Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit sase milioane de euro in producatorul de hartie Pehart Tec din judetul Alba, aceasta fiind prima participare a institutiei la capitalul unei societati comerciale romanesti. Societatea va folosi aceste fonduri pentru a-si mari oportunitatile de export in regiune, volumele de productie si pentru a introduce o noua gama de produse.

Fondurile BERD vor fi folosite si pentru finantarea introducerii unor masuri de eficienta energetica, compania urmand sa-si asigure 80% din necesarul de energie electrica si sa reduca costurile totale cu energia cu pana la 1,5 milioane de euro anual.

Reprezentantii BERD nu au dorit sa dezvaluie participatia pe care o vor detine la Pehart Tec in urma acestei investitii.

Ioan Tecar, presedintele grupului de firme din care face parte Pehart Tec, a spus ca aceasta investitie se adauga unui program investitional de peste 26 milioane de euro, aceste fonduri fiind asigurate in proportie de 20% din resurse proprii, iar restul dintr-un credit contractat de la o banca locala. El a mai precizat ca dupa realizarea acestei investitii, numarul de angajati ai companiei va ajunge la aproximativ 380, de la 260 in prezent, iar cifra de afaceri va urca de la 1,8-2 milioane de euro pe luna la 4-5 milioane de euro.

BERD va continua sa investeasca in companii private romanesti

Claudia Pendred, directorul pe Romania al BERD, a declarat ca in acest an institutia europeana a investit deja 500 milioane de euro in Romania.

"Am investit 500 milioane de euro in Romania in acest an, dar nu ne uitam doar la banci sau infrastructura. Am inceput in urma cu un an sa ne indreptam atentia si spre companiile private. Ne-am uitat si la altele, dar dintr-un motiv sau altul nu s-au materializat. Aceasta este prima investitie, dar avem si alte companii cu care negociem. Vor mai urma si alte investitii", a spus Claudia Pendred.

"Ne uitam la oportunitati din sectorul agricol, media si la ceea ce noi numim sectorul de larg consum. Principalele criterii selectiei unei companii de catre BERD sunt profitabilitatea companiei, un istoric financiar stabil si o structura de management care sa poata asigura cresterea acesteia", a mai precizat directorul pe Romania al BERD.

Totodata, aceasta a mai precizat ca in doua saptamani, BERD va semna un acord pentru un imprumut semnificativ cu o companie din domeniul energetic din Romania.

Potrivit datelor BRED, Romania este al cincilea mare consumator de hartie Tissue (hartie igienica, servetele etc.) din Europa de Est si in prezent importa pese 30% din cantitatea de hartie Tissue consumata, in timp ce un sfert din productia interna este destinata exportului.

Compania Pehart Tec este parte a grupului MC Tec, din care mai fac parte Metalicplast, Izo Tec, Samus Constructii, Tecar San, Castelluci, Expo Autotec, Terminvest, Termo Tec si Metalicplast Distribution.

BERD a investit pana in prezent 4,2 miliarde de euro in aproximativ 250 de proiecte in Romania, in sectoarele corporatist, financiar, energetic si infrastructura.