Aproape doua treimi din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania au fost afectate de criza economica in perioada octombrie 2008 - martie 2009, se arata intr-un studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Astfel, 14,80% dintre IMM-uri au dat faliment, iar 57,58% si-au redus activitatea.

In acelasi timp, 23,39% dintre IMM-uri functioneaza in aceeasi parametri si doar 4,23% dintre agentii economici au inregistrat o evolutie ascendenta.

"Se poate trage concluzia ca o parte considerabila din intreprinderile mici si mijlocii romanesti se confrunta cu probleme deosebit de dificile, datorita declinului economic accentuat", se arata in studiul CNIPMMR.

Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, in general, 7-8% din firme intra in faliment in cursul unui an. "Se constata astfel o dublare a numarului de falimente, ca urmare a conditiilor economice dificile", a declarat acesta.

Scaderea cererii, principala problema a IMM-urilor

Intreprinzatorii care au participat la acest studiu au aratat ca principalele probleme cu care se confrunta in aceasta perioada sunt scaderea cererii interne, semnalata de 62,06% dintre IMM-uri, fiscalitatea excesiva si birocratia, reclamate de 41,40%, respectiv 36,21% dintre firmele participante la studiu.

Alte dificultati carora trebuie sa le faca fata IMM-urile sunt intarzierile la plata facturilor de la firmele private (36,12%), costurile ridicate la credite (35,30%), inflatia (33,76%), instabilitatea monedei nationale (31,76%) si accesul dificil la credite (24,57%).

Punctul culminant al crizei va avea loc in a doua jumatate a anului

Jumatate dintre intreprinzatorii care au participat la studiul CNIPMMR sunt de parere ca punctul culminant al crizei va avea loc in semestrul doi al acestui an. Astfel, 24,70% dintre intreprinzatori preconizeaza ca apogeul crizei va avea loc in cel de-al treilea trimestru al anului, iar 21,25% cred ca punctul culminant al crizei va fi atins in ultimele trei luni ale anului.

De asemenea, 16,40% dintre oamenii de afaceri considera estimeaza ca maximul crizei va avea loc in primul trimestru din 2010, iar 11,17% dintre cei intervievati considera ca apogeul va fi atins in al doilea trimestru din 2010.

Studiul "Perceptia intreprinzatorilor cu privire la mediul de afaceri si principalele dificultati in semestrul I 2009" a fost realizat de CNIPMMR in perioada aprilie-martie 2009 pe un esantion reprezentativ de 1.099 intreprinzatori din toata tara.