Comertul, constructiile si transporturile au fost anul trecut cele mai riscante sectoare de activitate din Romania, acestea inregistrand peste 50% din numarul total al falimentelor din economie, potrivit unui studiu al Coface Romania. La sfarsitul anului trecut, un numar de 14.489 de firme se aflau in diferite stadii ale procedurii de insolventa.

La fel ca in anii anteriori, firmele din comert se afla pe primele locuri ca numar de insolvente, inregistrand o crestere de 49,85% fata anul anul anterior. Astfel, anul trecut 3553 de firme si-au deschis procedura de faliment.

Constructiile reprezinta sectorul cel mai afectat de falimente in 2008, cu o crestere de 56,29% fata de 2007, fiind primul sector afectat de criza ca urmare a blocarii pietei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finantarea si acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector. Totodata, la acest fenomen au contribuit si intarzierile platilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum si deciziilor anuntate de multi investitori de a-si amana sau intrerupe investitiile imobiliare.

"Practic, incepand cu a doua jumatate a anului 2008 comportamentul de plata al companiilor din constructii s-a inrautatit semnificativ, combinat cu o dificultate de accesare a finantarilor. Problemele de lichiditate au fost agravate de problemele pe lantul de furnizare, multe companii intrand in incapacitate de plata datorita creantelor neincasate de la proprii clienti (in unele cazuri printre clienti numarandu-se si statul)", se arata in studiul Coface.

De asemenea, nivelul preturilor materialelor de constructii a fost un element decisiv care a contribuit la falimentele din acest sector. A doua jumatate a anului 2008 a adus insa o scadere spectaculoasa a preturilor, in special la produsele metalurgice, cu scaderi de 40-50%.

Avansul sectorului transporturilor pe primele pozitii in topul falimentelor este datorat atat efectelor globale ale crizei economice, resimtite la nivelul transportatorilor, in principal prin reducerea semnificativa a comenzilor de transport cauzata de restrangererea activitatii economice a clientilor traditionali, dar si prin accentuarea problemelor specifice acestui sector si a costurilor in permanenta crestere. In 2008 s-au inregistrat 811 cazuri de falimente in acest sector, reprezentand o crestere de 12,71% fata de anul precedent.

Datele Coface arata ca la sfarsitul anului 2008 un numar de 14.489 de firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, 6.022 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.771 in procedura simplificata de insolventa, 3.672 in faliment si 18 in reorganizare judiciara.

In primele trei luni ale acestui an, 5.173 firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa. Aceasta cifra, in crestere cu 58% fata de perioada similara a anului trecut, confirma tendinta de inrautatire a situatiei companiilor romanesti identificata la sfarsitul anului anterior, pe fondul accentuarii crizei economico-financiare globale.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.