Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Numarul turistilor romani care au mers in Bulgaria de Paste si 1 Mai a depasit asteptarile vecinilor

Romanii prefera in continuare Bulgaria ca destinatie de vacanta, in pofida crizei economice. Numarul turistilor de la noi din tara care si-au petrecut Pastile sau 1 Mai in tara vecina nu a scazut cu mult fata de anul trecut, sustine directorul Institutului pentru evaluare in turism, citat de agentia Focus. El a adaugat ca toate hotelurile care ofera tratamente balneare au fost rezervate in proportie de 100% inca de acum o luna. Nici la vara nu se asteapta o scadere a numarului de turisti in Bulgaria pentru ca rezervarile sunt peste asteptari, a mai spus oficialul bulgar.

ArcelorMittal Galati cere Guvernului sa stimuleze consumul de otel

Conducerea ArcelorMittal Galati a cerut Guvernului sa accelereze lucrarile de infrastructura, mari consumatoare de otel pentru relansarea productiei combinatului. Totodata, directorul general al combinatului a propus executivului sa adopte masuri prin care bancile sa fie incurajate sa deblocheze creditarea astfel incat clientii ArcelorMittal sa reia achizitiile. Conducerea de la Galati estimeaza ca astfel, pana la sfarsitul anului, va creste productia de otel de la 40% la 90% din nivelul atins anul trecut.

Berlin: directorul general al Fiat prezinta o oferta de preluare a Opel

Patronul constructorului auto italian Fiat urmeaza sa se intalneasca astazi la Berlin cu oficiali ai guvernului german, pentru a prezenta o oferta de preluare a grupului Opel. Potrivit unui membru al sindicatului, oferta nu va depasi 750 de milioane euro pentru ca Fiat sa devina partenerul majoritar al constructorului german. Ministrul economiei din Germania declarase ca orice investitor trebuie sa prezinte o strategie solida pe termen lung, pentru a pastra in functiune fabricile Opel, ca sa obtina sprijinul guvernului german. Opel, detinut acum de General Motors, este un simbol pentru industria auto din Germania si are circa 26.000 angajati. Fiat si-a anuntat intentia de a cumpara Opel, dupa ce a preluat o participatie de 20% la Chrysler.

Dupa faliment, Chrysler cere scoaterea la licitatie a activelor sale

Chrysler va cere astazi la tribunalul pentru falimente din Manhattan, ca activele sale sa fie scoase la licitatie in decurs de trei saptamani, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Bloomberg. Aceasta vanzare rapida a activelor, dupa declararea falimentului, face parte din acordul prin care Fiat preia, initial, 20% din constructorul auto. Noua companie urmeaza sa fie detinuta, alaturi de italieni si de o asociatie a angajatilor, de administratia americana si de guvernul canadian.

Johnson&Johnson a detronat Google in topul companiilor cu cea mai buna reputatie in SUA

Compania Johnson&Johnson care produce si vinde produse destinate igienei are cea mai buna reputatie in Statele Unite, potrivit unui top citat de revista Forbes. Fostul lider, Google, a coborat pe pozitia a opta. Grupul din industria alimentara Kraft Foods este pe locul al doilea. Intre companiile americane cu o buna reputatie, Microsoft ocupa locul 11, Colgate - 13, iar Procter&Gamble - 15. Institutiile financiare precum Bank of America sau AIG au avut caderi puternice in clasament fata de anul trecut. Ultima in top este Halliburton.

Citigroup ar putea avea nevoie de o noua majorare de capital

Banca americana Citigroup ar putea avea nevoie de o noua majorare de capital, de pana la zece miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. Informatia vine pe fondul discutiilor intre guvernul american si 19 mari banci referitoare la testele de stres care au vizat evaluarea soliditatii bancilor. Rezultatele testelor ar urma sa fie anuntate joi si vor fi decisive pentru viitorul ajutor pe care il va acorda guvernul american sistemului financiar.

Wall Street: sectorul financiar si evolutia gripei porcine ameninta cotatiile

Datele privind testele de stres vor influenta si piata bursiera americana care, dupa doua luni de crestere, ar putea sa intre din nou in declin in urmatoarele zile, scrie Reuters. Totodata, bursa ar putea fi influentata negativ si de anuntarea unor noi statistici privind piata muncii. Aceasta saptamana va fi de asemenea marcata de audierea in Congres, marti, a presedintelui rezervei Federale si de evolutiile epidemiei de gripa porcina.

Asia: criza economica ar putea ucide peste 56.000 de copii

Criza financiara ar putea ucide peste 56.000 de copii din cele mai sarace tari ale Asiei, a avertizat un inalt responsabil al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare la reuniunea anuala a institutiei. La inceputul anului, Banca Mondiala avertizase ca daca situatia economica a lumii nu se va imbunatati, pana la 400.000 de copii ar putea sa-si piarda viata in toata lumea pana in 2015. Intre timp, 13 tari din Asia au creat un fond de urgenta in valoare de 120 miliarde dolari, pentru statele care au nevoie de lichiditati in contextul crizei economice. China si Japonia vor avea cea mai mare contributie: fiecare cate 30% din acest fond regional.

Din agenda economica a zilei:

Ministrii Finantelor si ai Educatiei incearca sa dezamorseze greva din invatamant programata maine, la o intalnire cu liderii de sindicat

Reprezentantii Cartel Alfa decid eventuale actiuni de protest fata de inghetarea salariilor bugetarilor