Numarul companiilor din Romania care au intrat in faliment in 2008 a ajuns la 14.157, in crestere cu 126% fata de finalul anului precedent, iar in 2009 este anticipat un nivel record, a declarat pentru NewsIn directorul Coface Romania, Cristian Ionescu, dupa retrogradarea tarii noastre de la "A4-" la "B".

Potrivit acestuia, numarul falimentelor "s-ar putea dubla, chiar tripla" in 2009 fata de 2008, luand in calcul triplarea cererilor pentru aplicarea procedurii de faliment de la inceputul acestui an. Coface a scazut ratingul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est.

“Comportamentul de plată al companiilor româneşti s-a deteriorat semnificativ începand cu luna octombrie 2008. Incidentele de neplată au crescut în medie cu peste 500% faţă de media primelor noua luni din 2008. Şocul violent produs de criză asupra companiilor a condus la un număr record de falimente atât pentru 2008 cu o creştere de 120% faţă de 2007, care se va intensifica în 2009. Practic toate companiile dependente de finanţare bancară sau externă au fost profund afectate, în cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste „aparate” ducând la intrarea în colaps, având efecte asupra tuturor creditorilor acestora”, se arata in comunicatul Coface Romania.

Coface: Apogeul crizei este asteptat in prima jumatate a acestui an, iar sfarsitul acesteia in a doua jumatate a lui 2009

Ratingul ţărilor din Europa Centrala si de Est a fost scăzut de catre Coface în majoritate cu un punct, România alături de Bulgaria înregistrând o scădere de la A4- la B, Ungaria şi Lituania de la A3- la A4, iar Polonia şi Cehia au fost puse sub supraveghere negativă, cu o reducere a ratingului de la A3 la A3-, respectiv A2, A2-. Pentru Estonia şi Letonia Coface a redus ratingul de ţară cu 2 puncte, de la A3 la A4, respectiv de la A4 la B.

Printre tarile ce îegistrează un risc mai scăzut, dar care au cunoscut o scădere a ratingului, se situează Slovenia, rating A1-, redus la A2, iar la polul opus Rusia şi Ucraina incheie clasamentul cu ratinguri C respectiv D.

Analistii agentiei de rating estimeaza ca apogeul crizei se va manifesta in prima jumatate a acestui an, urmand ca sfarsitul acesteia sa se inregistreze in a doua jumatate a lui 2009.

“Apogeul crizei va fi atins în prima jumătate a anului 2009. După principalele noastre estimări, criza va lua sfârşit în cea de-a doua jumătate a anului 2009, odată ce economia de mondială va înceta să scadă. Avem în vedere o redresare la începutul lui 2010, chiar dacă aceasta va fi una anevoioasă, din cauza procesului îndelungat de reducere a datoriilor de către agenţii economici privaţi: persoane fizice şi juridice şi companii”, a declarat Francois David, preşedintele Coface.

Ratingul de tara acordat de Coface indică nivelul mediu de risc pe care companiile îl prezintă în propriile tranzacţii comerciale. Conform informatiilor agentiei, această evoluţie medie nu reprezintă un ghid pentru ratingul fiecărei companii, care se stabileşte după propriile caracteristici ale acesteia.