Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, in perioada aprilie-iunie va inregistra o scadere moderata comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in constructii se va inregistra o stabilizare a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va reduce in toate sectoarele economice.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarea perioada o scadere moderata a volumului productiei, ca urmare a reducerii contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa.

Tot un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele dintre activitati, si anume metalurgie, substante si produse chimice, fabricarea mobilei, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

In ceea ce priveste preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.

In constructii se va inregistra o tendinta de stabilitate relativa a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi, potrivit estimarilor managerilor intreprinderilor care au raspuns la aceasta cercetare statistica. Totodata, acestia prevad o reducere moderata a numarului de salariati si o crestere moderata a preturilor lucrarilor de constructii.

In luna aprilie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni. Tot o scadere usoara va inregistra volumul vanzarilor de marfuri, precum si volumul comenzilor.

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, dar si cresterea moderata a preturilor.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere, care va continua si in urmatoarele trei luni. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati in urmatoarele trei luni. Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati) si cele foarte mari (500 salariati si peste).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de +/- 5% la nivel total sector.