Autoritatea pentru Protectia Datelor (ANSPDCP) a amendat AIG Life Romania cu 500 lei, deoarece compania nu a notificat autoritatea ca va afisa pe site-ul propriu registrul agentilor de asigurari, unde apareau si CNP-urile acestora. AIG a postat registrul ca urmare a unui ordin dat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Arbitrul asigurarilor sustine ca obligativitatea acestui ordin nu conduce automat si la obligativitatea asiguratorilor de a publica datele cu caracter personal detinute fara a fi autorizati sa faca acest lucru, confom legislatiei de protectie a datelor.

"Desi au facut notificare privind prelucrarea acestor date cu caracter personal (n.r. AIG Life), nu am fost informati ca datele vor fi afisate si pe site-ul companiei si pe cel al CSA, drept pentru care au primit amenda minima pentru omisiune de notificare respectiv 500 lei.

Noi am pus in discutie si acest Ordin al CSA, iar urmatoarea etapa ar putea fi o investigatie la comisie. Am dori sa se analizeze posibilitatea modificarii acestui ordin astfel incat sa se elimine afisarea CNP-urilor pe site-urile companiilor de asigurari. Nu ne-am dus si la alte companii, deoarece in functie de ce discutam cu CSA, in baza modificarii ordinului si celelalte companii nu vor mai afisa pe site aceste informatii", a precizat pentru HotNews.ro, Alina Savoiu.

Protectia Datelor vrea modificarea ordinului CSA de afisare a CNP-urilor agentilor pe site-urile asiguratorilor

Alina Savoiu a mai explicat ca Ordinul CSA este un act administrativ cu caracter normativ, fapt ce ar intra in sfera unei prevederi legale si astfel afisarea CNP-urilor nu ar fi ilegala.

"De principiu, ordinul acesta este o prevedere legala si astfel se pot folosi si chiar dezvalui CNP-urile. Preventiv, deoarece afisarea CNP-urilor ar putea crea riscuri pentru persoanele in cauza, am vrea sa cerem insa CSA sa modifice acest ordin", a mai spus Savoiu.

Ancheta ANSPDCP a pornit in urma unei sesizari facute in luna mai de catre HotNews.ro, ca urmare a unei atentionari facute pe Forumul publicatiei de catre un cititor.

AIG spune ca a respectat ordinul CSA. Arbitrul asigurarilor sustine ca asiguratorii ar fi trebuit sa verifice daca nu se incalca legea privind protectia datelor

Oficialii AIG Life sustin ca au respectat cerintele legale ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"Toate datele care sunt publicate pe site la rubrica Registrul Intermediarilor in Asigurari sunt conforme cu cerintele legale pe care le respectam. Cerintele sunt emise de autoritatea de reglementare a domeniului asigurarilor de viata: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor", a precizat Cristina Bolocan, specialist Relatii Publice AIG Life Romania.

De cealalta parte, Comisia de Suraveghere a Asigurarilor sustine ca ordinul dat nu obliga companiile de asigurari sa posteze pe site aceste date fara a fi autorizati legal sa faca acest lucru, in conformitate cu legea privind protectia datelor.

"Obligativitatea deschiderii de catre asiguratori si brokeri a registrelor prevazute de norma mai sus-mentionata (n.r Ordinul 10/2007) nu conduce la obligativitatea lor de a publica datele cu caracter personal pe care le detin fara a fi autorizati sa faca acest lucru, in conformitate cu dispozitiile Legii privind pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date", au precizat pentru HotNews.ro oficialii biroului de comunicare al CSA.

Despre Ordinul de afisare a registrului intermediarilor in asigurari

Conflictul este cauzat de Norma privind Registrul intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari, pusa in aplicare prin Ordinul CSA nr.10/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care asiguratorii au obligatia de a deschide registrele agentilor de asigurare persoane fizice si juridice, precum si ale agentilor de asigurare subordonati care desfasoara activitate de intermediere in numele si in contul lor, de a le transmite autoritatii de supraveghere in forma prevazuta in anexele la norma si de a le face publice pe paginile proprii de internet.

Anexa care prezinta forma si continutul unui astfel de registru are printre campurile obligatorii si solicitarea de afisare a CNP-urilor.

Potrivit CSA, registrul agregat al intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari (continand datele agregate comunicate de asiguratori si brokerii de asigurare) poate fi consultat pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, www.csa-isc.ro, si da posibilitatea oricarei persoane interesate sa verifice daca o persoana care o contacteaza cu o oferta de asigurare este sau nu mandatata sa actioneze pentru societatea in numele careia face oferta.