Compania de carduri de credit si servicii turistice American Express a anuntat luni ca va concedia 4.000 de angajati, reprezentand 6% din personal, din cauza recesiunii economice, care a dus la incapacitatea de plata a clientilor, relateaza Reuters.

Concedierile fac parte din planul de economisire a 800 milioane dolari pentru acest an. American Express a mai concediat 7.000 de angajati in octombrie, prognozand economii de 1,8 miliarde de dolari.

Asemenea rivalilor sai, grupul se confrunta cu incapacitatea de plata a clientilor sai, in contextul in care rata somajului din Statele Unite a urcat pana la cel mai mare nivel din 1983.

Sumele castigate prin reducerea costurilor vor fi reinvestite in afacere, asa cum a anuntat un oficial al companiei.

Compania American Express planuieste sa reduca si cheltuielile de marketing si dezvoltare a afacerii cu 500 milioane dolari. In ceea ce priveste consultanta si alte servicii similare, reducerile de cheltuieli sunt estimate la 125 de milioane de dolari.

In primul trimestru al acestui an, profitul net al companiei a scazut cu 56% fata de perioada similara din 2008. Pierderile din urma creditelor au crescut cu 49%.

American Express este una dintre cele 19 institutii bancare supuse de guvernul american la testele de stres pentru evaluarea abilitatii de a face fata unei recesiuni si mai puternice. Testele au relevat ca aceasta companie nu are nevoie de capital suplimentar.