   4. Puteti face, dar pe plan international este o ofensiva contra off-shore-urilor si s-ar putea sa va fie mai greu.

   5. Daca va aparea in forma care tina cont si de propunerile noastre, nu putem face nimic. Daca nu, vom lupta sa fie schimbata anul viitor, cand se termina criza, desi sunt slabe sanse sa se intample asta.
 • cum comentati (Marţi, 7 aprilie 2009, 21:12)

  george [anonim]

  Sunt angajat dar am o firma mica SRL si executam legal unele prestari servicii .
  Impozitele propuse ma determina sa o opresc de urgenta, doar nu o sa platesc din buzunar si salariu impozitele pe ceea ce nu castig !

  Intrebarea: cum apreciati si ce ati facut spre A OPRI acest grav ABUZ fiscal indreptat impotriva micilor firme care intretin imens de multe familii ?

  Multumesc.
 • Unde e logica acestui impozit? (Marţi, 7 aprilie 2009, 22:23)

  Alina [anonim]

  1. Aceasta este varianta finala a grilei de impozitare ? - http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-5557991-cat-firma-este-mai-mare-atat-impozitul-este-mai-mic.htm sau mai urmeaza discutii intre organizatiile patronale si Ministerul Finantelor?

  2. Vor exista scutiri de impozit forfetar pentru firme in primii ani de activitate, cand pierderile inregistrate sunt reale (din cauza investitiilor)?

  3. Vi se pare normal sa fie impozitate companiile, chiar daca inregistreaza pierderi? De ce nu se gasesc si sanctioneaza doar cele care incearca sa evite plata impozitelor?

  4. De ce grila de impozitare prevede un impozit procentual mai mare pentru firmele cu cifra de afaceri mica si un impozit mai mic pentru firmele cu cifre de afaceri mari?
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:04)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   1. Grila se va definitiva in perioada urmatoare, speram sa o miscam putin "in sus"pentru a proteja firmele mici.

   2 si 3- Am raspuns

   4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:04)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   1. Grila se va definitiva in perioada urmatoare, speram sa o miscam putin "in sus"pentru a proteja firmele mici.

   2 si 3- Am raspuns

   4. La aceasta trebuie sa raspunda autoritatile.
 • Firma care organizeaza petreceri pentru copii (Marţi, 7 aprilie 2009, 23:21)

  dragos [anonim]

  Buna ziua

  Avem o mica firma care organizeaza petreceri pentru copii. Firma e nou infiintata.
  Inca nu avem profit, nici nu se poate sa existe profit in cateva luni de activitate. Daca guvernul ne obliga la plata acestei taxe suntem obligati sa o inchidem.
  In loc ca statul sa ajute firmele mici sa se dezvolte, prin aceste taxe pur si simplu le omoara.
  Cum putem combate aceasta lege?
  Muncind la negru? Nu cred ca e o solutie.
  Vrem doar sa fim lasati sa muncim cinstit si sa nu ni se jupoaie pielea de pe noi.
  Va rugam sa ne ajutati pe noi toti mici intreprinzatori sa reusim sa nu platim aceste taxe super aberante.
  Va multumim!
 • care sunt metodele legale de "protest" ? (Marţi, 7 aprilie 2009, 23:46)

  Revoltatul [anonim]

  Care ar fi metodele legale de "protest" fata de o asemenea masura ? Declararea firmei "fara activitate" ? greva fiscala ? Infiintarea/ mutarea firmei in alt stat UE ?
 • proteste în masă! (Marţi, 7 aprilie 2009, 23:51)

  zsoka balogh [anonim]

  De ce patronatele ies deobicei, învinși din negocierile cu guvernul? De ce nu se organizează mișcări în masă în semn de protest?
  De ce trebuie să acceptăm cu mâinile la sân să ne falimenteze Guvernul?Cea mai importantă armă a patronatelor e să nu se plătească deloc dările la stat!Sindicatele obțin ce vor când amenințează cu greve...Și de unde sunt bani pt. a satisface revendicările lor? De la noi!Sfera privată, care muncim zi și noapte, și după ce plătim tot ce trebuie la stat, rămânem cu bani mult mai puțini decât un bugetar!
  Consultați-vă cu specialiști, să calculeze cineva efectele macroeconomice pe termen lung ale acestor măsuri! În timp, și statul va ieși în pierdere!
  Acum , și dacă ne confruntăm cu criza, avem pierderi, dar plătim impozit pe salarii, contribuții sociale, TVA, taxe locale, multe alte taxe...
  dar , prin aceste impozite forfetare , nedeductibilitate TVA ...etc., suntem condamnați la faliment!Nu mai avem de unde plăti!!!
  Și atunci, se vor închide multe firme, care în loc să plătească impozite și taxe în continuare, vor produce șomeri... Pe care statul ar trebui să-i întrețină...
  Nu lăsați să se întâmple lucrurile acestea!
  Mai bine să se întărească controalele fiscale, să fie depistate adevărații evazioniști!Să se monitorizeze ca cei de la control fiscal să nu fie corupți, să se reducă birocrația și să se reducă numărul personalului bugetar...
  Sunt posibilități...
  Nu lăsați să ne omoare!
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:08)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui zsoka balogh

   De regula patronatele merg la negocierile cu Guvernul. Din cele 600.000 de firme numai cateva zeci de mii sunt membre in Consiliu si numai cateva mii si platesc taxa. Daca nu esti implicat, sigur ca pierzi. Sunteti membru in vreo organizatie?

   Intarirea contraolelor fiscale este o practica in toate tarile, in perioada de criza. Pe de-o parte e firesc sa fie contraoel, pe de alta parte in Romania se constata ca in majoritatea judetelor controalele sunt excesive, nu respecta procedurile legale si se fac cu scopul aplicarii de sanctiuni din care controlorii sunt recompensati substantial.
 • solutii (Miercuri, 8 aprilie 2009, 0:13)

  daniel [anonim]

  Buna ziua
  pe scurt:
  deoarece nu se pot inchide firmele fara activitate ( a durat la una din ele 2 ani) voi aplica urmatoarea procedura: la prima transa a impozitului voi declara firma in faliment, voi incepe procedura judiciara, voi plati in final acea taxa si asa voi inchide firma relativ repede.
  am firma de vanzari care are 30 masini pentru agenti vanzari. daca se aplica propunerea cu nededucerea cheltuielilor cu masinile voi proceda asa: infintez firma de transport, mut toate masini pe acea firma dupa care facturez catre firma de vanzari. facturile vor fi gen prestari servicii deci deductibil.
  intrebare: dupa cum vedeti soluti sunt dar de la un anumit nivel in sus. credeti ca restul cei multi merita sa inchida afacerile si sa produce multe sute de mii de someri?
  Ati explicat guvernului care pare paralizat ca in acest fel isi mareste cheltuielile cu someri rezultati si tot nu vor aduna taxe in plus?
  Multumesc
 • Bani de protectie in stil mafiot (Miercuri, 8 aprilie 2009, 7:01)

  Zoli B. [anonim]

  Oare guvernantii si practic oamenii, care acum privesc doar spre televizor sa-l vada pe Becali si revolutia din Moldova, au habar ce se intampla la NOI ACASA??? ..fratilor se schimba regimul, ne intoarcem la FEUDALISM timpuriu, ceea ce insemna biruri, dijma si alte asemenea lucruri nedrepte pentru care s-a varsat destula sange pe timpuri. Noi acum suntem catziva care realizam ce se intampla pentru ca ne priveste direct, dar restul oamenilor, care nu sunt vizati inca, se pare ca nu le duce mintea ca ei pot urma.. poate urmeaza chiar executarea prin decapitare sau prin tragere in teapa pentru evaziune, dupa ce chiar el STATUL te obliga sa lucrezi la negru. E schimbare inapoi in feudalism. Eu sunt de acord cu anumite taxe pe existenta sau posesia obiectelor de lux sau nocive sau chiar cu ceea ce si statul la randul lui are de cheltuit, dar nu pe veniturile si asa mici ale familiei mele. Deci pana acum a avut cineva initiativa unei organizatii pentru a apara drepturile noastre..sau se pricepe cineva la organizarea unor asemenea ONG-uri? ..haideti sa ne punem cot la cot.. pentru ca NUMAI NOI putem fi exploatati in stil mafiot (bani de protectie) chiar de catre stat.. pentru ca restul lumii are sindicate..asa cum sunt ele dar sunt si se faca auzite!
  Dl. Nicolaescu! Prin intermediul Dvs as pune urmatoarele intrebari guvernantilor nostri de doi parai:
  -De ce actioneaza cu 180 de grade impotriva directivelor UE in privinta IMM-urilor?
  -De ce trebuie sa plateasca si cei corecti pentru neputinta statului corupt ca sa prinda evazionistii?
  -De ce nu este valabila OUG tuturor domeniilor de activitate? ..eventual amintiti-le ce insemana discriminare in epoca moderna..in feudalism nu era asta o problema..dar acum in UE cred ca e tema de un proces dur cu mii de firme.
  -De ce credeti ca se face furt cu masinile de firma? Puneti va rog politistii sa verifice foile de pparcurs, ordinele de deplasare si celelalte acte prevazute in lege si veti rezolva problema!
 • firma de consultanta (Miercuri, 8 aprilie 2009, 7:29)

  vali [anonim]

  Am o firma de consultanta. Momentan nu am nici un angajat si nici o activitate, atat ca nu am inchis-o in speranta ca poate se iveste ceva. O creditez pentru plata facturilor curente din salariul pe care il castig ca si angajat la alta firma. Sunt pe pierdere, ce evaziune fiscala fac? De ce sa platesc impozit forfetar? As prefera sa platesc impozit de 16% pe profit, fiinca atunci inseamna ca am activitate. Evaziunea fiscala sa se rezolve la firmele care care nu iti dau chitante pentru activitatea desfasurata ( cabinete stomatologice).
 • care (Miercuri, 8 aprilie 2009, 8:59)

  roman [anonim]

  Care este rolul FMI in aceasta afacere ?
  De ce guvernantii accepta sa distruga micile firme care intretin familii si ce ati facut sa opriti distrugerea miciilor sau incepatorilor intreprinzatori ?
 • Cifra afaceri 0 (Miercuri, 8 aprilie 2009, 10:28)

  popa [anonim]

  Cum se poate ca firma cu cifra de afaceri 0 si fara alta activitate sa fie obligata sa plateasca 500euro/an?Tin aceasta firma cu 0 pentru ca este costisitor sa o inchid si poate totusi la un moment dat va aparea ceva .
  Cum putem protesta astfel incit sa fim si eficienti?
  Trimitind angajatii in somaj?.Sunt sigur ca un singur viitor somer de la fiecare microintreprindere vor face
  mai multi someri decit daca s-ar inchide Romtelecomul si Rompetrolul la un loc care oricum au pierderi.Poate asa vom fi si noi bagati in seama
 • cresterea afacerilor (Miercuri, 8 aprilie 2009, 11:12)

  Silviu Boiangiu [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu de ce nu propuneti guvernului urmatoarele masuri:
  1. Impozitarea cat mai redusa a Firmelor - banii rezultati se cheltuie - rezulta salarii mai mari (impozite pe salarii mai mari), plati de TVA mai mari - chiar daca intra in buzunarul patronului (dupa plata impozitului pe dividende) - sunt cheltuiti - iar TVA, taxe, impozite - bani mai multi la stat

  2. Schimbarea de la impozitul pe venit la impozitul pe profit bidirectional

  3. scutirea de impozite pentru start-up (firme noi infiintate cat si crearea de noi domenii de activitata intr-o firma deja existenta)

  4. reducerea taxelor si impozitelor si crearea unui birou unic (eventual online) pentru plata acesteia

  5. eliminarea garzii financiare - sau diminuarea puterii (de aici se vor reduce nemultumirile, spagile abuzurile acestei institutii) si introducerea unui singur control la fisc anual - astfel nu se mai intampla amenzi usturatoare pentru afaceri mici (de exemplu neexistenta orei pe factura - o aberatie legislativa care genereaza amenzi/spagi)

  6. Crearea de legi pentru contractele intre persoane Juridice - de ex: Clauzele abuzive contractuale dintre o firma mare si o firma mica

  7. De ce in legile din Romania, firmele - utilizatorii finali ai serviciilor nu sunt considerati consumatori, pentru a limita abuzurile in contractele comerciale.

  Multumesc anticipat
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:12)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu Boiangiu

   4. Se lucreaza la crearea unui birou unic.
   6. Este nevoie de o lege a contractelor comerciale de tip european care sa prevada caluze foarte precise astfel incat obligatia financiara asumata sa fie executata rapid. Consiliul are propuneri concrete pentru codul civil in legatura cu aceasta, inspirate din directiva europeana.
 • SRL (Miercuri, 8 aprilie 2009, 11:22)

  Ana Marin [anonim]

  Buna ziua.

  Daca o firma este infiintata recent sau mai putin recent pentru perstare de servicii si a fost scoasa din ecuatie cel putin pentru moment de criza. In anul 2009 avand o cifra de afaceri de 300 euro pana in prezent. Sa presupunem ca nu exista active pe aceasta firma. Conform noii legi ar trebui sa plateasca 500 euro la stat (mai mult decat a castigat). Conform legii societatilor comerciale un srl raspunde doar cu patrimoniul propriu nu si cel al asociatilor. De unde poate sa recupereze statul acei bani? Cred totusi ca primul plafon de impozitare ar fi trebuit sa fie macar 500 euro - 12000 euro. Macar de bun simt daca nu din alte considerente. Daca ar fi formulat asa ar fi insemnat ca o firma care castiga 500 euro intr-un an ar avea impozit de 100% din cifra de afaceri. Cam ciudat nu?
 • 3 solicitari (Miercuri, 8 aprilie 2009, 11:33)

  Codruta N [utilizator]

  1 - Va rog sa cereti guvernului (adica lui Pogea, ma rog) EXACT documentul FMI, cu citatul in care acesta solicita "impozit forfetar pentru firmele mici si mijlocii"! Doresc sa vad citatul in care se spune CLAR "solicitam impozit forfetar PENTRU IMM"!!!

  2 - Va rog sa solicitati Guvernului (adica tot lui Pogea) studiul de impact pentru aplicarea impozitului forfetar la IMM, din care sa reiasa si CAT vor fi cheltuielile cu ajutoarele sociale pentru cei care vor fi nevoiti sa isi inchida firmele sau sa-si dea cate un angajat afara! Din cate stiu eu, orice lege noua trebuie fundamentata si printr-un "studiu de impact" al aplicarii acesteia.

  3 - Daca sunteti amabil, as dori o comparatie intre sumele care vor ajunge la buget prin aplicarea imp. forfetar (dupa ce se vor inchide acele IMM care se vor inchide), sumele pierdute prin faptul ca nu se vor mai plati impozitele si taxele aferente angajatilor care vor ramane fara job (CAS, CASS, impozit etc.) si ajutoarele (inclusiv cele mascate, gen "programul rabla") pe care Statul le acorda: producatorilor de automobile; industriei miniere (scutiri de impozite), marilor producatori agricoli (inclusiv ingrasamnite), industriei nucleare (se aude ca statul vrea sa bage o GRAMADA de bani pentru construirea unor noi reactoare cu probleme?) precum si fondurilor alocate tzepei numite "autostrada Bechtel"!!!

  Ca bonus: sa comparati si fondurile incasate prin acest impozit stupid, cu bugetele a doua ministere TOTAL inutile: al Turismului si al Tineretului !
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:13)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   2. Am solicita dar nu cred ca-l vom obtine vreodata. Din pacate, nu exista.
   3. Consiliul tocmai de aceea a propus modificarile respective pentru a nu genera somaj sau pierderi la buget prin falimentarea firmelor.
 • 3 intrebari (Miercuri, 8 aprilie 2009, 12:25)

  Daniel I [anonim]

  1. Va rog sa solicitati guvernului sa va puna la dispozitie masurile de incurajare a initiativei private atat de mult laudate in urma cu cateva luni. Mai exact, cum poate o firma nou infiintata, cu cheltuielile aferente investitiei initiale, sa faca fata noului impozit forfetar, tinand cont ca in primul an firma isi va stabili doar clientii, fara a avea pretentii la profit?
  Tocmai am infiintat o firma si cred ca va trebui sa o inchid cat mai rapid, deoarece sigur nu voi face fata nici platii impozitului forfetar si nici concurentei. In cazul aplicarii unui adaos comercial de 200-300% voi ajunge in aceeasi situatie: clienti inexistenti, venituri zero. Deci faliment.
  2. Care este pana la urma cota de impozitare pentru domeniul 0-11999 EUR al CA: 500 EUR/an sau 1500 EUR/an? In unele articole apare o cifra, in altele cealalta.
  3. Cum ne putem organiza pentru acum dar si viitor, pentru a putea protesta legal impotriva tuturor abuzurilor generate de guvern?

  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:15)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel I

   3. Sa deveniti membru al unei organizatii de IMM-uri, sa va implicati, sa facem analize, sa organizam intalniri, sa facem presiuni. Sa intelegem democratia intr-o dimensiune profesionista.
 • Impozit forfetar de criza (Miercuri, 8 aprilie 2009, 12:51)

  Ioan B. [anonim]

  Buna ziua,

  Este clar ca aplicarea impozitului forfetar va duce la falimentul a câtorva mii de microîntreprinderi cu profituri lunare mai joase decat un salariu mediu pe economie. Cu toate acestea guvernarea actuala, de neinchipuit de slaba, considera ca impozitul va acoperi o parte din deficitul bugetar. Ce putere de influenta are CNIPMMR asupra carenteler celor din Ministerul de Finante, care nu au habar de economie, ci copiaza aiurea si fata sa inteleaga legi ale tarilor din vest? Multumesc
 • Se stie ca o firma mai plateste si alte taxe? (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:41)

  Lucian Telegescu [anonim]

  Dupa cum a declarat si dl Pogea, o firma e pasibila la plata a peste 300 de taxe. Introducerea acestui impozit, care acum se face fara niciun discernamant, ar pune la pamant zeci de mii de firme mai ales din provincie, unde majoritatea afacerilor sunt de subzistenta. Sunt multe firme care depun declaratii pe zero in ideea ca perioada de criza va trece. Ce se va intampla cu aceste firme? Si mai e o intrebare. Cat de bine face economiei romanesti un mediu de afaceri complet impredictibil si unde fiecare lege poate fi interpretata dupa cum vrea agentul fiscal care vine in control?
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:14)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian Telegescu

   Sunt doua aspecte: elementele de parafiscalitate sunt peste 500, cele de taxe si impozite sunt mai putine.
 • gheorghe (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:09)

  gheorghe [anonim]

  As dori sa stiu in ce masura aceasta decizie a fost luata :

  - pe fundamente politice
  - datorita imprumutului aberant de la FMI

  Si as dori sa stiu cum o intelegi dvs (asta daca puteti fi obiectiv, daca nu - atunci voi intelege abtinerea).

  "In an interview, the former Romanian Prime Minister Tăriceanu stated that "Since 2005, IMF is constantly making mistakes when it appreciates the country's economic performances".[20] "

  Va rog intelegeti ca in USA daca iti faci un PFA iti poti deconta mancarea, benzina si chiria si alte chestii cu deduceri de la taxe catre stat !!!!
  microintreprinderile de ce nu pot face asta ???

  Si sa imi spuneti de ce in trecut am refuzat imprumutul FMI - iar in prezent el e aprobat... generand aceste impozite si legi financiare iesite din comun.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:18)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghe

   In general toate tarile evita sa faca imprumuturi de la FMI fiindca acestea costa foarte mult, sunt legate de masuri de restrictionare economica si sociala, pentru ca experienta istorica arata ca in nicio tara unde a fost FMI nu s-a murit., dar nici nu s-a obtinut performanta. Imprumutul, in conditiile actuale era necesar dar trebuie folosit cu mult profesionalism fiind necesar asa cum a propus Consiliul un program concret de implementare si un mecanism de supervizare cu participarea partenerilor sociali pentru a maximiza efectele economice si sociale care se pot obtine.
 • Facilitati studenti (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:39)

  Alex C [anonim]

  Buna ziua,

  1. Avand in vedere ca se acorda facilitati pt. studenti la deschiderea unei firme, exista posibilitatea de scutire a acelor firme de plata impozitului pt primii 1-2 ani?

  2. Mai generala ar fi intrebarea daca exista posibilitatea ca oricarei firme noi infiintate sa-i fie scutita plata acestui impozit pt primii ani de activitate.

  3. Exista vre-o posibilitate de a contesta acest impozit la U.E.? Precum a fost contestata taxa de prima imatriculare.

  4. Mai exista tari europene in care sa fie implementata acest impozit? Si daca da, care sunt acelea si care este diferenta intre modurile de implementare.

  Va multumesc.
  Bafta la negocieri.
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:20)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex C

   3. Nu exista. Politica fiscala este atributul statului respectiv. Niciun for extern nu poate sa intervina. Asa, daca nu incalca prevederile legislatiei europene, si acest act nu incalca.

   4. Da, exemplul este Franta. Au si ei cateva praguri.
 • Impozitul forfetar... (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:41)

  Un_mic_SRL_ist [anonim]

  Dle. profesor Nicolescu,

  Daca firma are CA de 12.100 Euro ce va face? Va plati un impozit la fel cu cel care are 50.000 Euro CA?

  Ideea este foarte buna pe care o sustineti dar ar trebui protejati cei care an de an si-au platit impozitele chiar daca au avut CA foarte mica.

  Dle. profesor foarte multi si-au facut firme nu ca sa ajunga sa creeze o companie multinationala sau holding ci doar sa nu lucreze pentru altii, pentru el si familia lui.
  Statul nu face decat sa ne trimita din nou sa muncim la stat sau in somaj sau la o firma care rezista pe piata. Incercam sa nu mai fim "sclavii" sau "negrii" altora.
  Statul nostru este impotriva noastra in acesta perioada de criza, numai pentru stat este criza?

  Noi suntem imuni la criza?
  Asta face statul pentru noi?
  Sunt tari , ca Grecia, care au suspendat taxele de aeroport , tocmai ca sa aduca bani din afara tari prin turistii care ajung in Grecia.
  Ce ar insemna ca guvernul din Grecia, tara turistica, care traieste din turism, sa introduca impozite peste impozite, fortand-ui pe patroni sa se auto falimenteze marind preturile in turism?

  Dvs ca profesor univ. dr. credeti ca aceasta solutie scoasa de guvernarea noastra, tocmai in situatia unei crize economice, sa coloreze "zona neagra" in alb?
  La ce curs Euro se va face plata impozitului?

  Dle profesor sper sa fiti luat in seama in discutiile avute cu M Finatelor.
 • imm (Miercuri, 8 aprilie 2009, 16:30)

  HAHUI EMANUEL [anonim]

  Dle profesor Nicolescu,

  Care este situatia acordului incheiat intre patronate (deci si dvs) si intreprinzatori vizavi de absortia de fonduri europene?

  Cu stima,

  Un fost student de-al dumneavoastra...
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:22)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui HAHUI EMANUEL

   Nu se incheie acorduri. Intreprinzatorii care au nevoie de asistenta patronatelor pot sa incheie contracte pentru elaborarea de proiecte specifice in conditii negociate.
 • firmele de servicii medicale (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:17)

  rb [anonim]

  pe de o parte statul ne forteaza sa scvoatem rulaj/profit cit mai mare din imm/microintrepinderi.

  pe de alta oparte tot el ne limiteaza:

  ex concret serviciile medicale:

  prin lege srl'ul de acest fel (serv medicale) nu poate desfasura alte servicii. deci nu poate incasa decit din ele. pe de alta parte cnas - asigurarile LIMITEAZA pretul serviciului (prin calculul de puncet revin cca 10 ron/consult) dar si numarul lor (la 28/zi. si te amenintza cu anularea contract daca vrei sa'ncasezi coplata de la pacient. altfel spus limiteaza incasarile la undeva pe la echivalentul a 1000-1200 euro pe luna. legal.

  deci statul nu ma lasa sa fac mai multzi bani DAR PRETINDE de la mine sa-i dau mai multzi. CUM COMENTATZI?

  ce n'am inteles niciodata de ce in Romania totdeauna se impoziteaza munca si se scuteste consumul....
 • Intrebarile noastre (Miercuri, 8 aprilie 2009, 17:31)

  Grupul de initiativa [anonim]

  Buna ziua,

  Toate aceste intrebari va sunt adresate in calitate de presedinte al Consiliului
  National al IMM. Va rugam sa ne raspundeti in calitate de reprezentant al
  acestui consiliu national.

  1. In ce masura aparati interesele societatilor mici si mijlocii, cand acceptati
  un sistem de impozitare forfetara de tip grila, sistem evident dezavantajos
  pentru firmele cu cifre de afaceri mici, adica majoritatea IMM urilor?
  2. Ati citit petitia Online semnata de 3200 de oameni pana acum?
  3. Cum sustineti si aparati initiativa antreprenoriala? Ce faceti pentru a
  incuraja firmele care se afla la inceput si care sunt trimise in faliment de
  acest impozit forfetar?
  4. Sunteti de acord cu eliminarea deducerii TVA-ului pentru masinile
  achizitionate pe firma? Sunteti de acord cu limitarea cheltuielilor cu
  autoturismele firmei?
  5. Sunteti de acord ca toti cei pe care ar trebui sa ii reprezentati (IMM) sa
  fie tratati drept evazionisti?
  6. Considerati ca aceste masuri ale guvernului reprezinta o relaxare fiscala si
  o incurajare a mediului privat? Credeti ca acest plan este o masura anticriza?
  7. Stiti ca reprezentantii FMI au cerut o mai buna colectare a veniturilor la
  buget si nu impunerea de noi taxe?

  La final avem o solicitare:
  Asa cum guvernul nu negociaza doar discuta sau asculta pareri si nu ia in
  considerare nici una din propuneri, va solicitam sa impuneti in termeni fermi si
  ireconciliabili excluderea in totalitate a tuturor articolulor cuprinse in
  Capitolul 2 din proiectul de OUG referitoare la impozitul forfetar si TVA-ul
  deductibil.

  Asa cum ei nu discuta cu noi, nici noi nu discutam cu ei.
  Scurt si simplu.

  http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/

  Va multumim
  • raspuns (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:25)

   Ovidiu Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Grupul de initiativa

   1. Nu-l acceptam ci luptam pentru conditii mai bune.
   2. Nu stiu despre aceasta petitie, ne puteti trimite si noua informatii.
   3. Facem foarte multe pentru initiativa antreprenoariala. Ar fi bine sa deveniti membru al nostru si sa contribuiti alaturi de noi.
   4. Nu conteaza daca eu sunt de acord, trebuie sa intrebati Ministerul de Finante.
   5. Nu sunt de acord.
   6. Raspunsul il cunoasteti dinainte.
   7. Nu stiu ce au cerut reprezentantii FMI.
 • Impozit forfetar (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:04)

  Radu [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa comentati urmatoarele:
  1. Este normal ca, mai ales in conditiile unei crize economice, Guvernul sa modifice codul fiscal printr-o Ordonanta (inteleg aparentele avantaje pentru guvernanti) - consider ca aceasta modificare este neconstitutionala si mai mult rezolva probleme imediate - alimentare rapida a bugetului - dar creaza in timp deficit si mai mare.
  2. De ce se considera ca daca o firma este pe 0, neaparat fura - nu ar fi de competenta unor institutii sa taxeze doar acele firme - exista reglementari in vigoare - incompetenta acestor institutii trebuie finantata de catre firme oneste? Daca tot se introduce aceasta taxa forfetara, nu ar trebui desfintate organele de control in acest caz?
  3. Care este documentul prin care FMI solicita introducerea acestei taxe - INSIST ca acest document trebuie prezentat. Daca exista aceasta cerinta si ma indoiesc de acest lucru, nu ar fi fost necesare informari mai exacte si consultari cu actorii implicati, pentru a se prezenta riscurile?
  4. S-a spus ca din imprumutul FMI nu s vor sustine marile banci, desi Guvernatorul Isarescu nu a spus exact acest lucru:
  - va rugam sa prezentati exact si in totalitate conditiile acestui acord cu FMI
  - care sunt masurile - EXPLICIT - prin care, daca va exista aceasta sustinere, se va proteja Romania ca aceste banci sa nu transfere fondurile la bancile mama? Fara de astfel de masuri se protejeaza marile banci in detrimentul contribuabilului roman (includ aici micile firme deja impovarate de taxe).
  a se vedea cele doua comunicate de presa FMI de mai jos:
  http://www.imf.org/external/np/cm/2009/032609.htm
  http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2009/pr0986.htm
  5. De ce acest impozit forfetar defavorizeaza micile intreprinderi - procentul din cifra de afaceri este extraordinar de mare pentru acestea (< 50,000 euro).
  6. De ce sunt atat de joase pragurile pentru impozitare?
  7. Va rog sa prezentati un studiu de impact realist privind aplicarea impozitului.
  Multumesc
 • cateva intrebari (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:11)

  major_ballsack [utilizator]

  Buna ziua,

  Ati discutat vreodata cu guvernul unul din urmatoarele puncte, si daca da, ne puteti explica care este punctul dvs. si al dumnealor de vedere?

  (1) De ce nu se returneaza TVA-ul?

  Daca am de plata TVA la stat, sunt obligat sa o fac la termen, altfel sunt penalitati mari.

  Daca am de recuperat, statul nu plateste TVA-ul in nici un fel de termen exceptand bunul plac, si atunci cu control de fond si amenzi de 150 milioane pe culoarea stampilei si tipul substantei din extinctorul cu pulbere, in buna traditie romaneasca in care oricine e vinovat oricat doreste statul.

  Vi se pare normala situatia? Ca exportator in UE care nu incaseaza nici un fel de TVA dar plateste constant, e un extra 19% impozit cum nu exista in nici un alt stat din uniune.

  Adica trebuie sa am eficienta nu de 5-10%, ci de 25-30% doar ca sa raman pe linia de plutire.

  (2) impozitarea pe facturare si nu incasare

  In conditiile in care o singura factura mare neplatita, sau platita cu mare intarziere, poate sa falimenteze o firma mica, cand pe de o parte nu incasezi banii si pe de alta parte statul vine sa isi ia fortat partea (eventual blocand conturile), care este rationalitatea cu care statul asimileaza emiterea facturilor cu incasarea lor?

  Pare o masura absurda, eventual desprinsa dintr-un manual de economie socialist, cand statul se auto-factura. Explicati-le ca nu mai este cazul!

  (3) Care este rationalul ca o firma cu cifra de afaceri 0, sau o cifra de afaceri foarte mica, sa plateasca impozit forfetar? De unde? Trebuie patronul sa cotizeze din buzunar? Contra a ce?

  Dvs. vorbiti de eficienta si management. Ok. Poti sa fii eficient cand afacerea merge la un anumit nivel.

  Atunci cand nu ai suficiente contracte/clienti/incasari, e o problema de supravietuire, si nu vad cum o vasla in cap administrata de stat ajuta in vreun fel.

  Chiar si o firma cu putin profit poate sa plateasca impozitele unor angajati. Nu e asta preferabil fata ca statul sa plateasca ajutoare de somaj?
 • impozit forfetar (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:19)

  Oana [anonim]

  impozitul forfetar se refera doar la IMM sau si la microintreprinderi - societatea mea acum plateste impozit pr profit 16% . vom trece si noi la forfetar ?multumesc
 • Targul IMM_urilor (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:39)

  Puparo [anonim]

  Am vazut in proiectul de rectificare bugetara o realocare de fonduri la MIMMCA pentru organizarea TIMM 2009. Credeti ca este oportuna o astfel de actiune in contextul prevederilor fiscale previzionate in aceeasi rectificare bugetara?
 • firme distributie (Miercuri, 8 aprilie 2009, 18:49)

  florin [anonim]

  As avea urmatoarele intrebari:

  Exista firmele de distributie care prin cod caen au ca obiect de activitate comertul cu ridicata,distributia nefiind definita nicaieri.Prin natura activitatii este necesar un numar mare de oameni,masini care se achizitioneaza in leasing,cheltuile de intretinere,
  combustibili.

  Dupa cum am inteles n-ar mai fi deductibile aceste cheltuieli si TVA decat la firmele cu alte obiecte de activitate,gen scoli de soferi,transport persoane etc.
  Nu credeti ca ar trebui luate in calcul si acest gen de firme unde atfel s-ar putea ajunge la reduceri de personal,autovehicole etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by