Operatorii de transport cu autocarul vor putea avea reduceri de costuri dupa decizia de joi a Parlamentului European, care a hotarat ca soferii de autocar vor putea conduce 12 zile consecutiv incepand cu 2010.

Daca pana acum era obligatoriu ca pentru calatorii mai lungi sa fie nevoie de minim doi soferi, noua regula adoptata de Parlamentul European - in a doua lectura, in codecizie cu Consiliul - prevede ca un sofer sa poata conduce maximum 12 zile consecutiv, daca este vorba despre doar o calatorie dus-intors.

Exista insa niste restrictii: este obligatoriu sa fie vorba despre o singura calatorie, iar perioadele de repaus sa fie mai lungi. Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2010. Dupa 1 ianuarie 2014, in cazul in care perioada de sofat este cuprinsa intre orele 22:00 si 06:00, autocarul este prevazut cu mai multi soferi.

Conditii pentru firmele de transport rutier

Pentru a putea activa pe piata comuna, firmele de transport rutier trebuie sa indeplineasca trei conditii:

  • buna reputatie - statele membre ar trebui sa poata excepta de la examinare companiile care pot demonstra o experienta continua in gestionarea activitatilor de transport
  • capacitatea financiara
  • competenta profesionala

Companiile trebuie sa demonstreze ca detin capacitatea financiara in baza unor indicatori financiari cu privire la solvabilitatea pe termen scurt si a unei garantii bancare.

Pentru a asigura o competitie justa, companiile de transport trebuie sa detina un sediu intr-un centru operational. Aceasta prevedere este menita sa elimine fenomenul companiilor de tip "casuta postala".

Un registru electronic existent in fiecare stat membru va contine informatii cu privire la datele financiare ale firmei, sediu, managementul personalului sau incalcari precedente. Registrele statelor membre vor fi interconectate pana la 31 decembrie 2012, astfel incat ele sa poata fi consultate de autoritatea competenta a oricarui stat membru.

Buna reputatie a unei companii de transport implica lipsa oricarei condamnari penale sau sanctiuni, in special pentru incalcarea grava a reglementarilor comunitare din domeniul transportului rutier.

Traficul de droguri si fiinte umane se vor afla printre incalcarile grave. In cazul in care au avut loc incalcari grave care intra in responsabilitatea sa, acesta isi poate pierde autorizatia si nu va mai putea efectua aceasta activitate in cadrul UE.