Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va demara, la inceputul saptamanii viitoare, un control la cea mai mare companie din Romania, Petrom, pentru a verifica anumite date privind costurile, inmagazinarea de gaze si distributia, a declarat marti presedintele autoritatii, Petru Lificiu, citat de NewsIn.

"Controlul la Petrom il vom demara luni. Vom verifica nivelul costurilor fixe, al tarifelor, nivelul reparatiilor, costurile de operare si distributie, securitatea cu alimentarea, daca au respectat programul de inmagazinare", a spus marti Petru Lificiu, la sfarsitul audierilor din cadrul Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca a fost finalizat controlul la Romgaz, prima dintre companiile controlate de ANRE, nefiind identificate nereguli la producatorul de stat.

In perioada urmatoare, vor urma si alte controale la distribuitorii de gaze, la transportatorul national de gaze Transgaz si la furnizori.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca autoritatea va incepe un control la companiile din sectorul gazelor naturale, pentru a stabili ce costuri pot fi reduse, astfel incat sa scada pretul platit de populatie. Acesta a mai spus atunci ca, in cadrul companiilor de gaze, pot exista preturi mascate.

Petrom produce aproximativ o treime din consumul anual de gaze al tarii.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.