Activitatea din industria prelucratoare, constructii si servicii, in perioada iunie-august va inregistra o scadere moderata comparativ cu cele trei luni anterioare, in vreme ce in comertul cu amanuntul se va inregistra o relativa stabilizare a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va reduce in toate sectoarele economice.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei. Un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea de mobila, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

In ceea ce priveste preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni.

In constructii, se va inregistra o tendinta de scadere moderata a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, se prognozeaza o reducere moderata a numarului de salariati, atat pe total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Totodata, potrivit estimarilor managerilor, preturile lucrarilor de constructii vor cunoaste o relativa stabilitate a acestora.

In luna iunie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat stabilizarea activitatii economice in urmatoarele trei luni. Astfel, atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o tendinta de stabilitate.

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, dar si o crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Situatia economica din sectorul de servicii va continua sa se deprecieze, conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (peste 500 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2070 agenti economici), constructiilor (1258), comertului cu amanuntul (2678) si serviciilor (2081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.