Trimestrul patru din 2008, foarte dificil pentru numeroase companii din sectorul petrolier, nu a fost o exceptie nici pentru Lukoil, scrie RBK Daily. Pierderile nete din aceasta perioada au fost de 1,6 miliarde de dolari, profitul a cazut cu 45%, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 30%.

La sfarsitul anului trecut, castigurile nete s-au micsorat cu 3,9%, pana la 9,14 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Lukoil sta mai bine la venituri decat principalul lui concurent, Rosneft, compania de stat afisand insa o rentabilitate mai ridicata si o situatie financiara mai buna.

Companiile petroliere rusesti isi continua expansiunea in Europa de Est

RBK Daily scrie, pe de alta parte, ca expansiunea companiilor petroliere rusesti in Europa de est poate continua. Potrivit unor informatii neoficiale, Lukoil si Transneft au afisat interes pentru achizitia combinatului lituanian Mazeikiu nafta de la grupul polonez PKN Orlen, care a cumparat activul in urma cu doi ani de la filiala IUKOS.

In prezent, uzina lucreaza la capacitate minima din cauza preturilor scazute la petrol si din cauza dificultatilor legate de livrarea produselor sale, greutati generate de deterioarea oleductului Drujba. In opinia expertilor, partea poloneza da de inteles ca este gata sa asculte propunerile potentialilor investitori in vederea cumpararii sau intrarii in capitalul companiei Mazeikiu.