Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Economia SUA: sunt motive de speranta spre bine

Exista motive sa speram ca economia americana este foarte aproape sa inceapa sa se redreseze. Criza economica in Statele Unite se apropie de un punct de inflexiune, afirma Asociatia Nationala a Economistilor in urma unei anchete trimestriale. Specialistii spun ca indicatori cheie ai economiei precum cererea industriala, piata muncii si investitiile au continuat sa fie pe minus in prima parte a acestui an, dar ritmul de scadere nu a mai fost atat de mare. Cea mai neagra situatie ramane pe piata muncii unde o treime dintre companiile chestionate intentioneaza sa mai faca disponibilizari in urmatoarele 6 luni.

America se pregateste sa nationalizeze bancile care au primit ajutoare de stat

Autoritatile americane analizeaza posibilitatea transformarii ajutoarelor acordate grupurilor financiare in actiuni. Astfel, statul urmeaza sa preia participatii majoritare la cele mai mari 19 institutii financiare din Statele Unite, scrie New York Times. Surse din administratia Obama spun insa ca masura ar transforma ajutorul de stat in capital aflat la dispozitia institutiilor respective.

Pietele bursiere mondiale au avut caderi severe

Bursa din Statele Unite a inchis aseara in scadere puternica, de peste 3,5%. Cotatiile din sectorul financiar au avut un declin important dupa ce Bank of America a anuntat o crestere substantiala a creditelor neperformante. Dupa sase saptamani in care piata a castigat constant, si bursele europene au inchis in puternica scadere, in jur de 4%, mai ales din cauza sectorului bancar. Pe bursa de la Bucuresti nu s-au facut tranzactii in a doua zi de Pasti.

Tranzactie importanta piata mondiala de servere

Gigantul american Oracle va cumpara actiuni ale companiei Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde de dolari sau 9,5 dolari pe actiune, cu 42% mai mult decat cotatia Sun de vineri, la inchiderea bursei. Oferta a venit dupa ce IBM a renuntat la inceputul lunii la preluarea rivalului sau mai mic Sun, pe fondul neintelegerilor asupra pretului si a unor conditii de achizitie. Oracle se asteapta ca profitul sau sa creasca cu 1,5 miliarde dolari in primul an dupa tranzactie.

PepsiCo vrea sa preia integral cei mai mari imbuteliatori

Pepsi, al doilea producator mondial de bauturi racoritoare, ofera circa 6 miliarde dolari pentru cumpararea participatiilor altor actionari la cele doua companii de imbuteliere ale sale. Astfel, Pepsi vrea sa controleze mai bine vanzarile din America de Nord.

GM ar putea ceda pachetul majoritar la Opel pentru 500 mil. euro

Gigantul auto american General Motors cauta un investitor dispus sa preia pachetul majoritar de la Opel printr-o infuzie de capital in valoare de 500 de milioane de euro. Potrivit Financial Times, constructorul american negociaza cu sase grupuri financiare si industriale. Grupul american, care ar putea intra in faliment, se pregateste sa renunte si la compania suedeza Saab, care a cerut protectia falimentului acum doua luni.

Leul s-a depreciat pe piata internationala

Leul a pierdut, ieri, 2 bani pe piata internationala, pana la 4,235 unitati pentru un euro. De fapt, toate monedele din regiune s-au depreciat. Piata interbancara romanesca a fost inchisa din cauza sarbatorii pascale. Cursul oficial stabilit de BNR pentru astazi este de 4,218 lei pentru un euro.

ANRE confirma ieftinirea gazelor de la 1 mai

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei confirma: gazele naturale se ieftinesc de la 1 mai cu 3 procente. Dupa ce anuntase o scadere a preturilor abia din toamna, presedintele Petru Lificiu a explicat ca ieftinirea se poate face mai devreme pentru ca operatorii au acceptat sa-si amane recuperarea datoriilor.

Belgia: muncitorii romani au in continuare nevoie de permis de munca

Belgia mentine restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari pentru o perioada de 3 ani. In schimb, de la 1 mai, vor fi ridicate restrictiile pentru muncitorii est-europeni din 8 state: Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia. Cetatenii romani si bulgari mai au nevoie de permis de munca pentru Marea Britanie, Germania, Austria si Irlanda.

Agenda economica:

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, se intalneste cu premierul si cu ministrul Finantelor pentru a cere mai multi bani pentru Justitie

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, pleaca la Londra pentru a atrage investitori britanici in Romania