Circa o treime dintre muncitorii din Europa spun ca nu planuiesc sa-si mai ia concediu in 2009, pe fondul temerilor legate de scaderile economice si ale finantelor personale, potrivit unui studiu al companiei CarrerBuilder, cel mai mare jucator de pe piata de recrutare online din Statele Unite ale Americii, prezent si in Romania, citat de Cellular-News. 41% dintre angajatii intervievati spun ca pur si simplu nu-si pot permite, in timp ce alti 10% se tem pentru locurile de munca.

Cei mai multi dintre muncitorii europeni care nu mai intentioneaza sa-si ia obisnuitul concediu anual, dar isi vor lua cateva zile libere, spun ca isi vor petrece timpul cautandu-si alt loc de munca (21%). Altii intentioneaza sa-si viziteze familia sau prietenii (17%), sa citeasca/sau sa scrie (15%), sa recupereze din orele nedormite (11%) sau sa se ocupe de treburile casnice (10%). Intre optiunile pentru planurile de "vacanta" au fost incluse si lucrul in cadrul unui alt job sau actiunile de voluntariat.

Dintre angajatii care se gandesc la concediu in 2009, 58% sustin ca isi vor petrece vacanta aproape de casa, iar 31% spun ca nu-si vor parasi tarile. Aproape jumatate dintre angajati (48%) se asteapta sa cheltuiasca aceeasi suma de bani ca in anul anterior, 32% spun ca vor cheltui mai putin decat in concediul de anul trecut, in timp ce 20% declara ca vor cheltui mai mult.

Studiul a fost realizat online de catre CareerBuilder, in perioada 26 mai - 4 iunie 2009, in randul a 1025 de angajati din Europa care au utilizat serviciile CareerBuilder in trecut, marja de eroare a studiului fiind de plus/minus 3,06%.

Rezultate similare au fost obtinute si pentru muncitorii de pe piata americana, intr-un studiu separat al aceleasi companii.