Economia Rusiei poate inregistra alte pierderi grele. Analistii nu exclud ca, pe durata crizei economice, sa dispara sectoare intregi din domeniul constructiilor de masini, iar numarul somerilor sa urce la 12-15 milioane de oameni. Realizarea acestui scenariu nu va fi blocat nici chiar de o posibila revigorare a activitatilor din sfera materiilor prime, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Tot mai multi experti mondiali inclina spre ideea ca actuala criza economica va fi de durata, iar iesirea din recesiune va dura cativa ani. Criza bancara "abia intra intr-o noua faza" si se poate prelungi in SUA pana in 2013. O prognoza sumbra lansata de agentia Standard&Poor’s.

Nici alti specialisti americani nu vad lucrurile mai in roz: este vorba despre George Soros sau fostul presedinte al Bancii Mondiale, James Wolfenson, care declara zilele trecute ca nu crede intr-o relansare rapida a economiei.

Punct de vedere impartasit si de laureatul Premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, sau de profesorul Nouriel Roubini.

Toate aceste discutii despre prelungirea crizei afecteaza direct si Rusia, pentru ca un asemenea scenariu presupune preturi mici la marfurile rusesti de export, venituri bugetare mai reduse, precum si prabusirea investitiilor. In acelasi timp, nu este exclusa o crestere a anumitor sectoare, fara influenta insa asupra inrautatirii generale a situatiei socio-economice.

"In prezent, se constata un adevarat colaps in domeniile slab tehnologizate si cu o slaba eficienta, de exemplu in constructiile de masini. Intreprinderile complexului militaro-industrial, conduse de functionari-businessmani, sunt, la randul lor, la limita supravietuirii. In acelasi timp, trebuie oprita productia la anumite marfuri, invechite", spune Aleksandr Verhov, partenerul companiei Interkom-Audit.

In opinia lui, numerosi economisti vorbesc despre imposibilitatea unor modernizari evolutioniste a economiei ruse, care are nevoie de o refacere din radacini, cu distrugerea totala a tot ceea ce este ineficient in ea. "Sa vorbesti despre cotitura calitativa in economia rusa, atata timp cat nu a fost rezolvata problema activelor toxice si atata timp cat nu exista certitudini legate de tendinta preturilor mondiale la titei, este prematur", spune directorul financiar al Bancii eurasiatice de dezvoltare, Serghei Elaghin.

Potrivit spuselor sale, "conditia necesara pentru refacerea economiei ruse trebuie sa fie mentinerea tarifelor petroliere la peste 70-80 de dolari barilul".