Explicatiile consultantului Radu Rafiroiu:
- PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala
- Aceasta pentru ca, atat impozitul pe venit cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate, ca si contributie obligatorie a unei PFA, se calculeaza raportat la castigul realizat (pierdere in cazul de fata). Economie anuala PFA fata de microintreprindere - aproximativ 500 euro.
- Un aspect demn de notat alaturi de fiscalitate - si pe care vad ca inca nu s-a insistat atat de mult - este cel al contabilitatii lor (total diferite de cea a microintreprinderilor). Astfel, spre deosebire de microintreprinderi care conduc contabilitate in partida dubla, pana la nivel de balanta si situatii financiare anuale si raportari semestriale, inclusiv declaratii de impozit pe profit trimestriale, PFA sunt subiectul contabilitatii in partida simpla.
- Pe scurt, conducerea unei contabilitati in partida simpla se traduce prin simplitate si volume de munca reduse (registru de incasari si plati si o siungura declaratie anuala de impozit pe venit), cu cosecinta reducerii riscului de a „gresi” si de a fi sanctional la momentul inspectiilor fiscale viitoare.
- Iar in conditiile in care nu multi intreprinzatori care deruleaza volume mici de afaceri isi permit externalizarea contabilitatii catre firme de profil, consider ca acest aspect, cel al conducerii contabilitatii in partida simpla este un avantaj chiar mai semnificativ decat cel dat de evitarea impozitului forfetar.
- Organizatia non-profit este scutita de impozit pe profit pentru veniturile din activitati economice inferioare plafonului de 15.000 Eur/an, dar nu mai mult de 10% din celelalte venituri scutite (ex. cotizatiile membrilor).
- Putin fezabil in practica, dat fiind volumul mare al veniturilor neimpozabile care trebuie atrase ca si conditie de neimpozitare a veniturilor din activitati economice. Iar o „afiliere” intre PFA si ONG-uri este de asemenea putin probabila - nu am date dar ma astept ca numarul doritorilor in randul PFA sa fie mult mai mare decat cel la ONG-urilor.
- Consider astfel ca aceasta structura poate fi luata in calcul pentru placerea discursului teoretic fiscal, dar in 99% din cazuri ea nu are aplicabilitate practica.
Detalii legislative despre functionarea PFA, intreprindere individuala, ONG - in documentul atasat (sursa: MFP)
Si CINE naiba a mai auzit, sa-ti faci ONG pentru a "desfasura afaceri"? Asta e un mod de a mai comprimite o data imaginea ONG-urilor, dand de inteles ca e "normal" si "acceptabil" sa "iti faci ONG" ca sa faci afaceri? Asa prostie n-am mai auzit!
Trec peste balaria de a nu observa ca o "afacere" poate vrei s-o faci de unul singur (prin SRL) pe cand o ONG trebuie MUSAI sa aiba minimum 3 membri fondatori! Si, ma rog! autorul articolului n-are habar NICI MACAR ca o ONG inseamna NONprofit? CUM dracu' poate o ONG sa fie "alternativa la SRL"?
Cine-i Rafiroiu asta? Cumva vreun pafarist dintre multii aceia din Ministerul de Finante? Ca vad ca e COMPLET pe dinafara!!!
Trec peste faptul ca PFA nu stiu sa fie eligibil pentru proiectele finantate din fonduri europene (de fapt, asta fiind adevarata miza a presiunilor pe care nesimtitul de Pogea le face asupra IMM)!
N-am mai vazut DE MULT asa articol prost pe HotNews! Asa-zisele "solutii" sunt la fel de jignitoare la adresa micilor intreprinzatori ca si remarcile pline de nesimtire ale lui Pogea sau / si Iordache!
Articolul nu este o invitatie spre frauda, ci anunta ca daca nu ai profit prea mare poti trece pe PFA pentru a evita impozit 500 de euro la 1000 de euro profit.
Nu este utilizata nicaieri sintagma "ONP"!
N-am zis ca "articolul este o invitatie la frauda" - am zis ca NU ESTE ADECVAT! Optiunea de a alege SRL ca forma de activitate este gandita de fiecare in functie de cum considera ca vrea sa-si faca afacerea! Daca voiau sa faca PFA faceau PFA!
Asa ca nu vad ce sens are sa spui cuiva care a vrut sa-si faca SRL ca "ar putea sa faca PFA" - este o prostie! SRL inseamna "raspundere limitata", inseamna "angajati", inseamna "dividende" samd. - CE au toate astea cu ONG, PFA si alte chestii?
Nu mai vorbesc ca ideea in sine ca "impozitul forfetar" ar trebui "evitat" in loc de INTERZIS este manipulatoare! Impozitul ala este o marlanie sadea! in plus, neconstitutionala, discriminatorie samd.!
Este o marlanie totala sa apreciezi "din burta" cum trebuie sa-si faca afacerea cineva si cat de "fezabila" e ea functie de cat impozit aduce! Oamenii isi fac afaceri pentru EI - in NICI UN CAZ scopul cu care se deschide o intreprindere nu este "sa aduc impozite la stat"!
Remarci ca alea de mai sus sunt remarci marlanesti (de tipul celor facute de bugetarii-capusha) si atat...!
Daca vrei sa discuti despre impozit trebuie automat sa vorbesti si despre venituri si despre profituri. Daca e treaba omului ce profit are sau ce alegere a facut el acum cativa ani pentru afacerea sa, e treaba lui si daca si cum isi plateste impozitele azi.... Nu are decat obligatia sa isi plateasca impozitele conform legii, in rest poate sa faca "afaceri" pe pierdere toata viata, ca doar e treaba lui si eu ii respect dreptul asta.
Dar in realitate nu e vorba decat de ipocrizie si nesimtire, nu-i asa?
Guberniu' nostru sa strige la EU sa se desfiinteze paradisurile fiscale din marea noastra uniune daca vrea sa creasca veniturile ...
Prin 1950 "afaceristii" erau numiti "chiaburi" sau "burghezi". La gramada. Si erau acuzati ca nu vor sa-si plateasca "cotele" la stat. Astazi ne-am rafinat, le spunem "evazionisti". Tot la gramada.
Afirmatii ca asta cu "evaziunea" dovedesc nesimtire totala!
In rest.. corect! avem conducatorii pe care-i meritam... >:
o problema mult mai grava este cea a destinatiei sumelor stranse sub forma de taxe si impozite... acolo e buba cea mare, pentru ca statu, mai precis ocupantii functiilor importante deturneaza banii in scop personal. mi-as dori o tara in care sa contribuim cu totii la "stat" si sa ne bucuram de grija reala a acestuia... dar mi-e greu pana sa si visez... back to work now :P
Este evident ca sunt incompetenti, dar sunt oare ATAT de incompetenti?
Poate ca nu. Poate ca cei care au facut deja - ei stiu cum - primul milion de euro, au inceput sa se simta sacaiti de plevusca asta de IMM-uri care aspira la fonduri europene, sau macar la licitatii serioase locale (ati vazut conditiile absolut discriminatorii de participare la licitatii: cifra de afaceri minima, numar minim de angajati, vechime minima pe piata, ISO9001 etc.) Ce sanse are un PFA sa participe la o licitatie? Zero. Ce sanse are un PFA sa obtina finantare europeana la un proiect? Zero.
Si pentru ca toate aceste interese trebuiau sa poarte un nume, a aparut Pogea.
Ca daca eliminam cauza, ne e mai usor cu efectul (sau ma rog efecturile).
Eu zic ca daca IMM-urile nu pot pune baza pe pOGea si boc, sa incercam si cu acid.
Pe 7 iunie ar fi o buna ocazie sa-i votam pe cei care ne reprezinta, nu pe cei care-si vad doar interesele.
2.ca afaceristi patrioti ar trebui sa fim mindri ca ajutam statul roman prin plata impozitelor
3.dar cind vezi pe ce se risipeste bugetul statului ( pensii nerusinate,salarii nerusinate,masini nerusinate ,birocrati nerusinati , etc, etc , )este normal si corect ca platitorul de impozit care lucreaza din greu pentru banii agonisiti , sa fie precaut si mai putin dornic de a plati impozite.
5.Sanatate si spor la lucru ! Traiasca birocratia !
Se discuta despre frectii la un picior de lemn, in loc sa se spuna clar: Pogea (si cu sleahta lui) au comis UN ABUZ!!!
NU trebuie cautate "solutii legale de neplata a impozitului forfetar" - acest impozit trebuie sa DISPARA!!!
Pentru a nu-stiu-cata oara, sunt jigniti micii intreprinzatori, lasandu-se cumva sa se inteleaga ca porcaria facuta de Pogea ar fi cumva "tolerabila" - ei, bine! NU ESTE!!!
NU intreprinzatorii trebuie sa "caute solutii" - impozitul trebuie sa dispara iar Pogea (care habar n-are nici macar de ar'metica de cls. a IV-a) sa-si ia catrafusele, cu toata sleahta aia a lui!
Modul jignitor in care s-au exprimat in repetate randuri la adresa micilor intreprinzatori, ar fi facut orice guvern "decent" sa-i DEA AFARA!!! Iar cel putin cu secretareasa aia de stat, ar trebui maturat pe jos!
SIMPLUL fapt ca prezenta unor astfel de personaje in guvern (cu jignirile pe care le improasca la adresa celor ce fac, prin munca lor, tzara asta sa mearga - iar salariile lor de jeguri sa fie luate) e tolerata, e un motiv suficient ca guvernul insusi sa fie inacceptabil! Daca Pogea (si mai alea tupaista aia de secretareasa de stat) nu sunt dati AFARA, asta e un motiv suficient de bun ca TOTI cei jugniti de astia (si afectati de deciziile lor) sa isi exprime, cu PRIMA ocazie, votul contra!
Articolele (si orice alte forme de exprimare) care le sugereaza micilor intreprinzatori sa caute "alternative la impozitul forfetar" sunt ele insele jignitoare la adresa acestor oameni - pe care, dupa cum se vede, ii considera atat de prosti incat sa accepte astfel de praf in ochi!
Da, ar fi bine ca impozitul sa nu existe. Dar exista si atunci trebuie cautate solutii. Pentru unii, poate astea sunt solutii bune. Daca pentru tine nu sunt, nu inseamna ca toti trebuie sa fie ca tine. Probabil ca esti intr-o stare mai proasta si cauti se te iei la harta cu oricine.
Eu chiar nu am vazut nimic suparator in articolul asta. Si eu am un SRL si chiar ma intereseaza asemenea articole. Nu stiu daca voi recurge la variantele prezentate, dar eu consider ca merita analizate. Poate pentru activitatea pe care o desfasor sunt solutii mai bune.
O seara buna si mai mult calm!
de exemplu cheltuielile cu contabilitatea nu sunt deductibile la PFA
chetuieli pentru servicii diferite pot fi deduse numai pe baza unui contract si daca finantele considera ca tu ai nevoie de acele servicii pentru a-ti desfasura activitate
evident de la judet la judet sunt diferite reguli ce se aplica, sunt judete unde nu se verifica contabilitataea in partida simpla, sunt judete unde nu te lasa sa treci la cheltuieli mai nimik .. si atunci? unde-i avantajul acestor forme de organizare ?
In ultima declaratie presedintele Basescu a declarat ca impozitul forfetar a fost inventat ca sa se elimine evaziunea. Adica i-a facut evazionisti pe cei care nu au urmat exemplul fratelui domniei sale si nu s-au asociat in participatiune moca cu un institut de cercetari pomicole.
De asemenea, a luat pozitie infierand bancile pentru ca au....dobanzi prea mari.
O alta categorie "infierata" de presedintie si guvern, este justitia, care isi afirma independenta, nu vrea sa judece dupa hotarari de guvern.
Daca oamenii astia nu ne plac, sa faca bine si sa-si caute o tara care le convine. Romania nu corespunde.
Au ajuns din primul an la cifre incredibile ? Daca eu am firma de un an doi si abia acum fac ceva bani sa ma dezvolt, sa investesc cum dracu sa o mai fac cand trebuie sa platesc 500 de euro la statul care nu imi ofera nimic inapoi decat alte dari. Si hai ca trec si peste asta ca sunt roman si invatat cu bataia dar ce primesc inapoi?
Platesc si 1000 de euro pe an dar sa simt ca si statul ma ajuta sa cresc, ca nu imi ia din banii reinvestiti ( promisiunile lor ca asa va fi....) o sa mor pana atunci de gat cu afacerea mea.
Ideea de impozit forfetar nu este o idee proasta .
Grila propusa este nu proasta , este foarte proasta .
Aceasta grila nu face altceva decit sa mareasca impozitul platit pina in prezent de catre firmele cu venituri sub 150 000 de lei (ca. 37 000 Euro)
Motivatia Ministrului de finante este jalnica daca privim grila acestei hotarari de guvern .
Cei care declara non profituri sunt in marea lor majoritate firme mari , cu venituri mult peste 150 000 de lei si in cazul lor acest impozit forfetar echivaleaza cu o prima la nivelul unui manager general si in anumite cazuri chiar mai putin de atit .
Este rusinos felul in care a fost conceputa grila pentru impozitul forfetar .
Este si mai rusinos faptul ca anumite persoane din MF sugereaza ca solutie trecerea de la IMM la PFA.
Oare ce se urmareste stiind ca in cazul PFA in caz de faliment ai toate sansele sa ramai fara nimic din ce ai daca nu poti plati datoriile ?
cum suna text-ul lor:
"Firmele fac evaziune si noi le cerem tuturor o taxa fixa"
Concluzia : Plateste-ti SPAGA si fa evaziune (oricum nu si-au pus problema sa prinda pe nimeni)
1. - pentru venituri totale anuale intre 1 - 52.000 de lei – impozit minim anual de 2.200 de lei;
In procente acest impozit pleaca de la 220000% pina la 4,23%
Aberant , nu ?
Am plecat de la 1 pentru ca la cifra de afaceri 0, conform umileleor mele cunostinte de matematica valoarea procentuala a impozitului iesea infinit .
Un astfel de venit anual este specific firmelor proaspat infintate si firmelor mici care in marea lor majoritate se incadreaza in IMM-urile care platesc 3% pe venit asa ca bani la stat intra chiar daca au profit 0 .
Cu aceasta solutie Domnul Pogea nu a facut altceva decat sa mareasca intr-un mod marsav impozitul firmelor de la 3% la 4,23% in cazul in care ai sansa de a avea venitul de 52.000 lei sau si mai grav la 100% daca ai reusit un venit doar de 2.200 lei .
Daca ai un venit mai mic de 2200 lei , trebuie sa vi cu bani de acasa .
In procente acest impozit pleaca de la 8,27% pentru un venit de 52 001lei , pina la 2% pentru un venit de 215 000lei.
In aceasta marja este inca o marsavie .
- Sa consideram ca firma este o firma din prima categorie cu un impozit de 3% pe venit . In aceasta situatie doar firmele care depasesc cifra de afaceri de 143.300 lei nu sunt jegmanite . Cele care au cifra de afaceri sub 143.300 lei vor plati un impozit mai mare de 3% la stat . Cele care au nesansa sa adune intr-un an 52.001 lei vor plati un impozit de aproape 3 ori mai mare (de la 3% la 8,27%) .
- Sa consideram ca firma este o firma din cea de a doua categorie care pina acum platea 16% impozit pe profit.
La un impozit de 4.300lei firma trebuia sa aiba un profit de 26.875lei. Asta inseamna ca la un venit anual de 52.001lei firma avea un profit de 50% din cifra de afaceri iar la 215.000 de lei un profit de 12.5% din cifra de afaceri .
Probabil ca cei din minister au facut socotelile luind ca exemplu firmele personale care fac afaceri cu statul si au un profit de 100% ca altfel nu imi explic cum au ajuns ei la 4300lei impozit forfetar in aceasta marja de venit anual.
In procente acest impozit pleaca de la 3% pina la 1,5% .
Abia de aici impozitul se apropie de ce plateau si pina acum firmele .
Pentru celelalte marje de venit de peste 430 000 lei impozitul minim forfetar deja se incadreaza in limitele platibile si in prezent si intradevar rezolva problema firmelor care nu declarau profit .
Concluzia mea este ca aceasta masura a avut un singur scop .
Cresterea impozitului pe firmele mici si mijlocii cu cifre de afaceri sub 150.000 de lei .
Citi credeti ca in 2009 veti avea venitul din 2008 ?
- pentru venituri totale anuale intre 50.001 - 100.000 de lei – impozit Minim anual de 1.000 de lei; ( 2% - 1% )
- pentru venituri totale anuale intre 100.001 - 200.000 de lei – impozit Minim anual de 2.000 de lei; ( 2% - 1% )
- pentru venituri totale anuale intre 200.001 - 400.000 de lei – impozit Minim anual de 4.000 de lei; ( 2% - 1% )
- pentru venituri totale anuale intre 400.001 - 800.000 de lei – impozit Minim anual de 5.000 de lei; ( 1,25% - 0,625% )
- pentru venituri totale anuale intre 800.001 – 1.200.000 de lei – impozit Minim anual de 8.000 de lei; ( 1% - 0,66% )
- pentru venituri totale anuale intre 1.200.001 – 2.500.000 de lei – impozit Minim anual de 12.000 de lei; ( 1% - 0,48% )
- pentru venituri totale anuale intre 2.500.001 – 5.000.000 de lei – impozit Minim anual de 18.000 de lei; ( 0,72% - 0,36% )
- pentru venituri totale anuale intre 5.000.001 – 10.000.000 de lei – impozit Minim anual de 25.000 de lei; ( 0,5% - 0,25% )
- pentru venituri totale anuale intre 10.000.001 – 35.000.000 de lei – impozit Minim anual de 35.000 de lei; ( 0,35% - 0,1% )
- pentru venituri totale anuale intre 35.000.001 – 50.000.000 de lei – impozit Minim anual de 50.000 de lei; ( 0,14% - 0,1% )
- pentru venituri totale anuale de peste 50.000.001 de lei – impozit Minim anual de 0,1% din veniturile totale .
S-au gandit sa nu supere firmele mari ?
Restul sa fie impozitati cu 50% din cifra de afaceri
Am fi reusit sa ajungem America din urma cu asemenea taxe!
Nene, orice firma care depaseste 100.000 de euro cifra de afaceri incepe sa fie calcata regulat de controale de tot felul. Daca depaseste un milion e calcata in draci de controale, plus obligatia de a avea audit independent anual. Si e cautata in toate gaurile la cheltuielile deductibile false, alea care micsoreaza profitul.
Bugetul tarii e facut practic de 20.000 de firme, care desi reprezinta 3% din firmele din Ro asigura peste 80% din buget. Mai lasa-ma cu jelania asta despre firmele micronice, ca si asa platesc fix un pic la buget: 3% din cifra de afaceri (si aia ajustata din greu in jos, vezi cate chitante si bonuri fiscale primesti de la asa o firma), plus taxele sociale pentru un salariu minim pe economie. Pune mana si o sa vezi cati bani da o firma din asta la buget. O gramada. Ne-am invata sa avem o fiscalitate de 10% din cifra de afaceri la microintreprinderi si daca am ajuns la 12% urlam ca din gura de sarpe. O firma mare are gradul de fiscalitate intre 30 si 40% din cifra de afaceri. Chiar bugetul Ro este la 32% din PIB. Atat ia statul in medie din tot ce se produce in Ro.
In opinia mea o cota procentuala de 0,1% din veniturile totale nu este o problema pentru firmele care au venituri totale anuale de peste 50.000.001 de lei .
Un impozit minim anual de 0,1% din venituri reprezinta echivalentul unui impozit pe profit de 16% pentru un profit de 0,625% din venituri .
Eu unul Nu cred ca o astfel de firma nu poate avea un profit de cel putin 1% din venitul total anual .
Cred mai degraba ca aceste firme sunt acelea care raporteaza non profit. nu firmele mici cu venituri sub 150 000 de lei .
Sunt profund dezamagit de specialistii din ministerul finantelor care m-au convins inca odata de reaua credinta a guvernantilor nostri .
Cine stie?
Daca da ...de ce?
Daca nu... cine imi trece anii de vechime in "cartea de munca" - impropriu zis ca nu mai exista "carte de munca" ; Ce se-ntampla cu anii de vechime in productie unde se inregistraza acest lucru...