Din momentul intrarii in vigoare a impozitului minim, in mediul de afaceri si cel de consultanta s-au vehiculat diferite variante alternative de functionare pentru cei mai mici intreprinzatori, prin care poate fi ocolit acest impozit. Chiar oficialii din Ministerul Finantelor Publice au recomandat celor care inregistreaza venituri mici sa aleaga o alta forma de functionare. Consultantul fiscal Radu Rafiroiu a explicat pentru HotNews.ro: "Spre exemplu, in conditii de pierdere si venituri de 10.000 de euro, PFA nu plateste impozitul minim de 500 euro, pe cand microintreprinzatorul il plateste".

Explicatiile consultantului Radu Rafiroiu:

  • PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala

- PFA si intreprinderea individuala, ca de altfel si o a treia categorie similara, intreprinderea familiala, au avantajul ca ele nu se supun impozitului forfetar - categoriile enuntate neavand statutul de „contribuabil” in acceptiunea impozitului pe profit. Astfel, in conditii de pierdere si la un nivel al cifrei de afaceri de de 10.000 euro, o microintreprindere ar trebui sa plateasca impozit forfetar (anual) de aproximativ 500 euro, in timp ce o PFA sau oricare dintre celelalte doua categorii enuntate ar inregistra o sarcina fiscala zero.

- Aceasta pentru ca, atat impozitul pe venit cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate, ca si contributie obligatorie a unei PFA, se calculeaza raportat la castigul realizat (pierdere in cazul de fata). Economie anuala PFA fata de microintreprindere - aproximativ 500 euro.

- Un aspect demn de notat alaturi de fiscalitate - si pe care vad ca inca nu s-a insistat atat de mult - este cel al contabilitatii lor (total diferite de cea a microintreprinderilor). Astfel, spre deosebire de microintreprinderi care conduc contabilitate in partida dubla, pana la nivel de balanta si situatii financiare anuale si raportari semestriale, inclusiv declaratii de impozit pe profit trimestriale, PFA sunt subiectul contabilitatii in partida simpla.

- Pe scurt, conducerea unei contabilitati in partida simpla se traduce prin simplitate si volume de munca reduse (registru de incasari si plati si o siungura declaratie anuala de impozit pe venit), cu cosecinta reducerii riscului de a „gresi” si de a fi sanctional la momentul inspectiilor fiscale viitoare.

- Iar in conditiile in care nu multi intreprinzatori care deruleaza volume mici de afaceri isi permit externalizarea contabilitatii catre firme de profil, consider ca acest aspect, cel al conducerii contabilitatii in partida simpla este un avantaj chiar mai semnificativ decat cel dat de evitarea impozitului forfetar.

  • Organizatia non-profit este scutita de impozit pe profit pentru veniturile din activitati economice inferioare plafonului de 15.000 Eur/an, dar nu mai mult de 10% din celelalte venituri scutite (ex. cotizatiile membrilor).  

- Astfel, pentru ca o astfel de structura sa fie eficienta, ex. sa faca venituri din activitati economice de 10.000 Eur in conditii de neimpozitare totala (ca in cazul PFA si categorii similare), ONG-ul trebuie sa aiba cotizatii ale membrilor de 100.000 Eur anual (100.000 Eur * 10% = 10.000 Eur plafon neimpozabil al veniturilor din activitati economice).

- Putin fezabil in practica, dat fiind volumul mare al veniturilor neimpozabile care trebuie atrase ca si conditie de neimpozitare a veniturilor din activitati economice. Iar o „afiliere” intre PFA si ONG-uri este de asemenea putin probabila - nu am date dar ma astept ca numarul doritorilor in randul PFA sa fie mult mai mare decat cel la ONG-urilor.

- Consider astfel ca aceasta structura poate fi luata in calcul pentru placerea discursului teoretic fiscal, dar in 99% din cazuri ea nu are aplicabilitate practica.

Detalii legislative despre functionarea PFA, intreprindere individuala, ONG - in documentul atasat(sursa: MFP)