Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Finantele scot in dezbatere normele de aplicare a impozitului forfetar

Ministerul Finantelor dezbate astazi cu sindicatele si cu patronatele normele de aplicare a impozitului forfetar care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 mai. Impozitul a fost introdus la rectificarea bugetului pe 2009, aprobata recent de Guvern. Cea mai mica valoare a sa este echivalenta cu 500 de euro, pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 12.000 euro. Alianta Confederatiilor Patronale a decis sa dea in judecata Guvernul in incercarea de a obtine anularea impozitului forfetar pe motiv ca acesta ar duce in faliment firmele mici.

Studentii ar putea lua credite pentru studii, fara sa mai dea banii inapoi

Din toamna, studentii romani ar putea lua credite pentru a-si plati studiile, fara sa mai returneze banii. Conditia ar fi sa lucreze la stat, dar si sa isi termine studiile la timp, cu rezultate bune. Remus Pricopie, consilier in Ministerul Educatiei, a explicat ca imprumuturile vor fi acordate prin intermediul unei agentii a carei metodologie de functionare ar urma sa fie pusa la punct pana la toamna. Infiintarea Agentiei de credite este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta adoptata la inceputul anului 2009.

Jumatate dintre somerii Europei sunt in Spania

Spania a generat, intr-un an, jumatate din numarul de someri ai Europei. Intre februarie 2008 si februarie 2009, in Uniunea Europeana au fost 3 milioane de someri. Jumatate dintre ei se afla in Spania, scrie cotidianul El Pais. Aceasta tara are acum peste 4 milioane de someri. Situatia contrasteaza puternic cu anii anteriori cand economia spaniola ajunsese sa creeze 40% din locurile de munca din zona euro.

Miliardarul Lakshmi Mittal si-a pierdut mai mult de jumatate din avere, din cauza crizei globale

Magnatul din industria siderurgica, Lakshmi Mittal, este primul pe lista miliardarilor britanici cu cele mai mari pierderi din cauza crizei financiare, scrie Sunday Times. El si-a pierdut mai mult de jumatate din averea sa, adica 17 miliarde lire. Mittal ramane cel mai bbogat din Marea Britanie, cu o avere estimata la 10,8 miliarde lire sterline. Il urmeaza Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea cu o avere de 7 miliarde lire, in scadere cu peste 40%.

GM inchide divizia Pontiac dupa 82 de ani

Constructorul american General Motors urmeaza sa anunte astazi retragerea de pe piata a celebrei marci Pontiac, dupa 82 de ani. Masura face parte din cadrul unui nou plan de reducere a costurilor care va fi prezentat astazi, anunta surse din interiorul companiei citate de AFP. Oficialii General Motors au refuzat, insa, sa confirme informatiile, publicate si de Wall Street Journal. Gigantul american, aflat in pragul falimentului, intentioneaza sa vanda si brandurile Hummer si Saab.

OPEC: 50 de dolari barilul de petrol, un pret prea mic

Cartelul petrolului doreste un pret de cel putin 70 de dolari pe baril, declara secretarul general al OPEC. El estimeaza ca un pret in jur de 50 de dolari pe baril nu poate asigura investitiile necesare in sustinerea nivelurilor de productie. Statele membre OPEC din Orientul Mijlociu au sugerat, ieri la o reuniune de la Tokyo cu principalii consumatori din Asia ca pot tolera preturile actuale doar pentru o perioada, pana la iesirea din recesiune. Totodata, si-au exprimat ingrijorarea ca actualele preturi reduse ar putea genera, in viitor, o crestere brusca, necontrolata a cotatiilor.

LukOil Romania nu mai construieste benzinarii, ci inchiriaza

Schimbare de strategie la LukOil Romania, in perioada de criza. Subsidiara grupului petrolier LukOil din Rusia nu mai construieste, anul acesta, noi benzinarii ci le inchiriaza de la micii benzinari, a declarat directorul general al companiei, pentru NewsIn. LukOil Romania a anuntat investitii de zece ori mai mici anul acesta decat in 2008.

Curs BNR: 4,238 lei/euro

Leul incepe saptamana la un curs de 4,238 unitati/euro, dupa ce vineri a scazut pentru a treia zi consecutiv. Fata de dolarul american, moneda nationala s-a apreciat semnificativ, cu aproape 4 bani, pana la 3,244. Banca Nationala a injectat vineri 4,7 miliarde lei in sistemul bancar. 15 banci au obtinut lichiditati prin aceasta operatiune.