Bechtel are de incasat de la Guvernul Romaniei 13,5 milioane de euro, reprezentand factura pentru lucrarile din luna martie, care a fost scadenta pe 26 mai si inca nu a fost platita. "Sunt sanse ca in saptamana urmatoare sa fie platita", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Sgarcitu, director de comunicare in cadrul companiei Bechtel."Cei 42 de km pe tronsonul Turda-Gilau trebuie finalizati pana la sfarsitul anului. Suma necesara pentru finalizarea lor este de 250 de milioane de euro", a precizat dl Sgarcitu pentru HotNews.ro. Lucrarile ar putea intarzia insa, pentru ca autoritatile nu au relocat utilitatile de pe acest traseu - cum ar fi liniile de inalta tensiune, conducte de gaz sau conducte de apa. Mai sunt de relocat 21 din 31 de astfel de utilitati, iar termenul limita de mutare a fost 30 aprilie. "In momentul de fata, inca sunt optimist ca se vor respecta termenele", a declarat directorul de comunicare Bechtel.
Saptamana trecuta am efectuat lucrari de 1,4 milioane euro/zi. Luna viitoare, ne propunem sa ajungem la lucrari de 1,6 milioane euro/pe zi. Este vorba despre suma care trebuie incasata pe lucrarile din ziua respectiva, daca acestea sunt certificate.
Guvernul a achitat toate facturile restante catre Bechtel pana in martie, intarzierile costand 4 milioane de euro. In acelasi timp, Bechtel a pierdut 4 milioane de euro din cauza modificarilor in legislatia CAS realizate din 2006 pana in prezent.
Pana acum, n-am beneficiat de nici o schimbare de legislatie care sa ne aduca vreun ban in plus. In repetate randuri, Bechtel a solicitat in mai multe randuri indexarea pretului din contract in acord cu schimbarea legislatiei privind acciza la combustibil, insa cererea ne-a fost respinsa de fiecare data. Noi vom continua sa solicitam acest lucru, a mai spus Bogdan Sgarcitu.
ce lucrari face firma asta de 1.6 milioane pe zi? ne trage teapa in stil mare.
Dar cu suma cheltuita zilnic este o alta poveste...daca nu stii pe ce merge este greu de estimat daca este corect sau nu. Daca lucreaza 3500 angajati, la un venit pe zi cu toate taxele de 30 euro da 105000 doar din salarii/zi. Materialele sunt scumpe, ciment si fier foarte mult...dar tot contabilitatea lor stie cat "le ramane".
Secretomania asta din tara ne distruge!
Chiar ar trebui ca statul sa angajeze ingineri si program manageri care au lucrat deja pt companii straine pt ca astia deja au o idee mult mai bna de cum se pune problema contractelor, costurilor si a termenelor. Numai ca PCR-ul traieste bine merci!
Niste nesimtiti si profitori. Fac autostrada cu oamenii si resursele noastre da ei ne iau banul.
Daca nu cunosti relieful nu realizezi ca au fost mutate dealuri intregi. Intrebarile sunt simple:
1. De ce la noi nu au putut sa eficientizeze putin lucrarea, cred ca toti am fi acceptat portiuni din autostrada cu limitare la 100km/h (la fel ca in Ungaria, Austria, Germania) pe portiuni unde decat sa mute un deal lasau o rampa (stiu ca autostrada trebuie sa aiba pe tronsonul x rampa si curba maxim x grade/km, dar intr-un anumit procent din total). Mie imi par ca atitudine asemenea lui Fat Frumos care s-a pus cu natura, preferand sa taie dealurile decat sa limiteze pe anumite portiuni viteza
2. De ce atata secretomanie, de ca nu explica unde sunt banii...x angajati * x zile munca, zeci sau sute de mii de m3 de beton sau de pamant sapat si mutat, kg de fier, combustibili, utilaje sapare/incarcare. Niste statistici date de constructor care sa dea o idee despre banii cheltuiti. Si cred ca si daca ar spune ca profitul lor este 1 miliard sau 10 si acest lucru ar fi un procent de bun simt din total lucrari toata lumea ar fi linistita.
Dar astia nici macar nu se lauda cu ce au facut, pentru ca repet la fata locului exista in diferite stadii lucrari despre care ai ce povesti.