Pierderile de peste 859 milioane lei inregistrate anul trecut de administratorii de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonului II) nu aduc nici o atingere activelor sau rezultatelor financiare ale fondurilor de pensii private administrate sau intereselor participantilor la aceste fonduri, a anuntat joi arbitrul pensiilor private (CSSPP). In 2008, veniturile totale inregistrate de cele 14 fonduri de pensii private obligatorii au depasit 80,4 milioane lei, iar cheltuielile s-au ridicat la circa 50 milioane lei, aducand un profit total pentru 13 fonduri de circa 31 milioane lei, un singur fond inregistrand o pierdere de 60.000 lei.

Autoritatea a tinut sa aminteasca faptul ca administratorul este organizat intr-un mod complet separat de fondul pe care il administreaza, conform legilor in vigoare, fie ca este vorba de un fond de pensii administrat privat sau fonduri de pensii facultative. Prin urmare rezultatele administratorului se calculeaza si se inregistreaza in mod distinct, separat de rezultatele fondurilor de pensii administrate.

Potrivit datelor CSSPP prezentate miercuri, administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au raportat pentru anul trecut pierderi totale de 859,04 milioane lei (233,3 milioane euro), din care trei sferturi au fost inregistrate de Allianz, ING si Generali. Pentru exercitiul financiar 2007, jucatorii de pe pilonul II raportasera pierderi cumulate de 164,8 milioane lei (49,4 milioane euro).