Conducerea combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a decis trimiterea in somaj tehnic a unei parti dintre angajati, din 22 iunie, pentru reducerea cheltuielilor, in contextul in care compania nu are bani pentru achizitionarea de materii prime, a anuntat vineri societatea, intr-un comunicat catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), informeaza NewsIn.

"Oltchim intampina dificultati in functionare la capacitate a instalatiilor, cu implicatii negative in rezultatele economico-financiare si asigurarea lichiditatilor necesare platii furnizorilor si a salariilor", se arata in comunicatul Oltchim transmis, vineri, Bursei.

In prezent, activitatea Oltchim este redusa la 40% din capacitatea de productie, in conditiile in care o parte dintre instalatii sunt oprite din cauza lipsei materiilor prime de baza, etilena si propilena.

Astfel, conducerea companiei a hotarat sa trimita in somaj tehnic salariatii din instalatiile oprite partial sau total, dar si din cadrul serviciilor functionale, proportional cu activitatea de productie.

"In functie de conditiile economico-financiare se va analiza lunar posibilitatea incetarii sau prelungirii acestei masuri, precum si numarul angajatilor carora li se va suspenda contractul de munca", spun reprezentantii companiei.

La inceputul lunii, Executivul a adoptat un memorandum privind obtinerea acordului Comisiei Europene pentru acordarea unei garantii guvernamentale de 49 milioane euro pentru Oltchim, pentru salvarea companiei si gasirea de solutii pentru continuarea activitatii.

La sfarsitul lunii trecute, aproximativ 2.000 de salariati ai combinatului au protestat reclamand neacordarea garantiilor de stat promise. "Presedintele Traian Basescu, ministrul de Finante si (cel n.r.) al Economiei au promis, pe rand, ca nu ne vom pierde locurile de munca si vom obtine, cu acordul UE, un credit garantat de stat de 100 milioane euro. Prin aceste actiuni de protest ii atentionam ca a venit vremea sa se tina de cuvant", declara Mihai Diculoiu, liderul sindicalistilor de la Oltchim.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 28,1 milioane lei in primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decat cele din intervalul echivalent al anului trecut, care se cifrau la 3,64 milioane lei.