Gigantul olandez de electrocasnice Philips a raportat marti o pierdere neta de 57 milioane euro (76 milioane dolari) aferenta primului trimestru din acest an, fata de un profit net de 294 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut, avertizand ca afacerile vor fi afectate de criza economica in lunile urmatoare, informeaza AFP.

Pierderea neta inregistrata corespunde estimarilor a opt analisti intervievati de agentia Dow Jones Newswires, care prognozasera ca rezultatul trimestrial se va incadra intre o pierdere neta de 98 milioane euro si un profit net de 28 milioane euro.

In aceeasi perioada, Philips a inregistrat o scadere cu 17% a vanzarilor pana la 5,1 miliarde euro.

"Un program de reducere a costurilor lansat anul trecut si care include disponibilizarea a 6.000 de angajati va aduce companiei economii de 500 milioane euro in acest an fata de 400 milioane euro cat s-a estimat anterior", a declarat Gerard Kleisterlee, directorul executiv al Philips.

Producatorul olandez a inregistrat o pierdere operationala inainte de dobanzi, taxe, amortizare si depreciere (EBITDA) de 74 milioane euro fata de un profit operational de 265 milioane euro in trimestrul similar din 2008.

Fata de trimestrul anterior, Philips avea in primul trimestru din acest an cu 5.126 mai putini angajati datorita atat schimbarilor structurale din companie cat si reducerilor sezoniere.