Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor cu autovehicule si motociclete, a scazut in luna februarie cu 7,9%, ca urmare a diminuarii vanzarilor de carburanti si produse nealimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In primele doua luni ale anului, afacerile in comertul cu amanuntul s-au redus cu 6,1% fata de perioada similara a anului trecut.

In luna februarie, fata de aceeasi luna a anului trecut, vanzarile de carburanti au coborat cu 15,2%, iar cele de produse nealimentare au scazut cu 9,2%. Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut insa cu 0,7%.

In cazul comertului cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, cifra de afaceri a scazut cu 34,9%, pe fondul reducerii afacerilor cu autovehicule cu 49,1%.

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a inregistrat o cifra de afaceri cu 0,5% mai mare comparativ cu luna februarie 2008, determinata in principal de activitatea de jocuri de noroc si alte activitǎti recreative (+10,9%) si hoteluri si restaurante (+2,1%).

In primele doua luni ale anului, afacerile in comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, au scazut cu 6,1% fata de perioada similara a anului trecut. Scaderea provine atat din vanzarea de carburanti (-13,1%), cat si din vanzarea de produse nealimentare (-3,6%), compensate partial de vanzarile mai mari de alimente (2,9%).

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, s-a diminuat cu 31,0%, ca urmare a reducerii vanzarilor de autovehicule (-41,8%).

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, cifra de afaceri a scazut cu 0,8%.