Productia industriala a scazut in primul trimestru din acest an cu 13%, in principal datorita diminuarii productiei din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, productia in industria prelucratoare a scazut cu 15,2% in perioada mentionata, iar in sectorul energiei electrice si termice productia a coborat cu 2,5%.

In industria extractiva, productia s-a diminuat cu 1,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri. Cea mai mare scadere a productiei a fost consemnata in industria bunurilor intermediare (-18,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-18,3%), urmate de industria bunurilor de capital (-14,4%). In industria bunurilor de uz curent si industria energetica ritmul de scadere al productiei a fost mai redus, de 8,9%, respectiv 5,0%.

In luna martie, productia industriala a scazut cu 8,5% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, scadere determinata de toate cele trei sectoare industriale. In industria prelucratoare, productia a coborat cu 9,6%, industria extractiva cu 4,5%, iar productia in sectorul energiei electrice si termice productia s-a redus cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor intermediare (-17,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-13,3%), industria bunurilor de uz curent (-9,7%), industria energetica (-3,5%) si industria bunurilor de capital (-0,4%).