Un producator francez de sosete care si-a relocat productia in Romania a fost obligat de justitie sa plateasca celor 47 de fosti angajati francezi daune de 2,5 milioane euro, din cauza ca nu le-a propus acestora sa se "transfere nedemn" in Campina, la un salariu de 110 euro pe luna, relateaza Le Point.

Fiecare fost angajat va primi astfel, cu titlu de daune, salariile aferente a 30-40 de luni de munca.

In 2005, Olympia, situata in orasul Romilly-sur-Seine, in apropiere de Troyes, s-a vazut nevoita sa-si reorganizeze capacitatile de productie, pentru a face fata importurilor ieftine din China. Francezii au ales orasul Campina, din Romania.

La acel moment, a fost convenit un plan social si, "in deplin acord cu muncitorii", directia a decis sa nu propuna "transferuri nedemne in uzina din Romania, la un salariu de 110 euro pe luna".

Dar unii salariati nu au fost de acord cu acest lucru si si-au actionat in justitie fostul angajator, iar magistratii le-au dat dreptate, in prima instanta.

Olympia a facut apel, dar decizia a fost confirmata si in apel: "Exista obligatia propunerii transferarii muncitorilor in Franta sau in strainatate, indiferent de conditii. Salariatii accepta sau nu. Legea este lege", a argumentat avocatul lor, Philippe Brun.

Potrivit articolului L1233-4 din Codul francez al Muncii, "o concediere din ratiuni economice a unui salariat nu poate fi facuta decat daca s-au depus toate eforturile de recalificare si daca transferul acestuia nu poate fi efectuat in intreprindere sau in grupul de care intreprinderea apartine".

Olympia, sub spectrul falimentului

Olympia - care va ataca aceasta decizie la Curtea de Casatie - se teme acum ca ar putea intra in faliment.

"Aceasta decizie ar putea sa insemne moartea societatii. Incepusem sa vedem capatul tunelului, in ciuda crizei, cand aceasta decizie ne-a lovit in moalele capului. Nu putem sa platim", subliniaza directoarea intreprinderii, Catherine Rambaud.

In cazul in care decizia devine definitiva, si-ar putea pierde locul de munca si cei 296 de angajati care lucreaza inca la uzina din Romilly-sur-Seine.

Propunerile 'scandaloase de transfer"

La jumatatea lunii mai, o oferta de transfer a muncitorilor in India, pentru un salariu lunar de 69 de euro brut aferent unei norme de sase zile de munca, a starnit o ampla polemica in Franta.

Conducerea uzinei de textile Carreman, care are 150 de angajati la Castres, a decis sa concedieze noua salariati carora le-a propus sa se transfere intr-o alta uzina a grupului, la Bangalore, in India, o oferta denuntata drept "scandaloasa" de sindicate.

Astfel de propuneri, de transfer in tari unde forta de munca este foarte ieftina, s-au multiplicat in ultimii ani in Hexagon. In aprilie, producatorul de echipamente auto La Barre Thomas le-a propus angajatilor sa se transfere in Polonia, pentru un salariu brut de 700 de euro pe luna.

Pe de alta parte, o oferta de angajare "low-cost" pentru programatori, in Pondishery, in India, pentru un salariu de 160-320 euro pe luna, publicata de Agentia franceza pentru ocuparea fortei de munca, a starnit scandal in urma cu un an.