Compania americana Bechtel a anuntat, miercuri, ca ar putea finaliza primii 200 de km ai Autostrazii Transilvania, respectiv tronsonul Campia Turzii – Bors, pana la finele anului 2012, potrivit NewsIn. Reprezentantii Bechtel au precizat ca 95% din terenurile de pe acest tronson au fost expropriate, insa finalizarea acestuia depinde de CNADNR, care trebuie sa mute stalpii de inalta tensiune, retelele de telefonie sau conductele de gaz si apa.

"Din discutiile pe care le-am avut la inceputul anului cu domnul ministru Berceanu (n.red. – ministrul Transporturilor si Infrastucturii, Radu Berceanu) intelegem ca va mai exista o runda de discutii sau mai multe in care sa stabilim un calendar pe perioada 2010-2012, astfel incat, la finalul lui 2012 sa poata fi finalizata bucata de autostrada dintre Campia Turzii si Bors”, a precizat Bogdan Sgarcitu, managerul de comunicare al Bechtel.

Acesta a adaugat ca, din cunostintele sale, atat Ministerul Transporturilor, cat si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR) doresc darea in folosinta a tronsonului Campia Turzii – Bors in 2012.

Bogdan Sgarcitu a mai spus ca nu exista prevazute penalitati in eventualiatea in care lucrarile intarzie in acest an, insa Bechtel se intalneste saptamanal cu CNADNR pentru a raporta ritmul constructiei.

Bechtel va relua saptamana viitoare negocierile cu Ministerul Transporturilor pentru tronsonul 3C (Suplacu de Barcau-Bors) al Autostrazii Transilvania, a declarat marti Mike Mix, directorul de proiect al companiei americane. Oficialul companiei americane a precizat ca accelerarea lucrarilor pe tronsonul 3C depinde de banii necesari exproprierilor si pentru relocarea de utilitati pe care Guvernul ii va aloca.

Potrivit datelor companiei americane, pe cei 64 kilometri cuprinsi intre Suplacu de Barcau si Bors s-au realizat doar 67% din exproprierile necesare.

Protocolul incheiat in februarie intre Ministerul Tansporturilor si Bechtel prevede ca in acest an pe sectorul Suplacu de Barrcau – Bors se va lucra doar la viaduct, cu toate ca, potrivit contractului, acesta portiune de autostrada trebuie finalizata in februarie 2010. In decembrie 2008, pe tronsonul 3C al Autostrazii Transilvania lucrau aproximativ 900 de muncitori.