Institutul Ethisphere New York a dat luni publicitatii numele celor mai etice 99 de companii din lume, un clasament menit sa incurajeze practicile etice in interiorul comunitatii globale de afaceri, informeaza Reuters. In realizarea clasamentului, se tine cont de factori ce tin de guvernanta corporatista si mediul inconjurator, chestiuni precum inovatia care contribuie la binele public si utilizarea de cat mai putine resurse, reputatia in domeniile juridic si al reglementarilor, stilul de conducere, sistemele interne si programele etice.

Cele 99 de companii, printre care se numara si Honeywell International Inc, Nike Inc, Patagonia, BMW Bayerische Motoren Werke AG, Johnson Controls Inc si HSBC Holdings PLC, vin din 35 de tari diferite.

"Misiunea grupului nostru este imbunatatirea practicilor corporatiilor", a indicat directorul Ethisphere Institute, Alex Brigham. Fiecare companie, a precizat el, a fost aleasa in comparatie cu rivalii sai din interiorul industriei in care activeaza, avand in vedere ca fiecare industrie opereaza in circumstante diferite.

Alex Brigham a precizat ca nu exista o definitie stricta a termenului etic de la care s-a pornit in alcatuirea clasamentului. Concret, nu au fost incluse in criterii diversitatea, concedierile, compensatiile acordate directorilor si outsourcingul.

Este cea de-a treia lista anuala realizata de Etisphere Institute, care a ales cele 99 de companii dintr-un numar record (nespecificat) de nominalizari, din 100 de tari si 35 de industrii. De pe lista au disparut 20 de companii prezente in 2008, iar 25 sunt "nou-venite". 44 de companii intra in lista pentru a treia oara.