Grupul austriac de asigurari Uniqa va lua masuri legale daca Astra nu va inlatura brandul Uniqa din sigla companiei, a declarat, marti, Andras Brandstetter, membru al board-ului Uniqa Group Austria, citat de NewsIn. Uniqa a preluat de la Vienna Insurance Group (VIG) compania Unita la sfarsitul anului trecut, pe care a transformat-o in Uniqa Asigurari, dar detine si 27% din actiunile Astra, pentru care a platit 10 milioane euro in 2005 si pe care a renuntat sa o cumpere integral dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat.

Dupa esecul negocierilor de preluare, Uniqa a decis retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa, insa actionarii Astra au respins, in aprilie, propunerea de modificare a siglei companiei, prin care s-ar fi eliminat brandul Uniqa. Astra Asigurari este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul grupului Nova Trade, ce detine 72,7% din actiunile asiguratorului.

"In acest moment ne gandim ce sa facem cu pachetul de 27% din Astra. Pentru noi este vorba doar de o investitie financiara", a declarat Andras Brandstetter, adaugand ca are in vedere vanzarea acestui pachet.

Participarea cu un milion euro la PAID si relansarea asigurarilor de viata

In ceea ce priveste Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va gestiona asigurarile obligatorii de locuinte, Uniqa Asigurari, vrea sa participe cu un milion de euro la capitalul social al PAID, in cazul in care capitalul social al acestei societati va fi de 12 milioane euro, a declarat Ileana Horvath, presedintele directoratului companiei, citata de NewsIn.

Potrivit unui proiect de ordin aflat in dezbatere publica la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate fi mai mare de 15% din totalul actiunilor.

Luni, Generali Asigurari a anuntat decizia de a participa la PAID cu 1% din capitalul social al acestuia.

De asemenea, asiguratorul a mai anuntat marti ca va relansa asigurarile de viata, odata cu infiintarea companiei Uniqa Life in toamna acestui an. Compania Unita, pe care Uniqa a preluat-o, nu mai are in portofoliu asigurari de viata din 2005, iar potrivit legislatiei in vigoare este nevoie de infiintarea unei alte companii pentru acest tip de asigurari.

Uniqa asteapta o crestere cu 15% a afacerilor in 2009

In privinta performantelor financiare pe piata din Romania, asiguratorul estimeaza o valoare a primelor brute subscrise de aproape 580 milioane lei in 2009, in crestere cu 15% fata de anul trecut, si mizeaza pe un profit de cel mult trei milioane euro.

In 2008, compania a inregistrat prime brute subscrise de 507 milioane lei si o pierdere de 100 milioane lei.

"Aceste pierderi se vor regasi la majoritatea companiilor de asigurare, ca urmare a noilor norme privind calculul rezervei de daune neavizate. Prin schimbarea acestei metodologii de calcul, rezultatele companiei au fost inflentate", a spus Ileana Horvath, citata de NewsIn.

In prezent, Uniqa Asigurari are 1.100 angajati si 8.000 de agenti de asigurare.