Proiectul de lege privind crearea unui Fond de risc, care ar permite statului sa investeasca direct in anumite firme pe perioade scurte, prin intrarea in actionariat, va fi promovat in perioada imediat urmatoare, a declarat marti, la Realitatea FM, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, citat de NewsIn. Oficialul a avansat ideea acestui fond de risc la inceputul lunii mai, cand a precizat ca proiectul pentru infiintarea sa va fi gata in aproximativ o luna.

Masura ar avea ca scop sustinerea firmelor, pentru a le putea permite sa iasa pe pietele externe, iar statul va fi actionar minoritar.

"De exemplu, investeste cineva un milion de euro in Rusia. Statul intra si el acolo cu 30-40%, iar dupa ce s-a asezat societatea in tara respectiva, dupa cinci-sase ani, statul se retrage", a spus Nita.

Domeniile avute in vedere sunt cele de varf, ceea ce ar permite si stoparea plecarii din tara a tinerilor foarte calificati, potrivit ministrului, care a admis, insa, ca ideea i-a venit in urma discutiilor cu un producator de mobila din Bistrita.

"Ne intereseaza investitiile inovative, inovatiile, inventiile, si mai ales in domenii de varf: electronica, IT, calculatoare, unde noi avem performanta", a precizat ministrul. El a mai spus ca statul va intra doar ca sprijin pe un domeniu sau o piata si nu are interesul sa se implice in managementul acestor societati.

Fondul ar urma sa aiba un capital initial de 50 milioane de euro si va avea un comitet de analiza de risc, care va selectiona proiectele in care sa investeasca.