Fondul de Garantare a analizat pana la sfarsitul lui aprilie 70% din cele 1.614 de dosare de dauna pentru care s-au formulat cereri de plata din partea creditorilor de asigurare (asigurati, beneficiari ai asigurarii si terte persoane pagubite) ai Euroasig, asigurator care a intrat in procedura de faliment la sfarsitul lui 2008, efectuand deja plati de peste 2,5 milioane lei, a anuntat marti Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Peste 1,9 milioane lei, plati aferente altor 569 dosare de dauna propuse la plata vor fi efectuate in perioada urmatoare.

Din cele 1.614 dosare de dauna primite de la creditorii de asigurare Euroasig, Fondul de garantare a instrumentat pana la sfarsitul lui aprilie 1.153 de dosare de dauna. Dintre acestea, pentru 384 dosare de dauna s-au efectuat deja plati, de 2.515.855 lei, 569 dosare de dauna sunt propuse la plata, cu o suma totala de 1.904.623 lei (platile catre creditori urmand a fi efectuate in perioada imediat urmatoare), iar in cazul a 200 de dosare de dauna s-a constatat ca, potrivit legii, este necesara completarea documentatiei de catre creditorii de asigurari.

Tribunalul Bucuresti a dispus la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an deschiderea procedurii de faliment impotriva Euroasig prin sentinta comerciala, hotarare care a fost comunicata partilor pe 3 martie 2009 si a devenit irevocabila, prin nerecurare, pe 16 martie 2009.

Conform legii, Fondul de Garantare a putut efectua plati catre creditorii Euroasig numai dupa data la care hotararea mai sus mentionata a devenit irevocabila, respectiv 16 martie. Tot potrivit legii, Fondul de Garantare a preluat dosarele de dauna deschise la Euroasig (2.235 de dosare), precum si evidentele sale tehnico-operative si contabile. Lista potentialilor creditori ai Euroasig, care poate fi consultata pe site-ul Fondului de Garantare, contine un numar de 6.691 creditori, din care 973 creditori ale caror creante izvorasc din dosarele de dauna si 5.718 creditori indreptatiti sa recupereze primele platite in avans, proportional cu perioada neexpirata a contractului de asigurare.

Potrivit legislatiei in vigoare, Fondul de garantare poate efectua plati catre creditorii de asigurari numai daca acestia depun o cerere in acest sens si prezinta toate documentele solicitate.

In luina decembrie a acestui an, CSA a anuntat ca societatea de asigurare-reasigurare Euroasig nu a reusit sa-si restabileasca situatia financiara in ciuda mai multor masuri luate si a intrat in procedura de faliment. La sfarsitul lui septembrie 2008, Euroasig detinea o cota totala de piata de 0,18% in functie de primele brute subscrise si avea in portofoliu 16.813 de contracte de asigurare in vigoare.