Caile Ferate Romane vor concedia aproximativ 3.700 de persoane, urmand ca, prin reduceri de salarii si de sporuri, sa se faca economii suplimentare echivalente salariilor altor 4.000 de oameni.

Anuntul a fost facut luni de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, la finalul unei runde de negocieri cu sindicalistii feroviari.

Cele 3.700 de persoane disponibilizate sunt "in general" persoane care pot sa fie pensionate si "alte tipuri de categorii de personal care se pot disponibiliza", a explicat Radu Berceanu. Persoanele disponibilizate nu vor primi compensatii, intrucat vor iesi la pensie.

Ministrul a precizat ca a ajuns la un acord cu sindicatele prin care se vor opera economii - reduceri de prime, anumite sporuri - "care, ca si pachet salarial, ar reprezenta inca 4.000 de oameni".

"Astfel, practic, putem sa reducem fondul de salarizare corespunzator salariilor a circa 8.000 de persoane", a explicat Berceanu.

Ministrul Transporturilor a subliniat ca este nevoie de masuri suplimentare pentru echilibrarea bugetelor companiilor feroviare, in conditiile in care exista sectoare de cale ferata cu incasari de 50 de milioane de lei si cheltuieli de 300 milioane lei.

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Popa, a declarat ca acordul "nu este satisfacator dar, tinand cont de situatia dificila in care se afla calea ferata, am pus in balanta si, dintre doua rele, am ales raul cel mai mic".

Initial, se vehicula un numar de 12.000 de disponibilizari la companiile feroviare.