Fitch Ratings a revizuit in scadere ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in valuta al grupului Rompetrol, de la "B+" la "B", cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Scaderea calificativului reflecta deteriorarea profilului de credit al companiei, ca urmare a fondurilor sub asteptari provenite din operatiuni, gradul ridicat de indatorare si inrautatirea ratelor de acoperire a dobanzilor.

Analistii institutiei sunt de parere ca fondurile obtinute din operatiuni si profitul inainte de taxe vor ramane sub presiune in 2009 si in 2010, din cauza scaderii ciclice a activitatii din sectorul de rafinare al petrolului, accentuata de contractarea puternica la nivel mondial a cererii de produse petroliere rafinate.

Totodata, operatiunile din Romania ale Rompetrol, tara in care compania a realizat 75% din profit in 2008, ar putea fi afectate de recesiunea economiei romanesti.

Perspectiva negativa asociata ratingului companiei petroliere reflecta riscul ridicat la refinantare, avand in vedere ca lichiditatile disponibile ale Rompetrol sunt insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt, de 706 milioane de dolari.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda si controlat de compania kazaha KazMunaiGaz, este format din 40 de firme ce deruleaza, in principal, activitati de rafinare, marketing, trading de produse petroliere, explorare si productie, servicii petroliere, transport.