Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor cu autovehicule si motociclete, a scazut in primul trimestru al acestui an cu 5,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, scadere sustinuta in special de comertul cu carburanti pentru autovehicule. In luna martie, cifra de afaceri a crescut insa cu 11,7% fata de luna anterioara, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In primul trimestru al anului, vanzarile de carburanti pentru autovehicule s-au diminuat cu 16,1%, iar cele de produse nealimentare au scazut cu 3,7%. In acelasi timp, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,3%.

In ceea ce priveste cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, a coborat cu 37,3%, scadere datorata in principal comertului cu autovehicule (-44,5%).

In acelasi timp, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata pentru populatie a scǎzut cu 5,4%.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in martie, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a avansat cu 11,7%. Cifra de afaceri in sectorul produselor nealimentare a avansat cu 11,8% si cu 10,5% in cazul produselor alimentare, bauturi si tutun. Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 13,6%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat o crestere de 13,4% in martie fata de luna februarie.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, volumul cifrei de afaceri a urcat cu 14,6%, provenita in principal de la jocuri de noroc si alte activitǎti recreative si de la activitatile agentiilor turistice si a tur-operatorilor, care au avansat cu 19,5%, respectiv 13,9%.