Din cei sase candidati la functiile de directori independenti ai Gazprom, a fost preferat Valeri Musin, fostul profesor al premierului si presedintelui la facultatea de drept a Universitatii din Sankt-Petersburg, scrie Vedomosti.

In consiliul director al Gazprom, format din 11 membri, el i-a luat locul lui Boris Fedorov, care a decedat in noiembrie anul trecut. Cele mai multe voturi au fost stranse de presedintele intreprinderii, Aleksei Miller, si de Musin, sef de catedra la Universitatea de drept, a carui candidatura a fost propusa de consultantul international RiskMetrics.

De la ultima adunare a actionarilor, noteaza Vedomosti, valoarea de capital a Gazprom s-a redus de 2,3 ori in ruble si de trei ori in dolari. O serie din marii investitori ai grupului au vandut actiuni, inclusiv Suleiman Kerimov si Elena Baturina (sotia primarului Moscovei, Iuri Lujkov, singura rusoaica prezenta, anul trecut, in topul Forbes al marilor bogati ai lumii, cu o avere de peste un miliard de dolari, cumulata din afaceri imobiliare).

Fostul proprietar a 1,5% din actiunile concernului – fondul Vostok Gas - nu a rezistat crizei si a fost lichidat la sfarsitul anului trecut. Actionarii care au iesit au fost inlocuiti de fonduri de investitii din Occident, sustine Gazprom.