Petrom, cea mai importanta companie petroliera din Romania, controlata de grupul austriac OMV, a obtinut un profit net de 506 milioane de lei, in primul trimestru din 2009, cu 48% sub nivelul din perioada similara a anului trecut, anunta NewsIn. Potrivit reprezentantilor companiei, principala cauza o reprezinta influenta negativa a ieftinirii titeiului, care a redus veniturile Petrom.

In primele trei luni ale anului trecut, Petrom obtinuse un profit net de 977,03 milioane de lei. Afacerile companiei s-au cifrat la 3,04 miliarde de lei, in primul trimestru din 2009, fiind cu 18,3% mai mici decât cele afisate in perioada similara din 2008, de 3,72 miliarde lei.

"Evolutia nefavorabila a preturilor la titei si situatia economica deteriorata, ce au continuat pe parcursul primului trimestru din 2009, au exercitat presiune asupra rezultatelor noastre", a explicat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Scaderea profitului net, din primul trimestru al acestui an, a fost totuşi atenuata de utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului valutar (instrumente de hedging). In schimb, profitul operational operational a fost afectat puternic de evolutia nefavorabila a preturilor la titei, comprimându-se cu 83%, la 180 milioane lei (42,2 milioane euro).

Luna trecuta, Petrom estima ca, in acest an, afacerile sale vor fi in scadere cu 33% fata de anul trecut si vor ajunge de la 16,7 miliarde lei (4,5 mld. euro) la 11,1 miliarde lei (2,7 mld. euro).

Petrom miza insa pe o crestere a profitului net cu 1,11 miliarde lei fata de 1,022 miliarde lei in 2008.

Petrom este cea mai importanta companie petroliera din Romania, cu activitati de explorare, productie, rafinare, petrochimie si marketing.

Joi, actiunile Petrom la bursa de la Bucuresti au avut o crestere importanta, cu 10%, in asteptarea anuntarii rezultatelor financiare.